究竟咩墊料做兔兔廁所最好..

又5會影響到佢地既健康..

又吸水吸臭..
大家可5可以分享下你地用既係咩墊料..

咩材料做...幾錢..同係咩牌子..同係邊到買..
最緊要係5好影響佢地健康//

有人話松木5好..relly??

rbtdoria 2010-12-9 12:15:33 AM
我用:

放在籠的最底, 一星期換一次~
(籠的最底好似個drawer咁, 可以日日拉出來清一清上面的poopie~)

for toilet:

放在toilet的最底, 4日至一星期換一次~

toilet最上放:

日日換~

everything e度買:
http://www.petsmart.com/
sakixxshum 2010-12-9 12:21:10 AM
原帖由 rbtdoria 於 2010-12-9 12:15 AM 發表
我用:

放在籠的最底, 一星期換一次~
(籠的最底好似個drawer咁, 可以日日拉出來清一清上面的poopie~)

for toilet:
http://pet.imageg.n ...

咁你覺得好無用呀...
最緊要5好影響兔兔健康...
我見過好多人用呢個..
5知又好無呢..??\

sakixxshum 2010-12-9 12:22:33 AM
感謝rbtdoria的分享:021:
但個網係英文><我係英文盲:024:
咁你買左幾多錢^^
choi_ching 2010-12-9 12:24:34 AM
我一直都用里隻環保紙粒 吸尿 吸味都ok既

環保紙粒

環保紙粒

rbtdoria 2010-12-9 12:36:21 AM
我覺得幾好用呀!
又方便又唔臭
用toilet果個combination都好吸得水~~

bedding around $155~ 用到2-3個月~
liners around $65~ 有十塊, 一星期一塊~
吸水珠珠 around $40~ 用到3-4星期~
sakixxshum 2010-12-9 12:49:20 AM
原帖由 choi_ching 於 2010-12-9 12:24 AM 發表
我一直都用里隻環保紙粒 吸尿 吸味都ok既

係呀..聽人講木粒最好用..
最驚佢變粉...
你呢隻幾錢呀??
感謝choi_ching分享:039:
sakixxshum 2010-12-9 12:50:19 AM
原帖由 rbtdoria 於 2010-12-9 12:36 AM 發表
我覺得幾好用呀!
又方便又唔臭

liners around $65~ 有十塊, 一星期一塊~

大大thx><
而家成日都睇得多聽得多話好多對兔仔身體都有影響..
所以好怕...><
rbtdoria 2010-12-9 01:06:41 AM
原帖由 SakixxShum 於 2010-12-9 12:50 AM 發表

大大thx><
而家成日都睇得多聽得多話好多對兔仔身體都有影響..
所以好怕...>

我果3種墊料其實全部都唔會直接掂到兔兔0架~~
toilet都有個網隔住的~
sakixxshum 2010-12-9 01:13:25 AM
原帖由 rbtdoria 於 2010-12-9 01:06 AM 發表

我果3種墊料其實全部都唔會直接掂到兔兔0架~~
toilet都有個網隔住的~

係呀...但係有時係驚...
例如有d木粒..濕左會變粉,,,
咁佢就咁吸到入去...
不過5知呢隻多5多人用架呢..??同埋好無用呢..,,
你有無用過呀???

emma123)) 2010-12-9 08:25:20 AM
你驚就用紙粒先啦,可能已經夠你既小兔兔用。
我就用尿片墊底再加紙粒,
係清理倒出來個下哄到好埋先有D味,
平時係完全冇味!!
fatfat 2010-12-9 09:34:35 AM
原帖由 rbtdoria 於 2010-12-9 12:36 AM 發表
我覺得幾好用呀!
又方便又唔臭

你個網係US
shipping唔會好貴咩??
定係你本身係US? #^77^#

我用木屑丫~
差唔多日日要換..
多過一日唔換...個廁所倒得水出~~#^73^#
smallsuishan 2010-12-9 10:19:22 AM
原帖由 SakixxShum 於 2010-12-9 01:13 AM 發表

咁佢就咁吸到入去...
你有無用過呀???

Hill仔係用呢隻的
我覺得ok呀
wm20472 2010-12-9 10:39:43 AM
我用Feline Fresh木粒, 幾吸味和尿, 雖然貴小小
重有保持空氣流通
朋友來我家, 都話只聞到草味, 聞唔到尿味
傘仔)) 2010-12-9 11:00:22 AM
原帖由 SakixxShum 於 2010-12-9 01:13 AM 發表

咁佢就咁吸到入去...
你有無用過呀???

我覺得用"濕左會變粉"來形容其實唔太貼切 !   呢類木粒, 濕完會散開, 似濕了的沙, 細碎粒又重身, 絕對唔係會飄浮在空氣中的粉狀, 開風扇都吹佢唔起的。

快速發帖