charcoal 隻左眼有問題,我星期日帶佢睇dr. betty,betty醫生檢查過後,認為需要轉介charcoal去太平道寵物診所o既dr. hans睇眼科。

我尋晚帶左charcoal去睇dr. hans喇,好不幸醫生話佢患左白內障。好心痛呀,我同兔爸好唔開心,charcoal仔得10個月大ja。

醫生建議charcoal要做手術,費用大約$15k。但係佢都坦白向我承認狗隻進行白內障手術成功率會比兔兔高,同埋佢地冇咩點handle過兔兔白內障手術 (我估可能直頭冇添)。宜家我都唔知點算好。

1.手術費不是幾千蚊,不成功的話charcoal無啦啦要捱手術之痛,可能隻眼仲會差左,仲會元氣大傷。
2.但係如果不做,其實冇藥物可以根治。
3.我諗住搵多個醫生consult,已問過大圍珍x動物獸醫,佢地睇過charcoal的病歷,都不願接呢個case,叫我去返太平道睇。
4.我上網search過,外國有不少web都有提及兔兔白內障,呢種眼疾對兔兔黎講都唔算rare case。但係香港識醫兔兔白內障的醫生我諗真係唔多 (dr. hans主要都係治療狗隻)。

請問有冇兔友的仔女都係咁細個就患有白內障呢?
大家有冇咩意見可以比到我呢?
因為擔心charcoal,我呢幾晚都
raywong521 2010-12-8 02:44:59 PM
年老既狗狗,有白內障好平常....你講呢間診所,我巳前都有帶狗狗去睇....我從來未見過有兔仔去睇囉~呢間睇狗,都ok~兔就...係我就唔敢囉:043:

到底係一隻眼,定兩隻眼白內障啊?醫生有無話,唔做會點啊?會唔會失明啊?

都係睇定d好,因為而家都無造成即時危險,睇定d先~

兔協之前出過一本書,叫"兔友良朋",裡面其中一個故事,隻兔仔係患有白內障

hkrchei2 2010-12-8 04:39:41 PM
em... 有冇問過醫生, 白內障對charcoal有咩影響... ??

兔協都有d兔兔係白內障, 可以問下佢地既意見...
佢地應該可以講下點照顧有白內障既兔兔丫~~
theonemom 2010-12-8 06:39:58 PM
醫生估計charcoal的視力已受影響... 但係對光仲有反應...

佢話charcoal患呢個病o既原因好可能係因為有隻叫e.cuniculi的寄生蟲作怪... 可能係charcoal的真媽媽陀佢果陣經已傳比佢(母體感染).
光之天使)) 2010-12-8 06:48:21 PM
其實真係可以問下唔做手術的話會有d咩影響~
會唔會對佢身體唔好等等~

因為其實好多年老既兔兔,都有可能會患白內障,
其實對兔兔黎講,唔係勁勁勁大既影響
因為兔兔除左眼仔睇之外,佢地仲靠氣味/聲音/觸覺去郁動,
只要你屋企/籠內既佈局等等盡量唔好再作改動,
其實兔兔可以跟返記憶/觸覺等去習慣~

你可以搵下d資料,
其實好多兔兔患左白內障都未必會做手術,
錢銀當然係一個重點,
但最重要既係...真係未必醫得好,而且做手術風險太高喇~
wesky 2010-12-8 08:30:48 PM
俾段資料你參考
Directly copy from "Textbook of rabbit medicine"

"Rupture of the lens as result of E.Cuniculi infection results in cataract formation. Opaque remnants of lens material may be seen in the anterior chamber. The condition is usually unilateral and asyptomatic.
The rabbit does not appear to be visually impaired or in discomfort and there are no evidence of inflammation.
Treatment is symptomatic. Serology will confirm exposure to a E.Cuniculi and a precautionary course of albendazole or fenbendazole can be prescribed for both the patient and in contact rabbbits."

你可以上網再搵搵  " cataracts "
http://www.google.com.hk/search? ... s+rabb&gs_rfai=

theonemom 2010-12-8 08:57:20 PM
Thanks so much for your information. I have also searched similar text for cataracts or that e.cuniculi parasite in rabbits.

I have got some eye drops from the dr., hope they can help a little bit and stop the condition from worsening.

Thank you for all your concern and care,fds!

theonemom 2010-12-9 09:14:16 AM
Dear all,

I've found a number of websites related to cataract and e.cuniculi in rabbits, wanna share them with you. Of course I don’t want any of your rabbits to get suffered from such illnesses, but I hope the information can be useful for you as a kind of reference for PRECAUSION.

After all, PREVENTION  is ALWAYS BETTER than CURE!

www.medirabbit.com/EN/Eye_diseases/Disorder/cataract.pdf

http://www.rabbit.org/journal/3-2/e-cuniculi.html

http://www.ebonyeyes.co.uk/aspbi ... ex.asp?intCatID=268

http://www.petmd.com/rabbit/conditions/eyes/c_rb_cataracts

http://www.petmd.com/rabbit/cond ... encephalitozoonosis

http://www.woodward-vets.co.uk/RabbitsECuniculi.html

http://www.mybunny.org/info/e_cuniculi_warning.htm

快速發帖