和朋友北上遊玩,竟給我親眼看到如此令我痛心的一幕

hkrchei2 2011-1-2 08:45:38 PM
我都見過了... 唉...

佢地買一隻兔兔可能只係十蚊八蚊...
唔會愛兔兔丫~ 玩完, 死左就算....
我返鄉下, D親戚叫我"湯"左花花~~:056: :056:
firen_freeze)) 2011-1-2 09:00:08 PM

回復 2# 的帖子

我D親戚都係咁..佢地好似唔理解點解兔唔係攞黎食.....

次次黎我屋企就話要將MAX一半煲湯一半清蒸....

其實E張相我見到反而有種鬆一口氣的感覺...起碼圖裡面的兔兔唔係用黎食....

我上次見到的兔兔係雞籠裡一隻疊一隻.....地點係廣州某街市牛肉檔裡面...見到都想喊.....
sakixxshum 2011-1-2 09:02:17 PM
見到真係令人心酸
真係無言
明月 2011-1-2 09:06:35 PM
睇見d兔兔們咁樣屈係個咁細個籠度
真心痛,仲有葵鼠添。
中間果行最尾果隻係唔係己經......
光之天使)) 2011-1-2 10:21:02 PM
唉....
所以我盡可能都唔返大陸...
fishbu 2011-1-2 11:36:08 PM
好可憐... 真係唔知佢地當兔兔係咩..
生命係佢地眼中真係.... #^56^#
鈉米 2011-1-2 11:40:22 PM
佢地根本都唔知道珍惜生命...`除左人之外佢地根本唔當其他野係生命
angelaska 2011-1-3 12:01:26 AM
原帖由 鈉米 於 2011-1-2 11:40 PM 發表
佢地根本都唔知道珍惜生命...`除左人之外佢地根本唔當其他野係生命

係內地,人命都可以係無價值......
raywong521 2011-1-3 04:26:52 AM
見到兔兔屈係個咁細既籠度,睇見都心痛....愛莫能助..
Riela)) 2011-1-3 09:54:21 AM
想當年細個, 香港都係咁賣兔
我細個第一對兔兔 (家兔+一隻小型不知名兔)
就係紅磡火車站對外天橋(近poly)出面買...

當時兔兔係一對對咁賣, 2隻屈埋係一個好界手既"小"鐵籠入面
個籠比樓主張圖細, 不過入面放2隻, 兔兔連轉身都做唔到

n年後既今日, 香港已經冇呢種小販出現
變成一間間既寵物店 (雖然某些店唔見得有幾大改進)
年代始終會進步, 希望未來總有一日中國都會愛護小動物
pooh2347 2011-1-3 07:13:44 PM
唉!今年係兔年!會有好多人因為兔年已去買兔兔養!但好快就會遺棄兔兔!如果係咁!虎年有唔養老虎,龍年養條龍:005: :029: 中國經濟好有點姐,連機本禮貌冇,有唔識尊重生命,成人做埋d冇良心既事,同野人冇分別

快速發帖