我隻兔仔有牙齒過長,咬合不正   之前去過DR.GERRY磨牙  DR.GERRY好好人 只係要我俾300  但DR.GERRY同我講我隻兔仔有牙齒過長,咬合不正既問題最好脫左D牙 只係$1500 但我有D驚隻兔仔會死 因為隻兔仔細膽同埋手術用藥既問題
如果你係我 你會點
sammy)) 2010-10-13 09:23:34 PM

牙齒過長,咬合不正

節錄自關於兔兔的疾病知識
http://www.gina-rabbit.net/rabbit/hrs/health.html

造成牙齒問題的原因很多,這裡我想先談談門牙出問題時手術的處理。兔子有六顆門牙(或說前齒)四顆在上顎,二顆在下顎;第二組的上門牙稱為樁齒,就位於你最容易看到的上門牙後面。這些牙齒主要是用來咬住並切斷食物(當然也很容易咬斷延長線和電話線)。剩下的其他牙齒,也就是臼齒則位於口腔二邊的後面,用來磨碎食物。所有牙齒在兔子的一生中都會持續不斷的長長,並經由不斷的咀嚼和研磨作用而變短。兔子不需要磨牙木或其他的東西來使牙齒保持適當的長度,因為在吃東西的時候牙齒自然就會彼此摩損而不變長。你也可以在兔子睡覺、休息、心情好時聽到他們磨牙的聲音。
當牙齒不是排成一直線時,便不能正確地咬合,而造成生長過長。
當我們看到門牙咬合不正時,一定要先記得檢查臼齒,因為臼齒太長也會造成門牙出問題。如果只處理門牙而忽略臼齒,治療就不會成功。臼齒過長,或是臼齒上長了尖刺也是兔子常見的拒食原因,但這時兔子仍是精力充沛且警覺性佳(所有拒食的兔子都有可能是因為胃腸道有毛球)。
一個解決門牙咬合不正的方法就是不斷的修剪。許多人主人會覺得煩不勝煩,因為有時候每四到八星期就要剪一次,所以拖延剪牙的時間,但這樣做不是讓牙齒長得很長,或是甚至讓兔子因為牙齒問題而出嚴重的狀況。
簡單描述一下拔牙手術治療後的情形,通常在手術後一或二星期,他們便學會用嘴唇將食物送到口中,吃掉所有擺在眼前的食物:
手術完當天,兔子通常都很安靜,而且可能不會進食;然而有些個案則是在手術完回家後,連續吃個不停達五個小時。第二天早上,他們通常會開始喝水,同時撿起一些飼料(飼料很容易用嘴唇叼起來)進食。我們建議將蔬菜撕成五公分長的小葉片,好讓他們比較容易咬起來,但不要撕的太小片,不然他們很難用嘴唇咬起來。也建議在剛開始的時候將乾草折成八到十公分長的小段,直到他們可以把整根叼起來進食為止。如果動物狀況良好的話,48小時內盡量避免強迫餵食,因為強迫餵食不但不舒服,也會延長他們自己開始進食的時間。手術後二到三天,大部分兔子都可以吃到術前75%-100%份量的食物了。手術後也有些兔子會大幅改變他們的飲食習慣,譬如說拒吃某些食物,或對牧草不感興趣,但是90%的飲食習慣並不會改變。
建議術後至少要持續投予十天的抗生素,之後要帶回去給獸醫師複診,以確定傷口的癒合正常,也沒有分泌物出現。
如果要減輕兔子門牙過長的問題,這是一種很有幫助的手術。

small_tra 2010-10-13 10:32:08 PM
原帖由 KATY012 於 13-10-2010 07:57 PM 發表
我隻兔仔有牙齒過長,咬合不正   之前去過DR.GERRY磨牙  DR.GERRY好好人 只係要我俾300  但DR.GERRY同我講我隻兔仔有牙齒過長,咬合不正既問題最好脫左D牙 只係$1500 但我有D驚隻兔仔會死 因為隻兔仔細膽同埋手術用藥 ...

你平時比咩兔兔食架~!?
KATY012 2010-10-13 10:41:02 PM

回復 3# 的帖子

momi草  dr.gerry話隻兔仔係天生嫁
small_tra 2010-10-13 10:44:22 PM
哦......真慘~~!

你隻兔兔唔會太細~!?

如果係我~我會聽醫生講~!因為醫生知道點樣先幫到兔兔~!

一係睇多一個醫生~先再做決定~!

sammy)) 2010-10-14 12:09:55 AM

回復 4# 的帖子

一我非常贊成small_tra 的建議,睇多一個醫生~先再做決定~!

當牙齒不是排成一直線時,便不能正確地咬合,而造成生長過長。造成咬合不正的原因有三種:

1. 先天性 - 兔子生下來就是這樣。在「扁臉」品種的兔子中很常見,像是侏儒兔和垂耳兔。

2. 創傷 - 兔子的臉部受傷,導致齒根無法正常生長。

3. 感染 - 齒根感染細菌會導致牙齒生長方向改變。

以上的原因都可能會發生在所有的牙齒上,但在這篇文章中主要只談到門牙部份的治療。

http://www.gina-rabbit.net/rabbit/hrs/health.html

raywong521 2010-10-14 12:23:11 AM
可以參考獸醫既專業意見,若果係天生,無法從吃草等方法磨牙齒...可能只能靠磨牙手術...但係每次既磨牙都要全身麻醉,我諗在於兔仔黎講,都唔係一件輕易事.若果脫牙可以解決到問題,都值得考慮,因為脫牙,真係脫到既話,係麻醉一次!但係牙齒既生長速度,係因每隻兔兔而定...快既可能個幾兩個月磨一次,有D可能係幾個月磨一次.

我都搵過呢方面既資料,兔仔D牙生得好深,可能未必真係脫得乾淨

可以問清楚醫生到底係脫幾多隻,唔脫會點,脫左又會點,之後再考慮,始終兔兔既健康最重要
KATY012 2010-10-16 02:03:08 PM

回復 7# 的帖子

醫生話脫左只不過冇左d牙cut食物,但可以用口腔d牙進食
ching` 2010-12-6 07:17:50 PM
原帖由 sammy 於 2010-10-13 09:23 PM 發表

造成牙齒問題的原因很多,這裡我想先談談門牙出問題時手術的處理。兔子有六顆門牙(或說前齒)四顆在上顎,二顆在下顎;第二組的上 ...

我見我隻兔兔都有牙齒過長GE問題..
不過佢係門牙..就係最易見到隻果4隻~
佢上面太長..下面果D同上面有接觸面GE就OK..但係下面D牙就好似一個左右調轉ge L字咁.0.
姐係有一片薄薄的牙姐住上面D牙...
....我遘到咁仲有冇人明我講咩...:077:
我有比磚同木佢..佢都唔咬
草磚就食得唔多..:043:
咁我應該點做好...?:044: :022:
crystal0202 2011-1-13 09:39:47 AM
草磚可5可以幫助兔兔磨牙架?
emily_520825 2011-1-13 11:50:37 AM
你可以去買一種零食草粒...兔恊有得買. 可以幫助兔兔磨牙...有個兔友隻兔仔keep住食2-3粒過牙齒過長問題有改善, 同埋佢唔係0的甜既零食可以日日俾

不過如果問題仲係嚴重...睇多一個醫生都suggest 脫牙既可能咁係對佢最好既
有好多兔仔都無門牙~ 食野都唔係問題既

快速發帖