佢好似就死啦...我電話冇電.有冇人可以幫我打去大圍問下有冇E生7:30牙~~~

twpig 2010-9-9 05:13:45 PM
牠現在如何?之前有無發覺牠唔舒服同異樣?
Maggie)) 2010-9-9 05:13:55 PM
講清楚發生什麼事情?

如﹕佢有無開眼?,之前有無做過 / 緊 咩事
KeiKei 2010-9-9 05:18:39 PM

回復 3# 的帖子

佢開眼..
只係唔MOVE,如果冇心跳同BREATHING.同死左冇分別
KeiKei 2010-9-9 05:19:22 PM
之前比我工人反轉剪甲
siuhiuhiuhiu 2010-9-9 05:26:54 PM
佢係咪唔開心呀.....?
o甘辛苦留長o左o甘耐指甲, 一下子俾你工人剪o左/.\
我屋企3 隻狗狗本身d 毛好長好令, 都一下子比工人剪到無哂毛. 佢地會唔開心-_-"
叫都唔應-_-
KeiKei 2010-9-9 05:31:16 PM

回復 6# 的帖子

會唔會丁日比雷HARK親牙..?我媽話今招佢都怪怪地...
Cody)) 2010-9-9 05:31:39 PM
"佢反轉左45分鐘..而家唔MOVE 45MINS" - 你意思是橫瞓係度不動?
有無比糧佢食? 有反應嗎? 你工人識唔識照顧兔兔? 會唔會太粗暴嚇親佢?
Cody)) 2010-9-9 05:33:47 PM
"佢開眼.只係唔MOVE,如果冇心跳同BREATHING.同死左冇分別" - 係咪已經死咗, 兔仔死既時候都會打開眼.
KeiKei 2010-9-9 05:34:42 PM

回復 9# 的帖子

有心跳AND BREATHING是死了嗎?
Jessie)) 2010-9-9 05:34:56 PM
你推佢佢郁唔郁先??兔仔有先天性心臟病, 剪甲果時如果你見佢好驚就俾佢休息下先
同埋你工人又會識得幫兔兔剪甲既0.0?
Jessie)) 2010-9-9 05:40:19 PM
可唔可以講多少少
你兔仔幾大?
養左佢幾耐?
之前剪過指甲未?
Cody)) 2010-9-9 05:40:27 PM
成45分鐘都不動, 你最好帶兔兔去睇醫生, 因為兔仔一日唔食野已經有生命危險.
Cody)) 2010-9-9 05:50:27 PM
兔獸醫
大圍珍禽異獸及寵物醫院
http://www.taiwaiexotic.com/
沙田大圍積信街69-75號立和樓地下B舖
電話:2687 1030

九龍動物診所Kowloon Veterinary Hospital
Dr. Betty or Dr. Yan
九龍九龍城啟德道24及26號地下
Tel: 2382 3300

紅磡獸醫診所
Dr. Andrew Pillingn,
九龍紅磡黃埔新村民泰街30號地下
電話:2330 7566
急症:98895364

Dr. Hugh’s Veterinary Hospital
www.drhugh.com.hk
香港銅鑼灣威菲路道9號地下C舖
電話: 2380 2612 (MTR天后站)
Cody)) 2010-9-9 05:55:11 PM
兔兔基本護理:
http://www.hkrabbit.org/knowledge6_ch.php

1) 長毛兔應每天梳理一次,短毛兔可一星期兩至三次,換毛季節可按需要增加次數。

2) 兔子的趾甲要定時修剪,大約三星期至一個月一次,視乎兔子趾甲的生長速度而定,若趾甲太長的話,兔子會容易抓傷自己或主人,亦容易導致反甲流血,與此同時,兔子的腳掌因無法平均受力而容易形成腳瘡。

3) 一般來說,兔子都會自行清潔身體,故不需刻意替兔子乾洗或濕洗。乾洗粉的作用是吸出兔子毛髮的油脂,表面上令兔子的毛乾爽及帶有香味,但兔子在舔毛食有機會吞下殘餘的乾洗粉,乾洗粉含化學成功,對兔子的健康會有所影響;另一方面若使用過量會引致兔子的皮膚乾燥發痕,嚴重的會導致毛嚢發炎。
而濕洗更是不必要的,因兔子可能會被嚇倒,令免疫力下降,拒絕進食。若濕洗過程兔子掙扎,容易造成意外,或不小心將水滴入耳內會導致耳朵發炎。

快速發帖