大家好~我係新手:002: 第一次養兔仔~
2星期前先係兔協領養左"砵仔糕"~~:014:

我想問你地d兔兔平時會唔會好哂草:056:

我個仔成日都係個草架到扯哂落黎, 攪到成籠地都係又食唔哂
隔左1日就唔食~浪費左好多~~:056:
ping_1312 2011-1-29 05:55:20 PM
我隻b都會架.您買個草架掛系出面會吾會好d?
我家的MOMO 2011-1-29 06:02:23 PM
係個草架到扯哂落黎........haha,MOMO都係咁架:040:
wmkcnw 2011-1-29 09:42:45 PM
我家兩隻野都係咁, 通常都係食一半哂一半, 尤其事D草枯枝多, 佢地點都唔食.:059:
Riela)) 2011-1-29 10:12:16 PM
食一半掉一半好正常
比比都係咁...有時特別香就會食7-8成
derder 2011-1-29 11:04:48 PM
我戈隻都係a , 放係草架(出面)佢就扯晒落泥又5食 , 佢好似中2食d草碎咁 , 跟住又5知佢d尿尿有冇hi污遭d草, 都5敢放番上草架, 又驚餓親佢, 又夜新草上去,  周而覆始, 搞到勁晒..
wesky 2011-1-30 12:37:29 AM
晒草係好正常
兔兔好揀飲擇食....
我依家將佢食剩唔剩既汁落廁所當墊料, 可以蓋下木粒既味 = =
砵仔糕 2011-1-30 01:32:44 AM
咁大家有冇方法令兔地冇咁哂草呢?:054:
super4)) 2011-1-30 08:28:04 AM
我平時將啲草放喺嗰籠入面,食唔晒就攞黍墊腳,因為佢可以食得舒服啲,好似回歸大自然一樣(我以前試個好多餵草方法-放入個波波球入面、放喺草架、放喺食物兜...),但是如果佢柯咗尿尿,就一定要換。
berki 2011-1-30 12:44:31 PM
佢係咪HYDE : (
砵仔糕 2011-1-30 01:03:15 PM

回復 10# 的帖子

係呀~~呵呵~~

你見過佢係兔協?
berki 2011-1-30 01:43:35 PM
原帖由 砵仔糕 於 2011-1-30 01:03 PM 發表
係呀~~呵呵~~

你見過佢係兔協?

我男朋友就係另1個想養佢既人呀
佢真係好鍾意HYDE
HYDE慣左係地下食草
所以都係唔好俾草架佢好D啦
砵仔糕 2011-1-30 02:18:32 PM
真係~~我都係第一眼見到HYDE "砵仔糕" 已經好鐘意佢啦~~:033:

你地已經有2隻免仔~~想再養多隻? 咁之後有冇領養第二隻呀? 其實兔協入面仲有好多好可愛既免仔~~:010:

我都會放一半係地俾佢食~~但因為佢係長毛免~所以會痴住D草係身度~~唔係咁好~~ (上護理班個姐姐講)

同可能之前係兔協冇得出黎玩:017: ,所以先要訓係D草上面, 而家返左屋企佢反而唔LIKE訓係D 草上面, 成日訓係圍欄入面D軟墊上面OR寵入面冇草既地方~~
berki 2011-1-30 03:02:49 PM
原帖由 砵仔糕 於 2011-1-30 02:18 PM 發表
真係~~我都係第一眼見到HYDE "砵仔糕" 已經好鐘意佢啦~~:033:

你地已經有2隻免仔~~想再養多隻? 咁之後有冇領養第二隻呀? 其實兔協入面仲有好多好可愛既免仔~~:010:

我都會放一半係地俾佢食~~但因為佢係長毛免 ...

唔係呀我地唔係一齊住架
HYDE真係好活潑次次見親佢都好精靈
我男朋友話唯有繼續等一隻合眼緣囉
仲話考完AL去做義工,睇下邊隻兔鍾意佢多D喎#^64^#

我本身2隻兔都冇用草架呀
因為之前用長方形廁所而家轉用五角形
所以拎起左長方形廁所個網用黎放草
咁樣佢地仲食多左草呀

我D兔都唔鍾意訓草呀...
之前D草放地下戈陣佢地會推開去訓#^60^#
但係鍾意訓HAY MAT (奇怪XD)

如果你打BLOG記住俾我XD
咁我同我男朋友可以見到HYDE有個對佢咁好既主人就好開心啦^^
砵仔糕 2011-1-30 03:52:25 PM

回復 14# 的帖子

佢係好活潑嫁~:009: 所以每次放佢出黎玩到要睇到實~~

如果唔係就會四圍尿尿~~:068

遲D出BLOG會通知你~~你個2隻兔仔都好可愛:023:

希望你男朋友都可以快D搵到隻合眼緣眉兔兔啦~~

快速發帖