大家好,最近買o左隻兔仔,黎左3日,叫薯旦,係獅子兔黎o既。我已經睇左好多資料,不過仲係有好多野唔明,所以想請教下大家

1﹕籠內o既擺設,如圖,咁樣放會唔會有問題?:056:

2﹕大家睇唔睇到右手邊有一塊涼版﹝鋁片﹞,籠低有冰種係塊涼版下面,咁佢有時就會係果邊休息,問題就黎啦,
   間中會係塊野上面屙尿,然後仲瞓埋上去,整到成身濕曬,有咩方法可以改善哩個問題呢?駛唔駛搬走塊鋁片?
   定係搵毛巾包一包塊涼版會好d?

3﹕因為我屋企晏晝冇人,駛唔駛買d玩具比佢玩下,已經掛了一個disco ball﹝圖2左手邊﹞,不過佢理都唔理下...:050:

4﹕屙尿問題,佢一屙係塊鋁片上面,有我係度o既情況下,我都會第一時間張佢d尿搵紙巾抹左,然後拎係佢面前搖幾下,
   再放入去個厠所度,然後用白醋係咁抹塊鋁片,咁做有冇錯?

5﹕d 尿整到個身濕曬,駛唔駛幫佢搵d 水抹下個身,我知道沖涼唔係咁好,但係真係怕d尿整到佢感染

6﹕個草架會唔會放得太高?我試過放低d ,但係佢會跳上去,然後又跳返落黎,:046: 怕佢整襯腳

問題比較多,希望大家指教下:054:

籠俯瞰圖

籠俯瞰圖

籠水平圖

籠水平圖

比d尿整到濕哂

比d尿整到濕哂

休息圖

休息圖

connie0909 2010-9-12 01:36:48 AM
草架真係高得制!! 同埋要幫佢抺下腳仔~
chercher422 2010-9-12 02:56:01 AM
個草架放得太高啦~~返返底D啦~兔仔鐘意跳上跳落架~
去toilet要慢慢教架~~加油~#^74^#
小賢 2010-9-12 03:45:19 AM
我覺得塊鋁片其實可以唔要,總之空內夠通風就得,我兔兔也沒用鋁片的,
真的草架太高了,食得辛苦呀,不如你放在廁所的左手邊呀,
另外要用溫水抹抹腳仔吧,當然涼就不能沖,但抹抹還是可以的,
反正牠給尿整到也是濕的,#^79^#
long~spirit 2010-9-12 07:10:24 AM
草架太高,如身有尿可用暖水毛巾抺抺,再抺乾,重點盡快教識去廁所!!!
兔既玩具可以係紙箱,蘋果木,或可以放糧的波
katy)) 2010-9-12 11:04:05 AM
兔兔未識去廁所ge話間屋就要簡單d!!!
涼板同食物兜用先放入去. 你怕佢熱可以放冰種/開風扇^^

如果兔兔瀨左尿,你用紙巾吸左d尿,然後輕按佢個頭比佢聞同用惡d ge語氣話佢. [佢未必即時知佢錯左,但做得多佢會知的]

兔兔係夜行性動物,所以日間兔地用黎訓覺..
另外玩具要簡可以食落肚的 [我記得個disco ball有噹噹,可以拎走個噹噹然後放喺地下比佢咬下]

最後,個草架放草量少,遲點兔兔大隻左就唔夠食lu~ 你可以睇下外置式草架比佢#^39^#
wm20472 2010-9-12 01:20:47 PM
1. 不要玩具, 因為兔仔唔太玩
2. 砵你平時不用放入籠, 餵糧/菜時才出現
3. 不要毛巾, 因為吸尿兼被佢咬
4. 不要鋁板, 功效唔強, 用雲石板會散熱較好
5. 腳仔黃, 只要環境清潔, 佢自己會清潔自己, 慢慢會變返白
6. 若有尿, 請用熟水 (不凍不熱), 用濕布抺, 兔仔唔可以食生水
尤尤 2010-9-12 05:26:49 PM
草架應該係放係籠出面....
佢個設計係比我地放係籠出面~
個草架放得太高~~放係toliet既左手邊好d~
仲有~點解果水樽會左係草架入面既??#^60^#
emma123)) 2010-9-12 07:18:30 PM
唔該哂大家,我已經set低左個草架。
至於草架入面既水樽係因為太大力整爛左個鎖位,所以放住入個草架到,今日已經買返個新了。
去toilet個到我會再努力!

1.我見薯蛋有時就會伸長個身休息,有時就會哺蛋咁休息,有冇問題架?

2.我知道兔仔下午休息,薯蛋今日休息時,成個幾鐘冇食草+飲水,係唔係正常?一般休息

3.同埋有時休息個陣會突然fing一下頭,我問過獸醫,佢話可能佢發緊夢,大家既兔兔有冇咁既情況?

4.最後,我應該幾時放佢出來玩呢?佢宜家肯比我摸的,但抱就會爭扎。
儀YY~~ 2010-9-12 07:23:39 PM
您問既問題><好岩我><十分感謝~~~
kiki5b20 2010-9-12 09:13:21 PM
好豪華呀..好正呀!_!`
Bravo爸爸 2010-9-12 09:26:50 PM
我都好想知道.....
tiny_rabbit 2010-9-13 01:38:40 PM
好可愛呀佢:021:
用雲石我o個隻都會柯尿尿,我平時都係開風扇/冷氣,最緊要通風
我就覺得雲石同鋁板都可以慳番啦

快速發帖