兔兔唔知點解好鍾意走去我床下底,但係床下底其實好迫,好多箱係到,佢都要入去…
(佢入去會訓係到/周圍行)
我搵野封住唔比佢入去,佢就係咁咬同抓D野…死都要入去咁…
我拍佢走..唔比佢埋去…佢咬我…其實我驚佢係入面去廁所,好難清理…
但係佢又唔開心…
我應該比佢繼續入去玩…定唔比好????
點先可以令佢唔再想入去???
我試過拍佢PATPAT, 踏地下嚇佢....都冇用GE...:017:
katy)) 2010-11-4 12:02:59 PM
睇返你床下底有冇危險先… (電線之類)

呀B好鐘意入電腦枱後面同梳化底,佢一成功入到去就成日心思思想再去,一入左去就好難氹得返出黎WO...
我可以做GE就係叫兔爸封住個入口,佢明知果度係禁地都想盡方法去GA! (好彩呀B PAT PAT大左,捐唔到梳化底) #^3_002^#

如果你唔想佢去某D地方,可以用圍欄黎欄住佢...
同埋比D玩具佢玩,分散注意力都好GA~~

heidiho925 2010-11-4 12:11:06 PM
床下底係超多雜物,好多個箱...冇機會HI到電線...其實冇咩位..佢都要入去訓.=.=
佢唔玩玩具GE.....
我搵野封住,佢就跳上我張床玩.=.=
因為屋企細,冇房門...所以好麻煩...成日捉佢走....:025:
phyllisiloveu 2010-11-4 12:14:55 PM
我會大聲喝佢, 佢知道我嬲, 佢就會停低, 佢再想入去的話, 我就會用手指彈佢屎忽, 然後一路鬧, 一路抱起佢, 佢就一定無得走入去.

無辦法, 佢起得籠外面, 你就一定要100%睇實佢.
phyllisiloveu 2010-11-4 12:22:18 PM
我果隻本身都係唔玩玩具嘅, 不過自從我買咗個零食波波球俾佢之後, 佢就日日都有運動啦! 呢, 就係果種中間有個有個lone嘅野隔開嘅, 入面可以放兔糧果種. 我都係放D佢超鐘意嘅兔糧俾佢啫, 佢就發晒癲咁追住個波波黎玩, 咁就算我要返工留佢成起屋企果段時間, 佢都可以運動吓, 又無咁悶囉, 個波波都係五十蚊倒, 佢日日都有得玩, 抵買!
phyllisiloveu 2010-11-4 12:23:57 PM
但個波波我係唔會俾佢起籠外面玩, 因為D糧會俾佢hea到週恕都係, 好麻煩. 你考慮吓啦!
chercher422 2010-11-4 01:36:51 PM
奶茶好鐘意入我地D房間(因為有床)....有時我會比佢入去玩, 等佢好奇心無咁大, 咁佢就唔會成日想入去....有時我一見到佢想開房門既時候, 我就會大聲喝佢, 奶茶就會走開.知唔得.......不過佢會等一有人開門就沖入去, 我就會一路拍佢patpat一路趕返佢出黎...
raywong521 2010-11-4 02:06:50 PM
我覺得呢個係天性,佢地會好鐘意果d暗暗地,又迫迫地既地方,其它野兔地無咁好記性,但係一發現呢類好地方,就會去過返尋味.......#^51^#

若果屋企有紙箱既話,比佢地,捐出捐入去玩下~~枱底,暗暗地,兔地都鐘意的~兔兔久唔久都想要"私兔空間"呢#^52^#
emma123)) 2010-11-4 02:08:10 PM
原帖由 phyllisiloveu 於 2010-11-4 12:22 PM 發表
我果隻本身都係唔玩玩具嘅, 不過自從我買咗個零食波波球俾佢之後, 佢就日日都有運動啦! 呢, 就係果種中間有個有個lone嘅野隔開嘅, 入面可以放兔糧果種. 我都係放D佢超鐘意嘅兔糧俾佢& ...

phyllisiloveu, 我想問下個波波球邊到有得賣,我見到有D類似既,要成$90,唔知邊到有D平D架呢? THX
PILLOW.MA)) 2010-11-4 02:10:09 PM
我兔兔都係咁
床下底得條"拿"好窄既位都要捐入去
跟住成日跳上電視櫃捐去電視機後面
其實佢捐入去都係其次
最重要既問題係有時佢跳唔到會跌返落離
真係驚佢會整親
但係又話極都唔聽
heidiho925 2010-11-4 02:23:16 PM

回復 4# 的帖子

彈佢屎忽XDDDD
哈哈...好正..等我今晚試下先~
其實我之前都放過D糧係個D$5(紐旦) 波比佢,佢都唔點玩咁....
可能唔夠大陣味???等我再諗諗先...
katy)) 2010-11-4 02:25:23 PM
比露:: 小心佢咬電線... 呀B都咬爛拖板+喇叭線....
Darling:o) 2010-11-4 02:25:25 PM
隻兔兔成日係放野D箱到娟尼娟去= =;
仲成日吾肯番出尼 但係又好乖冇係入面去大/細.
heidiho925 2010-11-4 02:27:24 PM
原帖由 raywong521 於 4/11/2010 02:06 PM 發表
我覺得呢個係天性,佢地會好鐘意果d暗暗地,又迫迫地既地方,其它野兔地無咁好記性,但係一發現呢類好地方,就會去過返尋味.......#^51^#

若果屋企有紙箱既話,比佢地,捐出捐入去玩下~~枱底,暗暗地,兔地都鐘意的 ...

我有比紙箱佢捐..BUT 佢都係LIKE我床下底多D..=.=
heidiho925 2010-11-4 02:39:52 PM
原帖由 Darling) 於 4/11/2010 02:25 PM 發表
隻兔兔成日係放野D箱到娟尼娟去= =;
仲成日吾肯番出尼 但係又好乖冇係入面去大/細.

我隻兔兔暫時都係咁...
我係驚佢習慣左個環境,就去大/細~

快速發帖