寶寶3月14號就8歲喇∼∼
基於佢個籠既甩油情況越黎越嚴重(話晒都用左6年半 哈)
所以就上兔協買過個新既比佢順便做埋生日禮物啦 哈哈哈

我仲遇到上次聽我電話個個staff∼
佢用佢對非常之精靈既大眼望住我+猛同我講唔好意思...
話上次因為太忙所以好快就收左我線∼
哈 我唔好意思就真啦阻住佢照顧d病左既兔兔∼

好∼返回正題....post相先∼

兔爸快d同我拆開佢啦!

咦?乜捐唔到入去ga?!

咁多野既?食唔食得ga?

嘩!搞咩個兜咁高既?!

兔爸你做咩欄住我?!

新屋前面條鈄路咁鈄既!有d驚wo!

新屋舊居對比∼

係woo 其實寶寶個舊居會唔會有人需要呢?
又唔係爛左唔用得....丟左好似好可惜咁.....

long~spirit 2011-3-6 10:05:03 AM
我都希望林B林善可以咁健康有咁多歲^^
berki 2011-3-6 10:56:12 AM
道門我都覺得太斜
我會加塊板/書係底
等佢咁咁辛苦架
寶寶生日快樂呀
beatrice1229 2011-3-6 11:15:38 AM
寶寶生日快樂呀~我Boxing個籠都一樣Wo!!我都係用同一個方法解決斜路問題~Boxing成日好似玩滑梯咁sir+沖出黎!好勁呀~哈哈
sakixxshum 2011-3-6 12:44:05 PM
HAPPY BRITHDAY呀寶寶
要一直都咁健健康康呀..
真係好可愛呀寶寶
小小夕 2011-3-6 12:56:01 PM
真係黑蚊蚊丫 哈哈哈  眼仔都望唔到
karen195 2011-3-6 01:24:16 PM
祝  寶寶生日快樂~日日都咁健康!
佢好精神~唔似8歲。
cordede 2011-3-6 04:16:26 PM
哈哈~好多謝大家既祝福呀~!

其實我覺得寶寶有咁長命真係好撞彩....
話晒以前亂咁養.....:026:

不過佢除左生命力頑強之外....
條頸都十級硬....:050:

由於我真係太驚以佢8歲既年紀......
每2,3個月要麻醉一次剪牙會影響健康.....
所以去兔協問完之後就狠下心腸......
斷糧.....仲要斷埋草粉......
迫佢食草~!

可惜到今日第3日.....
佢依然淨係飲水......全日食加埋一條都唔夠既草:046:
但如果一比草粉.....
佢就會記住你邊個時間比佢,
然後乜都唔食死等下一餐 (就算只有一餐都好...都要餓住等)

搞到我訓覺都要set鬧鐘.....
每2個鐘頭起身睇下佢精唔精神:044:
唉......

所以寶寶真係好需要大家既"身體健康".......
因為佢再唔健康......就到我唔健康......:041:
cordede 2011-3-6 04:20:51 PM
原帖由 beatrice1229 於 2011-3-6 11:15 AM 發表
寶寶生日快樂呀~我Boxing個籠都一樣Wo!!我都係用同一個方法解決斜路問題~Boxing成日好似玩滑梯咁sir+沖出黎!好勁呀~哈哈

哈 我都係o係呢度學返黎ga ja!!
我就用"祝君早安"毛巾~唔sin腳ga~~你可以試下~~~
carrotyan 2011-3-6 06:47:45 PM
我家精靈都係要剪牙既一份子
佢剪左牙之後都肯食番D草磚
其實真係好難做架...又要KEEP住佢重又要迫佢食草草
我通常都會係剪完果個WEEK俾多D草粉
之後就睇佢幾重黎決定俾幾多草粉
有時一日唔俾有時一日兩餐....
你有俾菜佢都唔會餓親既.....
同埋我會多D困籠 佢成日掛住玩 困多少少等佢食下野
你唔忍心未困下放下...不過困至少要2-3個鐘每次...等佢食多D野XD
我都明又掛心佢身體又要銀包放血真係好難過....
加油:074:
carrotyan 2011-3-6 06:49:16 PM
呀....差D漏左....HAPPY BD呀~~
祝身體健康  開開心心呀 >3<
cordede 2011-3-6 07:01:12 PM
原帖由 carrotyan 於 2011-3-6 06:47 PM 發表
我家精靈都係要剪牙既一份子
佢剪左牙之後都肯食番D草磚
其實真係好難做架...又要KEEP住佢重又要迫佢食草草
我通常都會係剪完果個WEEK俾多D草粉
之後就睇佢幾重黎決定俾幾多草粉
有時一日唔俾有時一日兩餐....
...

