見到後腳每邊有d野,紅左, 有d 白色野, 唔知隻腳仔咁有無問題? 按落去又好似唔痛, 又無縮開

光之天使)) 2011-1-23 10:45:05 PM
似係腳瘡or腳枕wor~
白色唔知會唔會係膿~

平日有無比d軟既地兔兔行呀?
長期行平/硬地就會咁樣~
katy)) 2011-1-24 11:18:19 AM
有問題... 椰絲屋企係點GA?
你帶椰絲睇醫生, 佢會比隻抗生素你搽或者去兔協買佢隻BAG BALM

我同呀B對抗腳枕過程::
開頭見到呀B對腳好似椰絲咁, 去兔竉物店搽生理鹽水 --- 冇好轉
搽花士令 --- 仲衰, 攪到有粒好似膿GE野
睇醫生 --- 搽抗生素, 開頭都有生D毛毛仔, 但係好快又唔見左 (果時我地試過拎開網底/舖成地草, 點知個範圍擴大左)
VET BED+BAG BALM --- 最後兔協姐姐建議, 現在有好轉啦

而家擔心緊夏天點算 ~.~

PILLOW.MA)) 2011-1-24 01:59:58 PM

回復 3# 的帖子

請問呀B幾歲開始發現有腳枕架?
BAG BALM係咩離架?
katy)) 2011-1-24 02:29:38 PM

回復 4# 的帖子

早幾個月發現, 佢果陣一歲多D (可能佢重左... 又學人DUM地)
BAG BALM --> 睇就有D似花士令, 但係藥用成份. 我地整損左都可以搽的
PILLOW.MA)) 2011-1-24 03:07:19 PM

回復 5# 的帖子

一歲多D就有? ><
我前幾日帶PILLOW去剪指甲果時問姐姐PILLOW腳板底靚唔靚, 有冇生瘡
姐姐仲話咁細個冇咁易生
等我仲鬆一口氣添 /_\
katy)) 2011-1-24 03:37:07 PM

回復 6# 的帖子

係呀... 可能係間屋唔好, 或者重左... #^3_002^#
賓尼兔D腳板毛比較厚. 唔洗咁擔心.
raywong521 2011-1-24 06:20:31 PM
腳枕同體重有關,過重都會易生d,品種都有d關係,最重要係兔兔長期逗留的地方,有d軟野兔兔踩,咁樣都會好少少,起碼唔會繼續惡化......我隻女係兔協領養,歲幾咋....兩隻腳都有腳枕,兩隻都係成差唔多3cm......

而家養左幾個月,比墊兔兔,都ok,無惡化

BAG BALM 有消炎作用,但係唔食得落肚,要hold住兔兔10~15分鐘,唔好比兔兔食
katy)) 2011-1-25 10:17:54 AM

回復 8# 的帖子

哇... 原來要HOLD咁耐. 等我話比兔爸聽先
PS: 我HOLD大約5分鐘, 佢已經唔耐煩 :016:
POPO)) 2011-1-25 05:28:28 PM
原帖由 katy 於 2011-1-24 02:29 PM 發表
早幾個月發現, 佢果陣一歲多D (可能佢重左... 又學人DUM地)
BAG BALM --> 睇就有D似花士令, 但係藥用成份. 我地整損左都可以搽的

bag balm係邊到有得買咖?
PILLOW.MA)) 2011-1-25 07:38:38 PM

回復 8# 的帖子

要hold咁耐?@@
唔係個個做到喎XD
天才文仔 2011-1-25 07:52:20 PM
就是這個post,令我為兔兔檢查了腳仔,發現有同樣問題,但較樓主的兔兔輕微,令我兔兔的家又一次改動了!
証明了養兔兔如果唔用軟墊係唔可行的說.

danrad 2011-1-26 01:03:24 AM
唔好意思, 一直都好忙, 未有時間覆大家
唔似係膿, 因為係好硬身ga, 而且掂gei 時候都無縮
如果係腳枕, bag balm 可以係邊度買到, 因為我家gei 椰絲比較"自由", 周圍走, 唔鐘意返寵瞓, 所以如果用軟墊都唔知方係邊度好......
而且佢超鐘意咬棉質, 布之類gei 物料....
raywong521 2011-1-26 01:27:50 AM
軟墊,bag balm ,兩樣兔協都有得賣,你睇下教唔教到兔兔唔好咬布,綿,

我家兩隻開始果陣會咬,而家久唔久先咬,
katy)) 2011-1-26 10:25:53 AM
呀B好固執+先入為主,我張塊VET BED剪開AB 2塊隔天交替換。
A果塊仲好完整(有少少咬+固定位置尿尿)
但係佢淨係喺B果一塊亂尿尿同咬,前日仲咬哂D毛出黎 (佢冇吞)

我諗佢將A果塊係自己,咬B係因為唔鍾意我地拎走佢本身果張...

你可以放喺佢訓教個位,話比佢知呢張係屬於佢的。一咬就話佢唔好咬/NONO...

快速發帖