1P 幣
養兔都養了好一陣子,最近發現有一個問題﹕墊材

因為以大家所講及我對兔子的知識中,木康是不可作為兔子的墊材的:054: .........但兔協上的兔兔和兔協的訪問中又教人用木康作為墊材......

咁究竟是可以用木康還是不可以呢?

:054:
wesky 2010-10-1 10:55:51 PM
"Organic solvents in litter materials derived from preserved pine wood shavings or cedar chips have been reported to cause hepatotoxicity and are therefore inadvisable" (Rabbit Health News, 1991)
heiidiii)) 2010-9-21 05:38:22 PM
我初初都有咁既問題, 問左兔協義工.
話用d大塊既就無問題. 太碎既對人對兔都吾好啦 清理都好麻煩 .
咁我就買左一包黎試... 用左一半之後就無用 . 因為真係無咩用, 亞兔又識得去廁所 , 我就放埋一邊啦.
APPLE 2010-9-20 07:26:14 PM
兔協啲木糠好大塊架...無乜碎同粉
仲有如果兔仔氣管有問佢哋會改用紙沙架
其實自已養就最好唔好用啦...

hkrchei2 2010-9-20 06:47:28 PM
兔協用既木糠係大片大塊d~~~

另外, 係兔協D兔兔如果識去廁廁都唔落木糠~~~
落木糠係因為怕兔兔唔識去廁廁, 怕D尿尿整濕~~ 有木糠就可以隔住~
kenixester 2010-9-20 05:37:55 PM
兔協個d大塊好多~~

hh0 2010-9-20 05:37:06 PM
唔建議用木糠係太多木碎粉塵, 容易影響呼吸系統
兔協用既木糠係大片大塊d, 無咁粉, 相對上好d
自己就唔會用木糠, 唔吸水, 唔吸味
chiy3k 2010-9-20 05:32:14 PM
我問過兔協, 佢話大片及有牌子的木

快速發帖