我想請問有冇 兔仔梳毛教學片∼∼  

我吾知幫隻兔梳得岩吾岩...  無人教過:043:  睇文又無相:042:

另外...   我反轉吾到隻兔仔    :056:    毛巾反轉都反吾到..  一反佢又反 = 冇分別
如果反吾到   點剪D毛毛好:043:
想幫佢剪指甲  剪下D毛毛都吾得    佢腳板仔 同腳邊 好多毛  佢落到地好似溜冰甘
另外後腿有D指甲黑色既:077:       (後面黑色 前面透明)   

我個2隻兔 2個月~3個月   系米會難教D   :017:  
同埋抱佢有時會反抗    會吾會大個D 會定D?
sarah001212)) 2011-1-18 05:44:37 PM
腳毛 千其5好剪呀,剪左佢地會好慘嫁,兔仔腳底毛毛係幫佢地保護腳踭同腳掌骨, 所以唔應該剪走個度D毛毛,毛毛要越厚越好嫁
月愛貓貓兔 2011-1-18 06:01:01 PM
你剛養冇耐??
兔兔可能仲未同你熟
所以吾俾你反.
or 你反得佢吾舒服

係咁ge 情況下
你可以拎佢去兔協剪甲or 毛
順手學埋點反兔兔
黑色的指甲<-----------------------我都吾點解

至於梳毛 我係先逆毛梳一次,再順毛一次.
梳完前面到後面,如是者梳兩三次.
raywong521 2011-1-18 06:26:13 PM
你可以帶兔兔去兔協梳,睇下人地點樣梳,再唔係,兔栛有教人梳毛既護理班,你可以問下~

唔識剪毛唔好亂剪,手,腳毛係一定唔可以剪,最多只可以剪身,手腳毛都要梳,唔梳一樣會打結

多d爬文,吸收養兔既正確知識....

兔兔細個最易教,不過佢地得二,三個月,跟左你返屋企好短日子,兔兔未習慣新家既時候,盡量唔好嚇親佢地,等佢地慣左先反,剪甲
小小夕 2011-1-18 06:48:37 PM
我應該吾會上兔協   ...  無時間:024:
剪指甲個到     我念睇下   系買兔仔個到個老闆娘 肯吾肯幫我剪  等佢教我:043:

我吾清楚佢怕吾怕wo   見佢地好似都幾習慣  周圍走   見到我又企系身..又問我拎野食
但抱佢   一時好百厭周圍望  一時好文靜甘乖乖地比你梳毛

我圍好欄  一開門佢地就跳哂出黎 ..   有時同佢地玩玩下   佢地會圍住我轉 (我坐系到)   但有隻一出到黎一陣就屙尿:044:    激死我:061:

快速發帖