我帶兔兔BODY CHECK

VET 話可以食少D 糧

想問下大家  我每日可以俾幾多菜佢呢?

cordede 2011-3-1 11:23:38 PM
原帖由 JUNOS 於 2011-3-1 11:03 PM 發表

其實我之前細個都養過

宜家呢隻係領養
唔知係咪佢前主人無咩點理佢  照顧佢
佢好驚人
佢爪傷我地幾次
頭先剪腳甲佢又唔肯靜落黎
攪到剪到入O左D 有一隻甲
有少少血
我應該點幫佢剪毛剪甲呢?
好驚整到 ...

對付驚人既兔兔我就真係無咩經驗喇...
因為寶寶咩人都痴...爹精黎ga佢~
不過佢始終之前比人遺棄過...
你就真係要花更多既耐性去話佢知你唔會唔要佢仲會好錫佢~
佢會爪你的話咁佢應該係唔鍾意比人抱啦...
咁如非必要就唔好勉強佢喇...
因為我隻仔都係超唔鍾意比人抱~(佢主動跳上我大脾就得...我抱佢就死都唔比)
不過多d摸佢頭仔同埋同佢傾計真係有幫助ga!
之前寶寶住完院之後...返到黎好似唔習慣個屋企咁...
佢連攤低都唔肯...成日都企係度又唔出個籠
摸1,2下又走左去
不過宜家都無事喇~

至於剪毛呢..我就真係唔識喇~
因為寶寶係短毛兔~
不過記得唔好剪佢腳板底d毛呀~~~

剪指甲的話...佢細個又係唔比我地剪
跟住我呀媽就抱佢坐係大脾+捉住佢2隻手仔+幫佢剪,
然後我就捉住佢2隻腳仔, 另一隻手就一路摸住佢個頭仔安撫佢...
捉住佢隻腳仔佢就已經跳唔走ga喇~你試下ya~
cordede 2011-3-1 11:32:23 PM
至於d蚊仔呢~
我屋企夏天都有ga!
我發現佢地係o係廁所既渠口出黎ga!

首要解決就當然係平日見一隻殺一隻!
跟住用d熱水沖落渠口
再定期倒d漂白水入去~

兔兔既廁所就一定要日日清~
你用緊咩墊料呀?
我轉左用d大粒既木砂之後d蚊仔就無聚集係寶寶個廁所喇!
cordede 2011-3-1 11:38:03 PM
至於佢肥既問題~~
你有無帶過佢去醫生度做body check?
如果醫生無話佢過重~~~就由得佢啦...XDDD
因為正常野外既兔兔...係真係成隻中型狗咁大隻ga @o@(我係台灣同大圍珍禽異獸診所都見過)

JUNOS 2011-3-1 11:53:04 PM
原帖由 cordede 於 2011-3-1 11:23 PM 發表

對付驚人既兔兔我就真係無咩經驗喇...
因為寶寶咩人都痴...爹精黎ga佢~
不過佢始終之前比人遺棄過...
你就真係要花更多既耐性去話佢知你唔會唔要佢仲會好錫佢~
佢會爪你的話咁佢應該係唔鍾意比人抱啦...
咁 ...

佢好像好驚咁  我諗都要一忽一忽咁剪

抱佢佢有時會摸摸下瞓O左
但摸下佢手腳又跳起身

如果我自己一個都唔係好敢拎佢出黎走走
JUNOS 2011-3-1 11:59:04 PM
原帖由 cordede 於 2011-3-1 11:32 PM 發表
至於d蚊仔呢~
我屋企夏天都有ga!

跟住用d熱水沖落渠口
再定期倒d漂白水入去~

你用緊咩墊料呀?
我轉左用 ...

下  佢 一黎我屋企就明顯有蚊

廁所渠口飛黎?
我個籠放唔近廁所
放近𥦬口

我用木砂
一粒粒啡色
其實D 木砂都好值錢
有冇人會用其他方法處理呢??

你點樣殺D 蚊?
JUNOS 2011-3-2 12:00:20 AM
原帖由 cordede 於 2011-3-1 11:32 PM 發表
至於d蚊仔呢~
我屋企夏天都有ga!

跟住用d熱水沖落渠口
再定期倒d漂白水入去~

你用緊咩墊料呀?
我轉左用 ...

D 蚊仔唔係飛近佢
係周屋飛
咬我:050:
JUNOS 2011-3-2 12:01:59 AM
原帖由 cordede 於 2011-3-1 11:38 PM 發表
至於佢肥既問題~~
你有無帶過佢去醫生度做body check?
如果醫生無話佢過重~~~就由得佢啦...XDDD
因為正常野外既兔兔...係真係成隻中型狗咁大隻ga @o@(我係台灣同大圍珍禽異獸診所都見過)

有呀
佢以前個主人一日俾佢4 羹 糧

唔肥就假

所以VET 先叫我斷佢糧
cordede 2011-3-2 12:02:50 AM
原帖由 JUNOS 於 2011-3-1 11:53 PM 發表

佢好像好驚咁  我諗都要一忽一忽咁剪

抱佢佢有時會摸摸下瞓O左
但摸下佢手腳又跳起身

如果我自己一個都唔係好敢拎佢出黎走走

咁不如你買圍欄同bb軟墊。。。
咁你自己一個係屋企個時就放佢出籠走下∼
等佢快d熟習你屋企嘛∼∼
佢應該會開心d ga∼

我隻仔都係唔鍾意人地搞佢d手手腳腳∼
平日摸到佢訓左,一摸佢隻手仔佢又係會起身ga∼
始終佢地天生係獵物...警覺性係好高
(所以佢地有病先唔容易察覺,因為佢地會掩飾...驚比敵人有機可乘)

