我帶兔兔BODY CHECK

VET 話可以食少D 糧

想問下大家  我每日可以俾幾多菜佢呢?

JUNOS 2011-3-2 11:10:14 AM
原帖由 傘仔 於 2011-3-2 10:02 AM 發表

一日要倒清廁所2次, 其中一次清砂後,用水清洗廁所。(當然每次倒都順手洗埋就最好啦)

2 次咁密?

我次次都有拎去洗嫁:055:
傘仔)) 2011-3-2 11:27:25 AM
原帖由 JUNOS 於 2011-3-2 11:10 AM 發表

2 次咁密?

我次次都有拎去洗嫁:055:

想無蚊滋, 係要咁密。好簡單, 你咪做個實驗, 試下1個星期內每天都換2次, 睇下飛野的情況如何:048:
JUNOS 2011-3-2 12:20:39 PM
原帖由 傘仔 於 2011-3-2 11:27 AM 發表

想無蚊滋, 係要咁密。好簡單, 你咪做個實驗, 試下1個星期內每天都換2次, 睇下飛野的情況如何:048:

我見日頭無咩蚊仔

係夜晚先有:050:
cordede 2011-3-2 04:26:03 PM

回復 57# 的帖子

其實唔洗再買野比佢磨牙ga...
兔兔keep住食草就係為左磨牙+令到腸道暢通
你亂買野比佢反而會害左佢

至於佢去廁所個度
你每次見到佢pat pat向出你就細細力拍下佢pat pat要佢掉返轉啦
你唔花耐性幫佢改善, 兔兔又點會識呢?

仲有呀~~~隻兔兔成3歲絕左育未?
呢樣真係好緊要

你快d去"兔兔寶典"個度睇返晒所有養兔兔既知識啦~
唔係兔兔好易死ga
養兔首要條件係千其唔好嫌麻煩,
亦都唔可以無耐性...
之所以咁多人棄養...就係因為佢地養之前無做足功課
低估晒養兔要花既精神時間同金錢~

一齊加油啦~~
JUNOS 2011-3-2 05:03:58 PM
原帖由 cordede 於 2011-3-2 04:26 PM 發表
其實唔洗再買野比佢磨牙ga...
兔兔keep住食草就係為左磨牙+令到腸道暢通
你亂買野比佢反而會害左佢

至於佢去廁所個度
你每次見到佢pat pat向出你就細細力拍下佢pat pat要佢掉返轉啦
你唔花耐性幫佢改善, 兔兔 ...

我養之前都睇過好多DATA
不過布D 人話得布D 話唔得
所以棍問清楚D
了解多D

佢未絕育
之前佢個主人都無幫佢做

得佢一隻係屋企
唔怕掛
cordede 2011-3-2 05:54:25 PM
原帖由 JUNOS 於 2011-3-2 05:03 PM 發表

我養之前都睇過好多DATA
不過布D 人話得布D 話唔得
所以棍問清楚D
了解多D

佢未絕育
之前佢個主人都無幫佢做

得佢一隻係屋企
唔怕掛

你睇"兔兔寶典"個d資料啦~~呢度可靠好多~~!:073:

兔兔做絕育其實唔關佢生唔生bb事...
而係佢地既生殖器係非常容易生cancer
我之前就係同你同一樣諗法...
所以一路無幫寶寶做
結果佢有睪丸癌...好彩發現得早
最後絕返育就無事
不過手術費就會貴好多
呢d錢真係唔慳得...
其實兔兔一夠1歲就好應該趁早去做
梗何況你隻兔兔都成3歲
真係要快
JUNOS 2011-3-2 06:05:42 PM
原帖由 cordede 於 2011-3-2 05:54 PM 發表

你睇"兔兔寶典"個d資料啦~~呢度可靠好多~~!:073:

兔兔做絕育其實唔關佢生唔生bb事...
而係佢地既生殖器係非常容易生cancer
我之前就係同你同一樣諗法...
所以一路無幫寶寶做
結果佢有睪丸癌...好彩發現得 ...

我會考慮下

佢之前個主人講到對佢幾講究
連絕育都無去做

我當時都有D 出奇
cordede 2011-3-2 06:17:01 PM
原帖由 JUNOS 於 2011-3-2 06:05 PM 發表

我會考慮下

佢之前個主人講到對佢幾講究
連絕育都無去做

我當時都有D 出奇

唔能夠否定佢愛兔兔既...
不過愛得唔夠囉
好多主人都嫌麻煩...唔上網睇資料唔買書參考
一係就當兔仔係狗咁養, 一係就當佢地倉鼠咁樣
再唔係就懶醒懶聰明
以自己以前聽落既/人地流傳既方法去養就當係岩

我之前帶寶寶睇完醫生返屋企個陣...
咁岩遇著個伯伯同lift
佢話自己以前都有養兔...又話自己幾鍚佢地呀...
跟住就話我唔識養兔仔
話兔仔淨係食紅蘿蔔就得唔應該食糧食草
又話兔仔好粗生粗養唔洗帶佢地睇醫生
btw佢隻兔仔得個3,4年命..
佢仲要話兔仔係得咁長命ga ja你估狗呀?!
真係火都黎埋
又猛話寶寶黑色好肉酸
又話佢有7歲咁長命係好奇怪既現象

我真係x叉差yz佢!!!!

JUNOS 2011-3-2 06:42:50 PM
原帖由 cordede 於 2011-3-2 06:17 PM 發表

唔能夠否定佢愛兔兔既...
不過愛得唔夠囉
好多主人都嫌麻煩...唔上網睇資料唔買書參考
一係就當兔仔係狗咁養, 一係就當佢地倉鼠咁樣
再唔係就懶醒懶聰明
以自己以前聽落既/人地流傳既方法去養就當係岩

我 ...

個呀伯咁攪笑

我覺得佢隻兔仔有4歲先係奇跡

佢個代無咩知識O者

咩兔兔有咩所謂
健康就得