之前用木糠鋪廁所,而家岩岩開始用木粒
因為之前都未用過所以想問下...

1)我見兔友既post話木粒濕水係會變粉~ 但係我果隻濕水係好似開花咁,好似一舊雪耳#^4_002^#
係佢未及得多水所以未變粉?定係隻隻牌子木粒都唔同呢?

2)應該幾時更換木粒? 我買果陣問個salesgirl兔仔廁所點用木粒,佢都好似唔係好sure...
  係咪等廁所入邊既木粒 全部變晒粉/及晒水 先換呢?

3)一次應該鋪幾多木粒? 我見有兔友話岩岩好鋪滿晒廁所底就ok, 但我又見包裝寫 鋪2-3cm深,2-3日換一次(日文黎,我靠估#^50^# )

謝謝解答!

szeszebaby)) 2010-12-4 03:33:14 PM
我用左木粒有兩個月左右,我覺得好過木糠好多,木糠痴左尿尿會有”即”,但木粒唔會。。啲尿尿入左木粒到會化開,但唔太散唔會好似粉咁。。我就只鋪薄薄一層,但唔會鋪滿。。因為cool cool同施施都係用開廁所某個位。。但我就會每日換一次。。
俾張相你參考下

wesky 2010-12-4 03:33:22 PM
我平時會先鋪一層報紙,再平鋪一層木粒
早晚換一次
raywong521 2010-12-4 03:48:32 PM
我就每日換,其實無話用幾多,夠索d尿就ok既喇~會一次過換晒佢,跟住仲會有水洗,乾淨d啊嘛~

真係夠索尿就ok架喇,放得太多木粉,兔兔d屎無位痾,好易滿瀉架:037:

粉既意思就係你所講既開花,若果你用手摸下,係粉粉地既,每隻牌子唔同,有d粉d,有d無咁粉既~
angelaska 2010-12-4 05:07:34 PM
原帖由 szeszebaby 於 2010-12-4 03:33 PM 發表
我用左木粒有兩個月左右,我覺得好過木糠好多,木糠痴左尿尿會有”即”,但木粒唔會。。啲尿尿入左木粒到會化開,但唔太散唔會好似粉咁。。我就只鋪薄薄一層,但唔會鋪滿。。因為cool cool同施施都係用開廁所某 ...

好詳細呀謝謝!
阿豆都係用死一邊的,咁樣放就方便好多了~
之前用木糠貪佢平...同埋唔知原來對佢唔好的
及唔晒d尿尿..更換時滴滴下真係好麻煩#^41^#

原帖由 wesky 於 2010-12-4 03:33 PM 發表
我平時會先鋪一層報紙,再平鋪一層木粒
早晚換一次

thanks! 我諗我都會墊報紙了
一野拎起~

原帖由 raywong521 於 2010-12-4 03:48 PM 發表
我就每日換,其實無話用幾多,夠索d尿就ok既喇~會一次過換晒佢,跟住仲會有水洗,乾淨d啊嘛~

真係夠索尿就ok架喇,放得太多木粉,兔兔d屎無位痾,好易滿瀉架:037:

粉既意思就係你所講既開花,若果你用手摸下,係粉粉地 ...

岩岩睇有兔友話漲到頂起左個廁所蓋..哈哈!
明白了~thx
好似好多人都話pet lixx 果隻好用又平...
不過我買左$59 8L既黃色袋裝... 惟有等下次先試~
Riela)) 2010-12-4 06:25:32 PM
薄薄一層就夠

通常兔兔都會去死一個位(如果識去廁所)
比較慳可以只放個一個位
angelaska 2010-12-5 01:07:08 PM
原帖由 Riela 於 2010-12-4 06:25 PM 發表
薄薄一層就夠

通常兔兔都會去死一個位(如果識去廁所)
比較慳可以只放個一個位

佢識去廁所的,會去死一個位
但係就有時會係其他地方柯...可能係投訴佢得返d草枝#^41^#

thankyou!

快速發帖