家裡養了二隻兔兔,她們一起共同生活了至少7年,最近,其中一隻走了,因為肝,腎出了問題....那隻兔兔是在家裡走的,走時另外一隻兔兔,就像往常一樣幫她理毛,就這樣,安詳的走了...

頭兩天,我感受到兔兔在家裡找巳走了的同伴,精神還是很好的,吃糧,草的情況一樣,第三天開始不肯吃草,只吃糧,菜,很沒精神,也不太想接納我....

請問有無朋友遇到過這樣的情況呢?現在怎做才能令兔兔從悲傷中出來呢?她也年紀很老了,很怕她太過傷心.身體撐不下去......

我聽人講話,可以試用公仔陪她,除了這樣.還有沒有其他辨法呢?

9月21日更新:兔兔在今早七點走了...她們又見面了~我猜她們又一起快快樂樂地一起玩耍了,謝謝大家的支持和意見!

small_tra 2010-9-20 08:05:35 PM
雖然我唔知點幫你~~!

但我覺得佢覺得係你帶左佢的同伴走,,,,,

陪佢多d~~可能可以幫到佢少少~!

唔食草真係好大件事~~!

加油丫~!
WAI)) 2010-9-20 11:09:20 PM
rest in peace 你也不要太傷心了
請問那隻兔兔走個時 你係咪好快就"另"走左佢?
因為可能另一隻兔兔未認清佢已走既事實
所以就係度搵佢.. 又食唔落野
依家要做既真係唔多~ 有d人會想+新兔 ~但又可能打架
你只可以安慰佢~ 摸多d佢頭仔 ~用手餵下佢食野 ~令佢明白你係關心佢
努力喇~
raywong521 2010-9-21 12:46:24 AM
原帖由 small_tra 於 2010-9-20 08:05 PM 發表
雖然我唔知點幫你~~!

但我覺得佢覺得係你帶左佢的同伴走,,,,,

陪佢多d~~可能可以幫到佢少少~!

唔食草真係好大件事~~!

加油丫~!

而家情況仲差左小小....應該脹塞了,巳在餵草粉,纖維膏,脹胃藥.....大慨是同伴走了,沒兔搶草吃,沒心機吃草.....要再看未來的幾天了,謝謝你為我們打氣喔~
raywong521 2010-9-21 12:55:02 AM
原帖由 WAI 於 2010-9-20 11:09 PM 發表
rest in peace 你也不要太傷心了
請問那隻兔兔走個時 你係咪好快就"另"走左佢?
因為可能另一隻兔兔未認清佢已走既事實
所以就係度搵佢.. 又食唔落野
依家要做既真係唔多~ 有d人會想+新兔 ~但又可能打架
你只可以 ...

在家逗留了兩小時左右,隔了籠看,可能兔兔始終不太明白,我也很後悔,不給她一直站她身旁.....
我家兔兔走得很快,還沒夠24小時不吃東西,其間,我們有餵草粉頂住先....去睇完醫生,回家不久後就走了,肝,腎問題,貧血...醫生說大慨有1~2個星期.....怎知,即晚就走了....
希望還在的這隻,能堅強,不放棄~
Futagoza_Kaniza 2010-9-21 02:43:20 AM
原帖由 raywong521 於 2010-9-21 12:46 AM 發表

而家情況仲差左小小....應該脹塞了,巳在餵草粉,纖維膏,脹胃藥.....大慨是同伴走了,沒兔搶草吃,沒心機吃草.....要再看未來的幾天了,謝謝你為我們打氣喔~

唔好等啦. 聽朝就應該去睇. 仲等幾日, 再咁等, 呢隻都可能會患肝病, 情緒都可以影響到佢地既肝.
chiy3k 2010-9-21 09:56:28 AM
樓主同兔兔都要加油啊.
otola 2010-9-21 10:25:04 AM
我未試過你呢個情況, 因我2個仔未 bonding 到 ,
但有次我開電腦睇剛剛去世的兔兔相 (janjan),
david 好緊張, 好似見到janjan 咁,

所以你可以試下晒幾張 12R / 8R 相, 放在兔兔寵邊 OR  任何佢常常到的地方 ,
等兔兔以為見到同伴,
吾知有冇效, 但乜方法都要試下

如果有少少效, 你仲可以拎張相去做 cusion ,
cusion 就當係同伴,

珊迪小姐 2010-9-21 10:50:05 AM
So sad....聽到好心up 希望你同兔兔都可以振作
從悲傷中走出來
不如試下同而家既兔兔傾下計丫 佢可能會明白的
WAI)) 2010-9-21 05:13:53 PM

回復 5# 的帖子

努力呀~ 唔好後悔已經發左左既野喇
依家兔兔好需要你~ 應做既就盡力嘗試