各位兔友好!我想大家都是反對挪亞方舟「百兔」活動。:028: 為進一步了解真相,我和太太今天十時便到達挪亞方舟,第一時間到了「百兔」活動現場。

兔屋還未開放,用布包著,想是用來防禦嚴寒吧(兔兔很可憐)!

終於等到兔兔出籠的時間!有兩間屋每間有約20隻兔兔,一間只有兩隻大兔。其餘屋仔都是空的!

真的有不少物種,賓尼、侏儒、貓貓、獅子、家兔都有。

和飼養員(我認為)談了一會,知道這些兔由兩個農場來,大約兩至三個月大。主要餵T草,也會混入A草和糧。草看來認真麻麻,不夠綠也不夠香。

智力問題:紅圈中是甚麼?

驚訝嗎?

當然要講到主題活動餵兔兔,要二十大元,才有一小碗草,我當然唔會益佢,但真係有對情侶比錢,沒辦法!

餵兔前後要用免沖水酒精搓手液洗手,如人多每人餵五分鐘。今日人少,無限時間!但見餵兔的人一搓完手即餵兔,我想草中都有不少清潔劑!何不給個膠手套呢(這樣又怕不怕兔兔食左呢?)?

有樣野出現在現場桌上令小弟百思不得其解,兔友不妨猜猜何解此物件出現?

係唔係O曬咀呢?唔係真係加落D水度吧?得唔得架?:029:

總括來說現場兔兔尚算健康,但略嫌擠迫,食物質素不佳,共用水樽易傳染病;職員對育兔知識不足,規則對人對兔也不好;最後那裡有「百兔」啊?頂多50多隻!可能還有更多兔兔將不幸出現,我都是奉勸挪亞方舟取消這個活動吧!

其實有些兔兔是很可愛的,遲些再Post些相片給各兔友欣賞!

挪亞方舟

挪亞方舟

沒有兔兔的屋仔

沒有兔兔的屋仔

空屋和網底

空屋和網底

有兔兔的屋仔

有兔兔的屋仔

用布包著的兔兔屋

用布包著的兔兔屋

兔兔出籠

兔兔出籠

草

紅蘿蔔乾

紅蘿蔔乾

餵兔規則

餵兔規則

餵兔情況

餵兔情況

餵兔用品

餵兔用品

維他命添加劑?!

維他命添加劑?!

大富翁 2011-1-31 09:36:10 PM
紅圈中是樹枝嗎?好奇怪到底係咩東西?
lammfy 2011-1-31 09:39:30 PM
是紅蘿蔔乾!飼養員(我認為)還說乾的沒太多水,兔兔吃了不會肚瀉呢!
ckv3v 2011-1-31 09:48:47 PM
聽一戈facebook反佢地既一戈club到話而經死左20幾隻...
mylovepet 2011-1-31 09:51:46 PM
ckv3v 2011-1-31 09:54:23 PM
你諗下我頭先先講完死左20幾隻..
你估下d兔兔仲健康嗎,?>
lammfy 2011-1-31 09:55:47 PM
聽說可領養的!不過要上課程,經挪亞方舟評選後才可領養啊!不過無寫要唔要錢。
ernie168 2011-2-1 12:11:02 AM
搞錯丫,仲話佢地自己同D飼養員都有專業養兔知識,又受過培訓?:052:
紅蘿白乾放咁多係到俾佢地任食,始終尼D制過既野,可能會有化學成份(防腐劑之類),而且通常尼D零食糖份好高架喎,對兔兔腸胃唔好...成兔都唔應該食零食啦,幼兔更加唔可以食架!!! 仲有個D唔知咩液...唔係真係加俾兔兔飲丫嘛....(不過...個到得兔兔...唔同係D飼養員自己飲...?!)
:050: 好擔心D兔兔...
firen_freeze)) 2011-2-1 01:51:44 AM
其實我見到個衛生情況都OK
兔兔都唔吼佢D蘿蔔乾...
草我見都OK啦....始終唔係自己隻仔....又點會買最靚的草呢?

只係想知道果20隻兔係點死....俾人嚇死?抱死?病死?
真係唔想兔兔再俾人嚇.....
ckv3v 2011-2-1 01:52:54 AM
好似話係病死但係唔'大'去睇e生..
:005:
lammfy 2011-2-1 06:39:30 AM
睇一次醫生最少幾舊水,我想兔兔買回來也不用這價錢,在商人眼中,死了乾脆買過隻新好了!好可憐的兔兔啊!:022:
wm20472 2011-2-1 08:52:27 AM
我之前寫fax向有關團體投訴, 他們只係比返封公開信, 完全沒有改變活動的意圖 (e.g. 減少兔仔數量, 改變活動程序...)

我最想知是否真的有20幾兔死亡? 點死? 幾時死?
我想知多d詳情, 當然係確實一點

然後再寫信要求有關團體改善
fishbu 2011-2-1 02:21:34 PM
佢地話D兔兔係俾人遺棄既?! 我睇佢地既廣告係咁寫架喎..!
咁即係點呀? 其實係買番黎架? 有冇攪錯!#^62^#
月愛貓貓兔 2011-2-1 09:23:51 PM
佢地咁細隻#^3_002^#
要風吹雨打
Pamela_peony 2011-2-1 10:53:44 PM

回復 13# 的帖子

如果係遺棄的話又點會有咁多咁細隻既兔兔吖,
O的人買佢地多數都係貪佢地可愛,
你都知佢地愈大愈唔同樣,
你有幾可見兔協果度邊有咁多兩個至三個月既兔兔

快速發帖