之前個主人養左一個禮拜,比慣左日本糧兔兔食,而家佢靜系食日本糧,溝埋比佢都靜系簡返d日本糧黎食,點算呀?
BTW,仲剩返一大包日本糧甘點呀?:044:
當零食得唔得呀?:042:
wesky 2010-8-25 06:44:22 PM
慢慢轉~~~
sheena 2010-8-25 07:40:13 PM
兔兔幾歲大呀? 有冇食草?
adamchan1023 2010-8-25 08:03:31 PM
原帖由 wesky 於 2010-8-25 06:44 PM 發表
慢慢轉~~~

慢慢轉~~~x2
ning_milks 2010-8-25 08:17:20 PM

回復 3# 的帖子

兩個多月,都有食草既(葉囉:077: )
sheena 2010-8-25 08:31:33 PM
我自己覺得可以完全唔俾日本糧佢, 因為你話即使溝埋佢都淨係揀返D日本糧黎食
試下只係俾oxbow糧(早晚各一匙), 同大量草佢
佢有食草既話, 食少幾日糧都冇問題
再繼續食日本糧既話, 我驚遲D佢連草都少食
williamchw 2010-8-25 11:24:21 PM
我初初領養惠惠時,佢喺兔協食lab diet,我問啲職員點解食呢隻,佢話惠惠前主人係餵日本糧,所以要轉糧的話會首選lab diet,原因係lab diet個味重啲比較似日本糧,啲兔比較容易接受到。而oxbow個味係最清淡,如食開日本糧未必肯食。我隻兔嚟咗年幾,都係食呢隻糧,宜家我開始轉owbox,開頭每日俾幾粒當零食俾佢試吓,續漸溝糧,佢宜家都肯食。我有個朋友上個月係兔協領養咗隻兔,佢本身都係食開日本糧,都無叫佢即刻轉,所以返去繼續食日本糧,話等適應咗新環境先慢慢溝糧轉。我諗樓主要轉糧都要慢慢來,始終日本糧咁重味要一下子轉owbox都幾大分別。加油!!
long~spirit 2010-8-25 11:28:40 PM
我一餐就轉到,3分2oxbow溝3份1日本糧,林b先食哂日本糧,然後幾分鐘食一粒o糧,之後我就直接轉哂o糧
ning_milks 2010-8-25 11:56:31 PM
嗯∼我會試下架啦,但係一見到d日本糧就好似發左顛甘,飛撲埋黎,甘d日本糧可以用黎做咩呢?
BTW,大家d兔都系剩系食葉嗎?甘剩返既枝用黎做咩呀?
long~spirit 2010-8-26 12:08:25 AM
原帖由 ning_milks 於 2010-8-25 11:56 PM 發表
嗯∼我會試下架啦,但係一見到d日本糧就好似發左顛甘,飛撲埋黎,甘d日本糧可以用黎做咩呢?
BTW,大家d兔都系剩系食葉嗎?甘剩返既枝用黎做咩呀?

沒益既食物可以做咩??扔咗佢吧,啲枝唔食留低都沒用
喵喵 2010-8-26 12:09:17 AM
要時間慢慢轉 無辦法 比D耐性睇下佢食唔食 ^^
ning_milks 2010-8-26 12:34:21 AM

回復 10# 的帖子

ok!明白
仲有我想問呢∼有無辦法可以令兔兔將佢既砲彈留返系個廁所度呀?佢一路食一路去廁所,搞到個籠好污糟呀,揾個草架令佢一定要系廁所上面食野得唔得呀?
sheena 2010-8-26 01:05:32 AM
可以, 我係用外置草架掛響廁所上面的
不過我拆左廁所既網架, 驚佢企得多有腳瘡 (但似乎呢度大部份兔友都唔會拆網架既)
long~spirit 2010-8-26 01:09:52 PM
好似我咁整,舊貼有得睇,同埋我買了特大廁所,現在除了跳出來既屎,9成都係廁所
原帖由 ning_milks 於 2010-8-26 12:34 AM 發表
ok!明白
仲有我想問呢∼有無辦法可以令兔兔將佢既砲彈留返系個廁所度呀?佢一路食一路去廁所,搞到個籠好污糟呀,揾個草架令佢一定要系廁所上面食野得唔得呀?
ning_milks 2010-8-26 04:36:31 PM
網架個度反而無咩問題,因為我家兔兔既廁所唔係鐵網底架∼

快速發帖