佢7個月大
我聽護士話吾好用ksytee d草
甘我前日買左包momi 1st cut既T草
諗住少少少少甘轉俾佢
但佢一d momi既T草都吾食
淨系食ksytee T草
寧願食糧都吾肯食momi
但轉其他草又囑哂.我用得幾條
甘點算?
可吾可以吾比kaytee同糧佢.餓餓佢
等佢食?
仲有.佢一日到晚都站在廁所果網上.會吾會生腳瘖?

ccychoy 2011-1-25 06:38:43 PM
upupupupup
wesky 2011-1-25 06:59:40 PM
你隻兔幾大?
你買1st cut 定 2nd cut?
1st cu 唔係隻隻肯食
繼續食住kaytee先,慢慢轉
ccychoy 2011-1-25 07:16:59 PM
原帖由 wesky 於 2011-1-25 06:59 PM 發表
你隻兔幾大?
你買1st cut 定 2nd cut?
1st cu 唔係隻隻肯食
繼續食住kaytee先,慢慢轉

7個月大
1st cut.護士話生先d
但佢一條都吾肯食
都轉吾到
可吾可以吾比kaytee同糧佢.餓餓佢
等佢食?
wanwahpenny 2011-1-25 07:40:19 PM
Momi 1st cut好粗~唔係隻隻都肯食~可以試下其他草~
或者溝d momi 2nd cut
ccychoy 2011-1-25 08:05:25 PM
原帖由 wanwahpenny 於 2011-1-25 07:40 PM 發表
Momi 1st cut好粗~唔係隻隻都肯食~可以試下其他草~
或者溝d momi 2nd cut

佢選哂出尼.2st cut系米隻隻都肯食?
wm20472 2011-1-25 09:21:11 PM
唔太貴的草, 可以擇MOMI, oxbow, JOJO, 你先買細細包試下先
tracybb 2011-1-25 09:24:20 PM
原帖由 ccychoy 於 2011-1-25 08:05 PM 發表

佢選哂出尼.2st cut系米隻隻都肯食?

1st cut比較粗同埋多枝
而2nd cut比較多葉  
其實要視乎你兔兔鐘意食咩
如果你怕哂咪送比人..
再唔係平小小賣左佢囉.....#^73^#
ccychoy 2011-1-25 09:33:03 PM
原帖由 wm20472 於 2011-1-25 09:21 PM 發表
唔太貴的草, 可以擇MOMI, oxbow, JOJO, 你先買細細包試下先

有細包的?笨左....
Pamela_peony 2011-1-25 10:35:17 PM
你試下OXBOW,可能香O的佢會肯食架,
試下唔好俾太多糧,兔兔係唔會餓親自己架
firen_freeze)) 2011-1-26 12:16:28 AM
有D主人會餓下兔兔,例如狠心未食夠枝唔加草,如果佢實在肚仔餓,面前乜草都照食架啦....

但係E個好難把握,如果新手/唔係養左好耐就唔好試...

雖然話MOMI 1ST CUT係最多纖維,但真係唔會隻隻兔都食,作為主人都唔駛咁介意,只要兔兔日日都黃金C,其實已經好健康,唔駛轉草
ping_1312 2011-1-26 12:21:46 AM
食KSYTEE吾好既咩!
super4)) 2011-1-26 03:34:31 AM
機機仔剛到達我家門時,都係食Katee's草,大約食咗四包大包庄的就轉食Oxbow,食得唔錯,有枝有葉(但成曰無貨,盒庄9lb), 因為一次無貨,走咗去買Momi 1 cut, 出事••• 機機可能比較細隻,啲草硬唔多食,之後我將包1 st cut 交俾兔協處理,同埋買咗包貴嘢(APD), 之後佢就食鬼晒囉!
ccychoy 2011-1-26 12:03:12 PM
原帖由 super4 於 2011-1-26 03:34 AM 發表
機機仔剛到達我家門時,都係食Katee's草,大約食咗四包大包庄的就轉食Oxbow,食得唔錯,有枝有葉(但成曰無貨,盒庄9lb), 因為一次無貨,走咗去買Momi 1 cut, 出事••• 機機可能比較細隻,啲草硬 ...

開左都可以俾兔協?
ccychoy 2011-1-26 12:04:40 PM
原帖由 ping_1312 於 2011-1-26 12:21 AM 發表
食KSYTEE吾好既咩!

護士話吾建e

快速發帖