1P 幣
剪唔到指甲 我唔知系我問題 定 指甲鉗問題 定 兔仔D指甲太硬:067:
用個剪 一剪落去要好大力既?  
一剪落 剪唔到之如仲郁到佢D指甲 跟住佢隻手又叔返入去..

唔好話腳指..  手指甲都剪唔到..  
反又唔比反..  用大毛巾包住佢反...   反唔到:008: :008:   
我一反 佢又系入面反..

我之前帶佢地去比人剪 人地一反就反到 =  = 用毛巾姐住佢地又唔郁

我用毛巾姐住佢對眼都反唔到..個頭仲衰過無姐 系咁郁郁郁郁:027:

心到灰埋:029:      又唔比人抱:043:    一抱佢隻腳彈彈彈彈:042:   

點解我隻兔仔會咁:042:
berki 2011-2-6 08:36:53 PM
原帖由 小小夕 於 2011-2-6 08:14 PM 發表
剪唔到指甲 我唔知系我問題 定 指甲鉗問題 定 兔仔D指甲太硬:067:
用個剪 一剪落去要好大力既?  
一剪落 剪唔到之如仲郁到佢D指甲 跟住佢隻手又叔返入去..

唔好話腳指..  手指甲都剪唔到..  
反又唔比反..  用 ...

你帶佢佢剪人地反到
係因為個人對兔兔陌生,兔兔驚佢呀
如果佢唔肯俾你反,你可以抱住佢就咁剪架
唔一定要反架

你係咪剪到佢血管呀?
要捉住佢d指甲剪wor如果唔係會痛痛

佢地唔係反左屋企唔係好耐咋咩?又要剪?
小小夕 2011-2-6 08:40:21 PM
原帖由 berki 於 2011-2-6 08:36 PM 發表

你帶佢佢剪人地反到
係因為個人對兔兔陌生,兔兔驚佢呀
如果佢唔肯俾你反,你可以抱住佢就咁剪架
唔一定要反架

你係咪剪到佢血管呀?
要捉住佢d指甲剪wor如果唔係會痛痛

佢地唔係反左屋企唔係好耐咋咩?又 ...

唔好話血管 剪都未剪到:044:  搞左我成粒鐘有多
手指唔反OK 佢肯新出黎 ....
腳真系唔得= = 新吾到出黎   佢叔埋
我唔知系米我剪甲鉗問題..  好難剪............

我跟住投降:043:

我上次帶佢地去剪 剪左幾隻咋   都無剪哂:077:

hh0 2011-2-6 08:49:37 PM
兔兔明蝦你, 俾D信心自己, 慢慢學習
berki 2011-2-6 08:54:15 PM
剪腳甲我係叉住佢心口咁剪架
佢隻腳係我大脾,好似坐左係度咁囉
我第1次幫佢地剪指甲都用左好耐時間呀

到而家幫佢地都剪左6次啦, 佢地會聽話架,只要有零食#^51^#
小小夕 2011-2-6 09:11:05 PM
恩 一陣我準備等佢地食完野 我試多次:077:

因為把剪甲 好似鈍鈍地...
吾得買多把易剪D     第2日再黎過:029:
oscarlik 2011-2-6 11:08:33 PM
其實都真係要幾大力先剪到架
因為兔兔指甲都真係幾厚下
慢慢黎,,,你溫柔隻兔一定會蝦你
你反佢時可以粗魯小小(當然唔好弄痛兔兔)
用中比夾住佢
咁既想郁都郁唔到架啦:037:
真係唔掂比200蚊兔協幫手lo-,-

Pamela_peony 2011-2-7 04:24:13 PM
用毛巾包住佢就好位,之後反佢,唔好俾佢一掙扎就走到,
佢咁樣知你怕佢佢就一定會反抗,
我豆豆細細個就唔俾佢咁,所以宜家佢掙扎一輪就死死地氣俾我搞,
你之後用大脾夾實佢,最好有兩個人,
一個做夾(一隻手摸住佢,一隻手拎住佢手仔),
另一個做剪,一定要手起剪落,一睇
mylovepet 2011-2-7 07:30:48 PM
ltc1234567890 2011-2-7 09:49:41 PM
hi,你好,有一個小提議,雖未試過,
ltc1234567890 2011-2-7 09:52:14 PM
hi,你好,有一個小提議,雖未試過,就係,
用溫水,浸一浸d指甲,
指甲就會變軟,原理就好似人d指甲一樣,
希望試左話我知結果
hh0 2011-2-8 12:30:33 AM
原帖由 ltc1234567890 於 2011-2-7 09:52 PM 發表
hi,你好,有一個小提議,雖未試過,就係,
用溫水,浸一浸d指甲,
指甲就會變軟,原理就好似人d指甲一樣,
希望試左話我知結果

無人會咁剪甲....唔好學

ltc1234567890 2011-2-10 12:58:50 PM

to:黑 孖 媽

兔仔我就真係唔知,真係初哥.
但如果講到人ge話,係一個正常,普遍,大眾化的方法.
好多人都係~沖完涼先剪指甲,因浸過水,指甲會變軟.
去修甲,美甲果d,都會俾盆水你,浸一浸先剪.
(ps:純粹學術性討論,如有言詞不當,請見諒.)
berki 2011-2-10 04:53:55 PM
原帖由 ltc1234567890 於 2011-2-10 12:58 PM 發表
(ps:純粹學術性討論,如 ...

兔仔唔同人^^
人要沖涼,兔仔唔洗
兔仔會食返自己d便便
你會唔會?

你係養兔初哥
唔係乜都以你認為既"學術性"去思考
而係應該做多d功課去學點照顧兔仔
katy)) 2011-2-10 05:07:33 PM
原帖由 ltc1234567890 於 2011-2-10 12:58 PM 發表
(ps:純粹學術性討論,如 ...

如果你有研究過兔仔的資料,你會發現兔仔D指甲同人唔一樣,而係呈圓柱形
相信厚咁多都要花耐D時浸… 佢地性格係唔會乖乖地定咁耐的 (所以多數兔友都話剪親甲都好似大戰咁) :026:

冇咩必兔仔係唔需要同佢沖涼… 有機會嚇死兔地的~

快速發帖