兔兔成日都唔肯出黎,令到運動量唔夠,真係唔知點好,係咪要俾d玩具佢玩下引下佢呢?
津津豬 2010-8-24 05:58:03 PM
點解会咁嘅,我隻仔用咗圍欄都要撞出來呀!超唔比困wo!
Pamela_peony 2010-8-24 06:02:53 PM
我豆豆一見到有人係度佢就狂咬籠,
係都要出黎
amen0616 2010-8-24 06:57:33 PM
我果兩隻成日都想出黎玩=.=
唔玩咬龍
syl 2010-8-24 07:13:45 PM
我隻兔兔都幾平均下, 好多時佢會返入寵訓覺
你試下搵野食引佢出黎, 你養左幾耐呀?
傘仔)) 2010-8-24 11:52:59 PM
其實你期望佢會唔會多左?  

我諗兔兔同人都一樣, 一天裡面坐響度的時間漸了大部份, 無可能不斷跳來跳去玩呀, 亦無可能不斷行來行去。你當兔兔是人來看, 如果一天有走動下, 都ok啦。
katy)) 2010-8-25 12:11:59 AM
係咪熱呀?而家天氣咁熱仲要披住大毛衣,行2步都唔想郁~

前排呀b都係咁,日日都攤係度休息,叫佢去街街又唔去,抱佢出黎行行2下又入返籠
後尾拎左個佢最愛的玩具---紙箱比佢,日日差唔多夠鐘就叫人放佢出黎玩…

其實兔兔本身唔太出黎玩,定係呢排唔出黎玩呢?
seefun 2010-8-26 03:22:55 AM
每天定時放菜或糧在籠外,兔兔就會養成一種習慣
到時到候就會好期待出黎食好野喇.
在外面放個箱做個地方兔兔可躲藏休息都有助
兔兔出來走動的,因為兔兔如果覺得出面唔夠籠安全就會唔出來.
改下廳的傢俬擺位都有助增加兔兔的好奇心出黎探下險.
兔兔是好奇又細膽的動物,有新奇野會出黎八下,
兔兔出左黎唔好急於捉佢摸佢追佢,
佢驚又係會唔鍾意出來.

不過,兔兔一向慣左出來玩,突然唔出就有問題羅,
佢地係習慣性動物,唔會無原因就改變習慣,
因為熱,消化唔好等唔舒服會係原因,
亦有可能覺得唔安全或感到壓力.要小心觀察下呀.

快速發帖