大家都知道兔兔不可以食生果,只可以吃少量,是由於糖份太多.

而大家給兔兔吃草,要牠有多點纖維,今牠胃腸消化好一點.

但白色的橙皮,是沒有糖份,全都是纖維,那麼牠們可以吃嗎?
devil77 2010-10-5 07:00:04 PM

回復 1# 的帖子

肯食先算la,甘q難食.
heiidiii)) 2010-10-5 07:45:21 PM
哈哈 真係吾多知道.
我隻兔係吾中意食生果嫁 , 想比佢試下都吾得 !
為食仔 2010-10-5 08:39:11 PM
有次上兔協,個職員話可以比橙白色個d皮佢地食bo,皮無橙汁,但有橙既香味,我家矇仔好鍾意食,但都係比幾小片咋~
williamchw 2010-10-5 10:49:12 PM
原帖由 heiidiii 於 2010-10-5 07:45 PM 發表
哈哈 真係吾多知道.
我隻兔係吾中意食生果嫁 , 想比佢試下都吾得 !

你有無過俾香蕉(熟到起梅花點)佢食?我之前見有兔友話兔地鍾意食,咁就試下啦,點知佢簡直係聞蕉喪兔,我呢埋係廚房食,佢都聞到發晒癲,以前從來唔會問人攞嘢食,宜家見你食嘢就問你攞,唔俾就咬你大脾!:004:
heiidiii)) 2010-10-5 11:07:46 PM

回復 5# 的帖子

我試過比蕉佢食嫁 , 但佢聞到就另咩面 !蘋果啦 梨啦都係咁喎 #^50^#
聞到就 law友duck住我
搵日等我買d熟到起點既比佢試試先 !
Jessie)) 2010-10-6 02:44:47 AM
咩兔兔食得蕉既咩, 蕉咁甜, 食死兔@@大家唔好試呀
或者試之前打定俾醫生book位=-="
天才文仔 2010-10-6 09:32:24 AM
原帖由 williamchw 於 2010-10-5 10:49 PM 發表

你有無過俾香蕉(熟到起梅花點)佢食?我之前見有兔友話兔地鍾意食,咁就試下啦,點知佢簡直係聞蕉喪兔,我呢埋係廚房食,佢都聞到發晒癲,以前從來唔會問人攞嘢食,宜家見你食嘢就問你攞 ...

吓,點解我果隻同你隻兔兔咁大對比既?我果隻係"見蕉喪逃",仲係驚到週圍撞果隻....
自始...我無再食蕉了........
:043:
Maggie)) 2010-10-6 10:05:34 AM
原帖由 devil77 於 2010-10-5 07:00 PM 發表
肯食先算la,甘q難食.

咁我好sure你未比過佢地聞過了﹗佢地好鍾意的﹗
Maggie)) 2010-10-6 10:11:23 AM
原帖由 為食仔 於 2010-10-5 08:39 PM 發表
有次上兔協,個職員話可以比橙白色個d皮佢地食bo,皮無橙汁,但有橙既香味,我家矇仔好鍾意食,但都係比幾小片咋~

我昨天已問了兔協職員,原來真係可以比白橙皮佢地食,不過分量當然唔可以太多。

而家我又可以同小b share 橙食了。我食肉,佢食皮,真環保﹗:038:
smallsuishan 2010-10-6 10:16:58 AM
其實 兔兔唔吃都冇咩所謂
呢D係零食 唔食都冇影響健康
反而吃得多仲影響健康!!

好多野係人食 都唔係好岩兔兔
所以 大家都係少餵為妙
Futagoza_Kaniza 2010-10-7 01:48:35 AM
所有甜既野, 生果, 其他零食都係唔好餵咁多, 想佢食下其他野,
不如買Oat Hay / Botanical Hay / Organic Meadow Hay / Orchard Grass Hay.
食草點都好過食零食既,
raywong521 2010-10-13 05:46:57 PM
我之前d兔兔,聞到橙香,簡直係發晒癲咁....無論佢幾咁唔想理你,佢地都會受唔住誘惑,係咁用好可愛既眼神電你,又企高,係咁想我地比橙佢食...但係太甜喇,我地都只係比少少白色果部份佢地食,佢地咁就好開心架喇...兔兔唔可以食太多甜野,愛佢真係要忍手呢:012:
PILLOW.MA)) 2010-12-25 04:00:44 PM
頭先見傻仔訓緊就冇理佢啦
點知轉個頭出離就見佢擔左地主公D橙出離咬 囧

月愛貓貓兔 2010-12-25 05:06:11 PM
地主公D橙都咁偷...
勇氣可嘉^^

俾我老媽子知道..
實行打死兔....

快速發帖