其實點解兔兔要戒糧呢?
sheena 2010-8-25 09:00:58 PM
不是
其實好視乎主人既睇法, 兔兔既身體狀況
有D兔兔過胖, 戒糧可以幫佢減肥 (但兔兔肥唔肥係應該由獸醫判斷)
糧係有佢既營養價值, 未成年既兔兔唔應該戒糧
但兔兔成年後, 只靠草同菜就已經可以提供足夠營養

我自己唔幫兔兔戒糧, 因為我rabbit仔真係好鐘意食糧, 我覺得每日只俾少少糧佢當零食唔會影響佢健康, 又可以令佢開心
wesky 2010-8-25 09:54:27 PM
即使戒左糧, 仍須提供每日不少於三種蔬菜
如只能提供一種菜或未能提供, 而又無餵糧, 則容易出現營養不良問題
hh0 2010-8-25 11:19:40 PM
我無戒糧, 只係減糧
依家每日只俾一平匙糧
作為營養既補充
喵喵 2010-8-26 12:05:19 AM
以下純粹個人意見......同埋試過停糧經驗
我係唔贊成停糧既... 我只贊成減糧
因為俾開糧兔仔 佢既心理同身體已經慣左一日有兩餐糧落肚
佢自己既身體機能已經調正好 個運作就係咁樣
突然減糧一黎會令佢唔開心 2黎佢身體又要從頭適應過...
好似我喵喵咁過重要減肥 我都減淨 一日兩餐 一餐半匙糧我都要俾..
我估佢唔知我俾少左,佢會開心佢有得架姐...
停糧經驗: 我有兩隻賓尼俾人拎左去養 佢有次不停咁痾又唔食野...
我拎返佢黎帶佢睇E生,睇大圍... 話係腎有事 叫我地停糧...淨食草...
但見住佢一日一日咁瘦... E生話唔俾得糧... 結果一星期後死左...
我唔肯定E生話停糧有無錯... 唔多唔少我都覺得有關...
所以我依家肥喵都無停糧... 少少都俾佢食下
seefun 2010-8-26 02:59:30 AM
每天俾少許糧當作是營養補充會好些.
因為只有一種草和有限品種的菜是不容易提供完全營養的.
傘仔)) 2010-8-26 08:42:31 AM
我唔打算停糧, 因為JACQUELINE無其他零食, 佢食糧會好開心興奮, 所以糧就等於零食了。如果有一天過肥, 我都只係會減, 唔會戒。
katy)) 2010-8-26 09:47:45 AM
不是必需的。
雖然呀B已成兔但我不會替呀B戒糧,因為佢唔食菜
同埋如樓上兔友所講,由細到大呀B都定時定侯有"飯飯"食,你唔比佢佢會企喺門口等你/製造嘈音。
瞳;))) 2010-8-27 03:44:59 AM
雖然我唔知,,不過你隻兔兔好似狗仔呀好Q:057:
samsamyan 2010-8-27 11:14:56 AM

^.^

我隻兔兔有6個月大,佢好大食
佢好中意食菜價
我覺得佢好肥:057:
而加佢食糧會分兩餐,每餐有兩平湯匙
中間會食3種菜菜,同2-3個身形的草草
以及飲3樽水
佢而加訓底有電腦的keyboad咁大
我真是唔知應唔應該減糧呀:018:
shinshia 2010-8-27 02:18:44 PM
肥瘦最好由醫生檢查完, 由兔兔的重量及體格再去決定; 有時D兔兔毛多D鬆D, 看上去都肥D。
我家兔兔 [小玉] 看上去圓圓胖胖的, 腰粗粗, 我都以為醫生會話佢肥要減肥;
不過年檢後, 醫生說體型體格身材都適中, 真係估唔到呢 !
因為醫生通常主張兔兔應該係SKINNY的, 而多數都係主人想兔兔有D肉地, 可愛D嘛。

另外, 我都覺得無必要一定要戒糧。
唔想佢地食咁多, 咪減量囉! 或者, 選D健康D的兔糧。
雖然說兔兔要多吃牧草, 但想佢地吃多D, 就起碼唔好令佢地食得咁悶。
所以間唔時, 我會混少少其他草俾佢食; 有時又有D不同的菜菜; T草磚/草餅又可間唔時當獎勵及零食。
佢地會好開心同興奮的呢! 兔兔都要生活情趣啊。哈哈. .
samsamyan 2010-8-28 01:20:13 PM

^.^

對上的樓主,你的兔兔睇落去,有點肥肥地
好可愛呀
:023:
其實草磚是用咩草整呀?

快速發帖