兔兔今日生左3隻兔BB...應該點??
洗唔洗買D貓咪奶粉自己餵BB??
應該點樣照顧佢地??
yanyi:) 2011-2-4 04:24:21 PM
嘩!公喜哂!
不過我都未經歷過...答你唔到...
不過睇過書.佢話唔洗去餵d bb..
因為兔媽媽多數都會識餵佢...
不過要幫佢地補暖!如果唔係好易凍親!
或者你可以買本「家有寶貝兔」黎睇.入面有好多有關照顧兔bb既資料!
記得要幫兔媽媽剪指甲!如果唔係好易整親d bb,
bb5-8日會出毛,9-11日就會開眼.

berki 2011-2-4 04:54:39 PM
原帖由 angietsang 於 2011-2-4 04:15 PM 發表
兔兔今日生左3隻兔BB...應該點??
洗唔洗買D貓咪奶粉自己餵BB??
應該點樣照顧佢地??

點解你唔做好準備?
以下係我上網/睇書搵返黎既知識希望幫到兔BB

你D兔BB係咪粉紅色脹卜卜暖笠笠?
係即係兔媽媽餵左奶
唔係你就要反轉兔媽媽
逐隻兔BB放上去啜奶
非必要唔好買奶粉,因為咁樣兔BB好易死
兔媽媽1日會餵1-2次奶

兔BB係咪3隻一齊訓?
如果佢地分散左你記住要放返佢地一齊係個兜到
兜入面要有毛巾(唔可以爛)草同媽媽既毛毛(一定要有毛毛黎保暖)
如果佢地都係凍就搵暖水袋放係毛巾下面(一定要暖水,唔可以熱)
否則好似凍死

PS要即刻分開兔媽媽同兔爸爸,唔好比兔爸爸同兔BB一齊
否則媽媽可能以為兔爸爸想傷害BB &兔媽媽可以立刻再懷孕

SORRY語氣可能重左D
但我希望你明白做任何事都要well prepared
希望兔爸兔媽兔bb身體健康

http://mini-house.info/thread-25-1-1.html
入面有照顧兔bb常識

angietsang 2011-2-4 08:29:29 PM
我平時有分開佢地住...但有時會比佢地一齊出黎走下....
可能就係咁一時唔留醒咁就....我今日見到d bb已經手忙腳亂唔知點好...
我摸過佢地係冷架..我怕兔mama唔餵佢地...我試過摸兔mama佢會發出一d聲..
raywong521 2011-2-4 09:38:58 PM
你養兩隻唔同性既兔兔,係要好小心架~兔兔生育能力好高,我諗經過今次之後,你要好好諗清楚絕育,點樣安排bb既未來~唔好始亂終棄~~

初出生的兔bb仲未出毛,若果肚皮位置出現一些摺紋,就即是沒吃飽,吃飽奶,充滿水份,肚皮位置會脹卜卜的,若果你見過貓bb,狗bb,都會有個bb肚,漲卜卜

你睇清楚個情況,最好係比兔媽媽自己餵返,始終其它奶,係唔及媽媽既奶好~

兔籠要放係安靜,保暖的地方,頭一星期要盡量少清兔籠,清理糟了的兔毛及草,加入新的草,盡可能唔好打擾兔媽,兔bb

媽媽既食量,大慨是平時的2~3倍,要有充足的營養,才有足夠的奶水喔,兔bb斷奶後,就要開始減量
m1k1 2011-2-4 10:34:10 PM
叮叮之前都試過突然生左3隻BB!嚇親我! BB叫=餓!你要小心!我D孫有2隻是因為叮叮不餵奶而餓死的!
m1k1 2011-2-4 10:35:59 PM
仲有你將成個籠放系個靜D既地方,用毛巾圍住,吾好成日搞D BB&''紅''埋去望,因為兔媽有可能因為冇安全感而吾餵D BB
wmkcnw 2011-2-4 11:35:58 PM
千祈唔好摸D兔BB, 佢有你D味, 兔媽媽認吾到, 就吾會理佢...............
Qewi'B 2011-2-4 11:51:00 PM
雖然我唔識兔BB GE野 ..不過希望你D兔BB健健康康 :033: :033:
寶寶龍 2011-2-5 07:46:08 PM
岩岩睇左書!
書中話:保暖好重要,如果有一個育嬰室,用兔媽既毛(剪少少)做兔BB既床仔
放暖水袋,水溫唔好太熱,最好用毛巾包住,放係一邊
餵奶方面:兔媽每日只會餵1-2次奶,通常係零晨時分
如果見到兔BB個肚皮有皺紋,成日哭叫,軟弱無力,就即係BB無食到奶
要將兔BB放係兔媽既肚下,兔BB會自己識搵岩位置飲奶,每隻B飲1-2分鐘就夠
如果兔媽無奶水就要帶佢睇醫生
BB 9-11日先會開眼同開耳既
兔B係2-3星期大既時候會對固體食物有興趣,到時可以食少少糧同草
到左6星期大開始介奶,,8星期就完全介哂
兔媽係哺乳期可以無限量比糧同少少ALFAFA草
如果要摸兔BB,,一定要摸左兔媽先,安撫佢等佢知你無惡意,隻手有佢既氣味先可以摸兔BB
好好照顧佢地啦#^39^#
etbicr 2011-2-8 12:15:22 AM
弓起曬~~兔年生兔仔-0-
Maggie)) 2011-2-8 10:52:47 AM
:051: 樓上既意見,希望樓主睇得完,睇得明.......

p.s. 一定要分開兔爸and兔媽,頭一、兩個星期,千萬不要執籠,如無必要都不要摸兔媽and兔bb...等佢地大d先再摸丫
357123)) 2011-2-14 10:26:49 PM
巨地咩品種加...
^^
m1k1 2011-2-15 12:28:48 AM
得閒post相上泥睇下~:039:
lolowinnie 2011-2-21 05:18:24 PM
:001:  恭喜晒~要小心保護呀

快速發帖