想問下其實話放隻兔仔出泥玩? 係直頭就咁放出泥比佢係屋企到走? 5怕佢走左5知去邊咩? 或者離埋左D暗角位咩? 屋企又咁亂又咁大地方
hkrchei2 2011-1-18 01:00:15 AM
兔兔係好喜歡去D 暗角/ LOAN LOAN 位呀~~
如果你唔想佢去就封左佢;

又或者用圍欄圍好兔兔既活動範圍...

仲有, 佢地喜歡咬野, 請包好/收好電線...

兔兔只係返左黎兩日, 唔好比佢周圍走住...
或者得一個星期左右, 等佢係籠適應下新環境先啦~~~
就可以慢慢比佢走出籠外玩玩...

PS 你個籠好細, 快D換另一個啦~!!!
rbtdoria 2011-1-18 01:08:09 AM
要執好間屋封晒d暗角位先好俾佢出來呀~~
我隻zucca成日都走入床下底sofa底...
又多塵又難捉番佢出來...:067:
要封好呀一定!!
and 收好電線!!

等佢熟左你屋企0既環境
每日都俾佢出來活動下at least 1-2 hours~
佢會好開心的!
mylovepet 2011-1-18 11:16:09 AM
mylovepet 2011-1-18 11:52:59 AM
sakixxshum 2011-1-18 12:17:56 PM
其實你有咩5明係可以去兔兔寶典睇..
其實好多問題果到都有寫到答案..
你睇曬都係5明再問會更加好..
derder 2011-1-18 12:44:43 PM

回復 2# 的帖子

5怕佢會周圍走既時候苛屎咩? 佢地大便量都好多:056: 咁咪搞到成日屋都係
sakixxshum 2011-1-18 01:11:55 PM
原帖由 derder 於 2011-1-18 12:44 PM 發表
5怕佢會周圍走既時候苛屎咩? 佢地大便量都好多:056: 咁咪搞到成日屋都係

其實只要佢習慣左係入面去..
出到黎就會好少有呢d情況..
好似我隻仔仔咁..
佢出黎玩..如果想嗯嗯/尿尿就會走番入籠
係出面玩最多得幾粒留低...
如果佢係出面尿尿就要話佢..
但5好咁大聲..嚇親佢..
我隻仔仔比我話過一次就無係出面尿尿lu
除非佢發我脾4...
wm20472 2011-1-18 01:23:40 PM
屋企裡面放兔, 主要係比佢有多d活動空間, 因為成日屈係個籠佢會愈來愈唔陏和無心機。兔仔係好鍾意咬嘢的動物, 佢可以接觸到、爬到的地方, 上面的東西都要收藏好, 唔食得的東西要收埋, 電線要收好。

兔兔習慣咗係籠裡食和去厠所, 出到來係唔會去的 (除非未絕育要霸地盤)。

戶外放兔, 要先check清楚天氣會否令牠中暑, 個到d草食唔食得, 有無農藥毒藥鼠藥, 會唔會有狗有麻鷹, 要先做好防蚤工作。
rnrni 2011-1-18 11:19:58 PM
我隻菇菇..
每次佢走佐去某d 角位哩埋...而我又唔想搵佢o係邊的時候...
我都會拎起包糧o係度搖...跟住...佢就會以9秒9跑過黎...........
萬試萬靈......................
XD
wanga113 2011-1-19 12:13:46 AM
我會比欄 欄住d暗位
又會放毯係地下 因為驚佢凍

你隻兔兔返左黎無耐唔好俾佢咁快出黎
等佢對新環境有安全感先啦  
你一個星期多之後先好放佢出黎阿

仲有 佢咁細個唔好帶佢出出面啦
如果係出既都唔好出有狗/太嘈既地方
仲要確保唔會走兔
不過最好唔好帶兔兔出去啦
出面又污租 又唔知有咩危險
成免有不必要既意外 最好唔好帶兔兔出去啦

快速發帖