我兔兔好中意食香蕉,之前佢病左唔肯食野都食香蕉,
我當時也是靠把藥丸塞在香蕉內,讓牠沒發覺就吃進去,
如今我開始餵"木瓜丸"比佢食,讓牠去毛,牠又不肯吃木瓜丸,
於是我又像上次一樣塞進蕉內,牠就吃掉,但我不知道是否可以每天都餵蕉?
有冇朋友可以分享意見,(我餵的是皇帝蕉size)thanks..:026:
Maggie)) 2010-9-4 12:59:48 AM
甜的東西,兔兔是不可吃多,所以,你唔可以再比兔兔食了﹗我最多一個月都只會比一小片的香蕉,太多糖份會令兔兔腸胃有事:054:
wesky 2010-9-4 01:00:19 AM
你睇左養兔入門未??
CLICK 右上角 BANNER
小賢 2010-9-4 01:07:15 AM
多謝意見..:021:
小賢 2010-9-4 01:08:26 AM
咁如果唔用呢個方法,我可以點樣餵到木瓜丸呀:022: ?
wesky 2010-9-4 01:24:14 AM
木瓜丸只係零食, 佢唔食就由佢
Futagoza_Kaniza 2010-9-4 10:38:53 AM
木瓜丸排毛作用不大, 食草先係排毛既最好方法.
香蕉超高糖粉, 所有零食包括生果每星期最多比1-2粒, 手指甲size咁大.
如果你食香蕉咪比香蕉皮內白色果層依佢食囉. 肉就唔好比...
wm20472 2010-9-4 11:06:54 AM
兔兔每次食新東西, 都唔一定即時食, 可能要比時間佢適應

木瓜丸只係零食, 一星期最多1粒, 無醫學証明可以排毛, 只係兔仔無甚麼零食可以食之下, 食木瓜丸無妨而已, 木瓜丸都係甜的

水果/零食每星期最多比一次, 你隔幾星期比都得, 每次唔可以多, 水果上限頂多手指公指甲咁大, 因為兔仔食得多甜的東西, 會刺激腸內的壞菌生長, 危害兔仔健康

只要健康的飲食, 食左落肚的毛會自然跟屎屎排出體外, 所以食草係最好的; 若你擔心, 可以每日同佢掃毛掃走d死毛

光之天使)) 2010-9-4 11:23:06 AM
木果丸/蕉,都係極甜的東西,
兔兔一星期最多可以食接近一節手指那麼多的份量,
多吃肚內會積有很多糖份,
糖份過高會導致兔兔腸停,腸停是極危險的事

樓主要多學習有關養兔的正確知識
wesky 2010-9-4 12:02:59 PM
補充資料: 即使你餵佢飲木瓜汁, 內含的enzyme 亦不能分解腸胃內的毛
勤力梳毛方為上策 ~
hh0 2010-9-4 03:48:44 PM
木瓜丸同香蕉我都無俾兔兔食
喵喵 2010-9-4 05:05:32 PM
蕉同木瓜圓都咁高糖份唔食得呀
就算當零食都係只係一星期一隻手拍尾最高果格ja
如果唔係好快停腸就麻煩了
small_tra 2010-9-4 06:01:25 PM
木瓜丸可以唔比架~!佢食多D草~幫佢梳多D毛就可以啦~!

香蕉我一個月先比一次~比蕉O既十分1~!

最多比蕉有D白色一條條果D佢食~佢地都中意食~!
小賢 2010-9-5 04:06:50 AM
多謝各位意見...:038:

快速發帖