今天看一齣日劇 “獸醫本立德” 第四集, 很感動: 小主人訓著了, 家中的煮食爐著火, 她的兔兔為了拯救主人, 不停大力踏地叫醒她。而我也有一次睡在地上, 家中的兔兔以為我有意外, 用力咬了我一口, 為的是要叫醒我, 兔兔真的很可愛, 請多留意這小動物, 但可不要因此要飼養牠們, 因為飼養前要三思, 要願意付出很多愛心和責任。
sakixxshum 2011-1-3 01:22:52 AM
兔兔刀系好聪明ge小动物
兔兔会知道主人系锡讵地ge
fishbu 2011-1-3 02:01:42 AM
係呀...真係好可愛..
不過我隻BB有D另類..=__=
話說我都試過訓係地下扮暈左睇下佢會點,,
佢完全冇反應仲訓埋一份..
到差唔多時間餵糧果陣..佢就走埋黎聞下我頂下我..
我繼續扮訓唔理佢...結果...
一啖咬落我度=___= .. 兔以食為天...#^5_002^#
Riela)) 2011-1-3 09:41:40 AM
雖然幻想係美好... 不過事實係

踏地係因為兔兔感覺到著火, 有危險所以踏地通知
呢個係本能之一, 都可以算係兔兔救主人既, 因為主人係兔兔心中都係同伴之一

訓係地下咬你... 呢個完全同救人冇關係
最大原因係你阻到佢, 或冇理佢所以咬你吸引你注意
通常會先細細力咬幾下, 見你再係冇反應先會一大啖咬落尼
人訓著左, 細力咬左你好多次你都未必會知
sakixxshum 2011-1-3 10:13:56 AM
原帖由 Riela 於 2011-1-3 09:41 AM 發表
雖然幻想係美好... 不過事實係

踏地係因為兔兔感覺到著火, 有危險所以踏地通知
呢個係本能之一, 都可以算係兔兔救主人既, 因為主人係兔兔心中都係同伴之一

訓係地下咬你... 呢個完全同救人冇關係
最大原因係 ...

兔兔果然好現實:036:
勞仔 2011-1-10 04:56:32 PM
兔仔,絕對係好現實的
我家兔仔,如果我要同佢玩,必須先比小食佢食,如果唔係,佢一定唔理我

快速發帖