有件事想請問下大家,我上星期三(9/2到愛護動物協會領養了一隻賓尼兔兔,佢係女仔及兩歲,動物協會於2/2亦幫佢絕了育。 剛剛星期一亦帶左去Betty度Body Check。 Betty話佢健康及手術逢合好好,只係有Fur mite 問題。 另外佢亦好肯及鍾意食好多草及飲水,D屎屎尿尿亦好健康及靚。

問題係她在籠中時時常很呆滯,又好似好倦,放出來又不太有興趣。 她有時都會跳來跳去,又鍾意摸摸,只係好多時比較呆滯。 想請教這是否正常? 定係未適應環境或手術後正常情況? 謝謝指教

豆豆小姐

豆豆小姐

豆豆小姐

豆豆小姐

stanfield 2011-2-18 01:13:21 PM
另外佢肯食野飲水, 有大粒金黃色便便, 但好似唔係太活潑, 就算打開籠, 都唔係好喜歡出來跑跑. 只係留係籠發呆, 唔知係咪同歲數有關, 因為我有一隻8個月大獅子兔,超級活潑
beatrice1229 2011-2-18 01:51:12 PM
會唔會係未習慣屋企既環境呢?
我都剛領養左Boxing 仔無幾耐...開頭幾日佢都唔會主動出黎...可能習慣左之後一開門就出黎呀啦...不過有關呆呆下...佢有時都會...我都唔知正唔正常...我成日都覺得佢好似"中"眼訓咁既......
stanfield 2011-2-18 01:55:59 PM
咁又係,而家都只有一個多星期呢
mylovepet 2011-2-18 02:19:31 PM
月愛貓貓兔 2011-2-18 04:19:18 PM
我芊芊都係咁,吾多鐘意出籠#^60^#
stanfield 2011-2-18 05:37:36 PM
原帖由 月愛貓貓兔 於 2011-2-18 04:19 PM 發表
我芊芊都係咁,吾多鐘意出籠#^60^#

但芊芊有冇好似成日沉思咁?
mymiumiu 2011-2-18 05:48:57 PM
係啦,點解咁多嘢諗,好似好多心事咁!
#^64^#
beatrice1229 2011-2-18 06:01:13 PM
咁其實係咪隻隻都呆呆下
stanfield 2011-2-18 06:18:23 PM
但我隻獅子兔又唔會wor
stanfield 2011-2-18 06:59:33 PM
原帖由 mymiumiu 於 2011-2-18 05:48 PM 發表
係啦,點解咁多嘢諗,好似好多心事咁!
#^64^#

哈哈,兔媽現身
beatrice1229 2011-2-18 07:51:08 PM
原帖由 stanfield 於 2011-2-18 06:18 PM 發表
但我隻獅子兔又唔會wor

可能你既獅子兔仲細~年長既兔兔成熟了,需要沉思!哈哈:055:
wmkcnw 2011-2-18 08:42:06 PM
佢未習慣新環境, 加上女仔做完手術, 要一個月完全正常, 我個女都係咁. 同埋貓貓兔天生比較活潑. 每隻兔仔都有唔同性格, 不用比較, 只要佢飲食正常就無問題.

我領養第二隻兔時都有FURMITE問題, 醫生叫我兩隻都用除蟲藥以免交叉感染, 你都係帶埋沒事的那隻去見見醫生比較好.
elvisli 2011-2-18 08:43:37 PM
兔兔多數都係個樣好似有野諗緊咁

最重要睇下肚仔有冇異樣,留意係唔係唔舒服
stanfield 2011-2-18 09:49:33 PM
謝謝大家意見,我會再留意下佢。我隻獅子兔當日都有帶去睇betty, Betty 都有開藥比兩個小朋友

快速發帖