寶寶既情況係超難搞...
因為佢5,6個月大就唔食草喇...直至宜家:043:  縱壞晒...
所以我宜家都決定一時一日唔比草粉一時一日兩餐....
要keep住佢肥同食野真係好困難!!!!
邊有兔仔咁鬼硬頸ga!
平日佢不嬲都可以通屋走既~
不過宜家一到夜晚都特登要佢係籠...
起碼佢真係餓得辛苦頂唔順...一轉頭都有草食呀嘛~
但佢係真係寧願淨飲水吊命都唔食草....
唉...即係焗住今晚都要屈服比草粉佢...
carrotyan 2011-3-6 07:51:10 PM
哈哈 我隻豬都係咁..
因為佢腳仔有少少(枕)
so 我俾好多草佢踩  我試過一次唔記得買菜XD
果晚無得食菜菜 第2朝我見到D草好似少左DD..都唔知係咪心理作用 望下佢又好似無咩事咁
咁我第晚又唔俾佢(平時早晚一餐菜) 第朝D草又係少左少少咁
稱下佢...又無咩輕到...(不過見到菜就跑得快左好多XD)
我依家都係有時俾少D菜呀糧呀 焗佢食草

不過佢整牙過左幾個月我都只係見過佢兩次咬住條草係食唔係FING...
唉...兔仔真係好硬頸...:059:
cordede 2011-3-6 07:57:34 PM
原帖由 carrotyan 於 2011-3-6 07:51 PM 發表
哈哈 我隻豬都係咁..
因為佢腳仔有少少(枕)
so 我俾好多草佢踩  我試過一次唔記得買菜XD
果晚無得食菜菜 第2朝我見到D草好似少左DD..都唔知係咪心理作用 望下佢又好似無咩事咁
咁我第晚又唔俾佢(平時早晚一餐菜) ...

我隻仔....咩菜都唔食,可以試既都試晒
咩草都唔食,apd同埋oxbow咁多種草都試過晒
剪碎d草又試過...叮香d草又試過...浸軟d草又試過...
一大堆咁比佢圍住佢又試過...

所以我今次特登買原味既草粉比佢~
我都預左佢唔會鍾意要用針筒餵~
不過我想佢食返多d草味既野...希望食食下佢會習慣食返草啦~
carrotyan 2011-3-6 09:15:39 PM
菜都唔食?@@
又真係好少有呀...咁佢食咩呀?
係唔係牙仔痛?
我個仔都唔點鍾意食草粉..我依家都係覺得佢食得無咁好先俾太煩喇打曬交)
你有無試過整草餅佢食呀?磨牙應該無咩用
不過可以引下佢食草
我隻仔都會咬下(一俾係唔食  過一晚就唔見左)  一晚一個咁上下 可以落小麥片 我有加少少honey  一tea spoon in 20-30個手心大既餅
不過唔知你個b受唔受得..(有人話honey 少少潟)
依家隻仔同囡都係食緊momi 2nd cut 我都係用果d草碎再用磨豆機打一打佢再整草餅 你住邊呀? 我隻囡食好多草我次次都買10kg
可以拎d俾你試下佢食唔食momi草  唔駛買左又唔食..:043:
有時佢地一開始唔食..你放放下佢又咬幾條咁...
唉...都係寵壞左....><

快速發帖