我隻兔仔好鍾意食Katee一隻話用T草成份提練嘅糧,俾佢食時好似發咗癲咁(佢平時一曰兩餐菜心剪碎-正餐,其他菜唔多鍾意食,草就放好多好多喺個籠入面,嗰隻糧只係佢喺厠所呵咗尿尿,獎勵佢先有得食,而且得六、七粒),唔知係唔係太矜貴,所以好鍾意食,還是啲糧加咗味精呢:017: ,大家隻衰嘢有冇食過呢隻糧呢?
fatfat 2010-12-18 09:35:53 AM
我隻係食緊呢隻糧~
其實你俾得太少~
應該一早一晚一外賣匙...
一般兔兔都係鍾意食糧多過其他野~
有味精會飲好多水~
super4)) 2010-12-18 09:56:19 AM
醫生話要戒糧,用菜同草做正餐,所以才將嗰包糧當少食,機機飲水超少250ml飲咗兩、三日先飲完,我懷疑因為菜同草有水份,所以水飲得少,但佢都好多尿呵的!
fatfat 2010-12-18 10:49:54 AM
兔兔做咩要戒既?:027:

戒糧要食多D菜...淨食草俾唔夠營養佢~
試下生菜...好多兔兔都鍾意食
通常日本出既會有味精

sakixxshum 2010-12-18 11:18:42 AM
五係完全五食。
不過變左早晚各一茶匙
因為食得多會令到佢地牙痕會周圍咬野呢個壞習慣
我都係琴日同仔仔嘟嘟bodycheck先知
super4)) 2010-12-18 11:40:40 AM
戒糧說法真的是Dr. MA 講連佢哋隻自家診所兔都是食菜同草,不過anyway機機現在好健康,唔係太肥或太瘦(以前因為上呼吸道感染,最愛的糧都唔食,差啲走埋,好彩好番),所以我仍然會keep住這種餵食方法。我個人覺得每隻兔仔都會有不同的飲食習慣,只要佢哋健康,食得瞓得,就very good囉!
fatfat 2010-12-18 11:41:35 AM
原帖由 SakixxShum 於 2010-12-18 11:18 AM 發表
五係完全五食。
不過變左早晚各一茶匙
因為食得多會令到佢地牙痕會周圍咬野呢個壞習慣
我都係琴日同仔仔嘟嘟bodycheck先知

:027: 原來會咁架~
我個仔..而家變左破壞王啦~
咩都咬....咬完仲要食落肚....
咁有冇問咩方法可以等佢唔周圍咬野~
不過我聽日都要帶囝囝覆診
可以問問:040:

Riela)) 2010-12-18 11:50:10 AM
糧的確係要戒

幼兔先係早晚一匙
成兔完全唔駛食, 除非你唔俾菜
heidiho925 2010-12-18 12:13:58 PM
原帖由 Riela 於 18/12/2010 11:50 AM 發表
糧的確係要戒

幼兔先係早晚一匙
成兔完全唔駛食, 除非你唔俾菜

@@..咁即係夠6個月..可以唔洗買T糧???
A 草都唔洗....比T草...+菜,就得???
raywong521 2010-12-18 01:14:03 PM
糧唔係一定要戒,只要係比適當份量係ok既~但係當兔兔遇上健康問題,首選都係戒糧

樓主若果你係用菜代替兔糧既話,長期只比菜心,兔兔營養會唔均衡,起碼每日兩,三款菜

super4)) 2010-12-18 05:13:21 PM
其實我都知要食兩三款菜,但機機最喜愛的是菜心,之後是油麥菜,我曾經俾過小棠菜,芥蘭,小白菜及莧菜,最後佢都唔係點食,最終由我𢴇佢手尾(我食晒)。
heidiho925 2010-12-18 09:37:31 PM
原帖由 raywong521 於 18/12/2010 01:14 PM 發表
糧唔係一定要戒,只要係比適當份量係ok既~但係當兔兔遇上健康問題,首選都係戒糧

樓主若果你係用菜代替兔糧既話,長期只比菜心,兔兔營養會唔均衡,起碼每日兩,三款菜

明白啦..thx#^13^#

快速發帖