不過經我呀媽訓練之後...佢宜家比人拎起佢隻手仔喇∼
但拎之前一定要同佢講"比手手"
唔係寶寶就會走左去∼
cordede 2011-3-2 12:08:20 AM
原帖由 JUNOS 於 2011-3-2 12:00 AM 發表

D 蚊仔唔係飛近佢
係周屋飛
咬我:050:

係?!咁你一定要keep住清乾淨兔兔個籠喇∼
不過我發現佢地d盲腸便會特別易"野"蚊滋

d蚊係廁所出黎....不過會通屋飛ga∼
特別係你個籠放屋入面...d蚊咪更加飛入去囉∼∼
JUNOS 2011-3-2 12:13:07 AM
原帖由 cordede 於 2011-3-2 12:02 AM 發表

咁不如你買圍欄同bb軟墊。。。
咁你自己一個係屋企個時就放佢出籠走下∼
等佢快d熟習你屋企嘛∼∼
佢應該會開心d ga∼

我隻仔都係唔鍾意人地搞佢d手手腳腳∼
平日摸到佢訓左,一摸佢隻手仔佢又係會起身ga ...

邊D 墊??

我有圍欄
但拎佢出黎佢都唔郁

你地大概一日俾幾多草佢?
佢地係咪一食完草就去飲水?

一日大概飲幾多ML 水?

佢好鍾意周圍大小便
唔知點教佢好
cordede 2011-3-2 12:14:34 AM
原帖由 JUNOS 於 2011-3-2 12:01 AM 發表

有呀
佢以前個主人一日俾佢4 羹 糧

唔肥就假

所以VET 先叫我斷佢糧

@o@咁你真係要決心斷佢糧喇∼∼
btw 你買咩糧比佢食?
因為我隻寶寶都係勁食oxbow糧,不過都係un滋滋∼

會唔會係因為你地比得多零食佢。。。
所以佢一出黎就追住你地拎野食?
如果佢食草都多的話。。。你地真係要狠心d幫佢戒口喇∼∼∼
JUNOS 2011-3-2 12:15:56 AM
原帖由 cordede 於 2011-3-2 12:08 AM 發表

係?!咁你一定要keep住清乾淨兔兔個籠喇∼
不過我發現佢地d盲腸便會特別易"野"蚊滋

d蚊係廁所出黎....不過會通屋飛ga∼
特別係你個籠放屋入面...d蚊咪更加飛入去囉∼∼

以前都無咁多野飛
我好頭痛

你養寶寶一個月要用幾多$嫁?
JUNOS 2011-3-2 12:18:15 AM
原帖由 cordede 於 2011-3-2 12:14 AM 發表

@o@咁你真係要決心斷佢糧喇∼∼
btw 你買咩糧比佢食?
因為我隻寶寶都係勁食oxbow糧,不過都係un滋滋∼

會唔會係因為你地比得多零食佢。。。
所以佢一出黎就追住你地拎野食?
如果佢食草都多的話。。。 ...

都係OXBOW 呀

我無俾佢零食
只有俾草 糧   菜佢

我地遂條草餵佢
佢追我地係要草
cordede 2011-3-2 12:21:22 AM
原帖由 JUNOS 於 2011-3-2 12:13 AM 發表

邊D 墊??

我有圍欄
但拎佢出黎佢都唔郁

你地大概一日俾幾多草佢?
佢地係咪一食完草就去飲水?

一日大概飲幾多ML 水?

佢好鍾意周圍大小便
唔知點教佢好

比bb仔爬個d abc字母墊∼日本城好似有得賣ga∼

正常兔兔係應該每日無限量供應T草比佢ga∼∼
會唔會係你比草比得佢唔夠,所以佢成日都唔飽?

我隻仔一食完野就飲水ga喇∼
至於寶寶佢飲水多定少就取決於天氣熱定凍∼
但我唔知係咪隻隻兔兔都係啦。。。。

可能佢之前個主人無好好教佢。。。
咁佢宜家都成3歲。。。
係要花多少少時間同耐性ga喇。。。
同埋佢要霸地盆嘛∼
你放多d佢出黎應該會好d ga喇∼
我隻仔岩岩黎我屋企個時都係四圍痾尿∼

你個隻係仔定女?絕左育未?
cordede 2011-3-2 12:25:40 AM
原帖由 JUNOS 於 2011-3-2 12:15 AM 發表

以前都無咁多野飛
我好頭痛

你養寶寶一個月要用幾多$嫁?

你試下倒漂白水去d渠口�去水位啦∼∼∼應該會好好多∼

之前寶寶大病,睇醫生用左成萬3蚊∼
同埋因為佢唔食草,所以我keep住餵草粉,
一個月都要成2包大草粉ga∼個度都差唔多500蚊∼
同埋2,3個月要去磨一次牙仔∼
每次2000蚊樓下∼

快速發帖