各位大大..
我係初哥黎
養左半個月至一個月左右
如果籠唔夠大會唔會影響隻兔兔?
如果佢有時會趴係次所到咁會唔會搞到佢污糟令到佢有病?
紙砂鋪底係咪最好?
如果隻兔兔經常噴氣fing個頭咁係代表d咩?
即係好似我地人咁有鼻敏感既人一有d微粒入左個鼻就會又卒鼻又噴氣咁牙
我見佢個鼻好似好痕咁
幫幫我:054:

仲有佢好似好驚我咁..
我會放佢出黎走..
但佢成日里係好黑同角落頭既地方
佢而家唔會係我家地下便便
只會係籠入面便但佢未識係次所便
仲有咩方法令佢係次所便?
汁屎落次所同用醋抹都有做
devil77 2010-10-6 08:51:43 AM
兔仔都會有鼻敏感
Pamela_peony 2010-10-6 11:57:03 AM
屎屎好難要地係晒廁所去架,
如果佢地尿尿可以去到廁所就已經好好,
你睇下佢係乜情況下打噴嚏,
如果係佢地係草既時候打係正常既,
留意下佢鼻仔有冇濕,小小就唔怕,
但如果佢成日冇野做緊都連續打噴嚏又或個鼻好濕,
就最好去睇睇醫生,
果時我怕豆豆有事, Dr. Betty開左o的敏感藥,宜家都冇事,
留意下周圍係咪大塵啦
edgar1219 2010-10-6 02:51:57 PM
點樣可以留意到佢個鼻有無濕?
放隻手埋去佢咬我-3-
我用果隻舊果包紙砂好多粉
接近用完底有好多粉
而家買左新既一包好似無乜
我包紙砂係carefresh果隻
Pamela_peony 2010-10-6 07:03:01 PM
carefresh好似好快用晒咁,我之前都用呢隻,
宜家轉左木粒,不過好大味,唔係人人都受得到,
carefresh ok ga.
你可以有時趁佢行過,你就用手指掃一掃佢個鼻,
咁就知佢個鼻濕唔濕,你試下得唔得
wm20472 2010-10-7 09:51:51 AM
籠的大小, 要看你的兔仔大細而定, 適當的空間係可以比佢跳三下伸展下。有些人會買大籠, 有些人會改用圍欄, 有些人會放佢通屋走(籠只係比佢入去食草和去厠所), 看你家居環境只配合。籠唔夠大會令兔唔想郁、抑鬱或無心機。

對兔仔唔好係尿尿, 只要尿尿比墊料吸去, 其實厠所都唔會太污糟。木糠就唔好, 紙砂和木粒會較多人用, 最緊要係唔係吸尿和吸味。

如果隻兔兔經常噴氣fing個頭好似我地人咁有鼻敏感, 可能佢通近太多粉(紙砂)或草粉(太碎的草), 你多d執籠清理下, 及留意附近是否有東西引起佢敏感, 若情況1個星期無改變最好比醫生檢查下。

你比佢大份, 兔仔驚你係正常, 比多d時間同佢傾計及摸佢, 同佢建立關係, 佢會慢慢唔怕你

兔仔係一路食一路呵的動物, 係草架附近一定多便便, 你可留意草架的擺放控制兔仔便便範圍。係籠外都會有便便, 不過會比較少, 反正便便都好乾淨就唔好介意。反而係見到尿就一定要即時抺, 因為會令皮膚發炎, 同埋用白醋消毒拓味。
edgar1219 2010-10-9 12:55:09 PM
我個籠係人地比..  本身係倉鼠籠
佢跳唔到, 一跳就撞/_\
我清理過籠之後佢敏感少左..
栗子)) 2010-10-9 03:49:30 PM
[[倉鼠籠]]]?佢跳唔到, 一跳就撞?
你換左籠未??如未!唔該你快d買個[兔]籠
都係百幾蚊..你養左佢半個月至一個月左右
佢而家係受緊苦..倉鼠籠大極有限
唔該..你真係快d買個籠
栗子)) 2010-10-9 03:53:59 PM
[我見佢個鼻好似好痕咁]
你帶左隻兔body check未??
edgar1219 2010-10-10 04:35:19 PM
邊到可以body check?
邊到最好?
價錢大約幾多?
栗子)) 2010-10-12 01:28:16 AM
因為唔係個個獸醫都識醫兔
多數兔友睇dr betty/dr gerry

九龍動物診所 Kowloon Veterinary Hospital
Dr. Betty or Dr. Yan or Dr.Ma
九龍九龍城啟德道24及26號地下
tel: 2382 3300

大圍珍禽異獸及寵物醫院
http://www.taiwaiexotic.com/
沙田大圍積信街69-75號立和樓地下B舖
電話:2687 1030
栗子)) 2010-10-12 01:31:44 AM
我帶栗子睇開九龍動物診所Dr. Betty 同Dr.Ma
個度既姑娘會教你正確養兔知識^^
edgar1219 2010-10-13 01:23:03 AM
原帖由 栗子 於 2010-10-12 01:28 AM 發表
因為唔係個個獸醫都識醫兔
多數兔友睇dr betty/dr gerry

九龍動物診所 Kowloon Veterinary Hospital
Dr. Betty or Dr. Yan or Dr.Ma
九龍九龍城啟德道24及26號地下
tel: 2382 3300

大圍珍禽異獸及寵物醫院 ...

Q兔郎就係UP左大圍果間..  佢話幾好!!
alanfatfish 2010-10-13 11:01:50 AM
努力呀..^_^

在兔兔初到新家,一切都唔好太急住,每隻兔兔性格都不同。
有D外向既,可能唔駛一日就四圍探索。反之言,有D會成日扮波和縮埋一角驚驚咁。

慢慢俾D耐性,透過每天餵食物時和牠傾計,真係work架,牠慢慢會主動親近你的。
我太太就係日子有功,兔兔每次倒蛋後,我太太都會溫柔的教牠,牠都會攞出個乖乖聽話既樣。而我呢就要做衰人,做嚴父角式。

如果我有野食牠都會蘇下我既,但平時叫牠理都唔理我...>_<
alanfatfish 2010-10-13 11:09:38 AM

回復 10# 的帖子

我之前就帶兔兔去大圍Dr Nicole 做body check.
我覺得她都睇得好指細,又好喜歡兔兔,護士姐姐都好有耐性答我地問題。

如果只係body check,好似都二百幾(普通診金收費)。

快D帶兔兔去檢查啦,無事就當買個安心,有事就能夠及時處理。

兔兔健康,主人就更開心。

快速發帖