1P 幣
我係新手好多問題想問,請大家指點:001:
究竟木糠做底好唔好呢? 兔兔會唔會食埋d木糠嫁呢?
另外我隻Toffee好多屎all係咪正常嫁?
szeszebaby)) 2011-3-8 05:01:43 PM
用木粒啦....吸尿好又可以吸味...而且清洗幾方便..
cordede 2011-3-8 05:31:17 PM
請爬文
http://mini-house.info/thread-28-1-1.html

"兔兔寶典"會有你要既知識~~#^28^#
yanyi:) 2011-3-8 05:33:26 PM
千其唔好用木糠丫-_-
對兔兔呼吸唔好丫!
學樓上所講.乖乖地爬文啦!
beatrice1229 2011-3-8 05:53:42 PM
不過有關木糠問題,其實我有用的!因為Boxing仔係兔協領養既,兔協有用的!不過我估唔係普通金魚街買十蚊一大包個D!我係係兔協買的!一包無記錯要差唔多百蚊的~
我都建議樓主爬下文!希望樓主多點了解兔兔需要!
ccychoy 2011-3-8 08:34:54 PM
用環保紙紗la
吾該爬下文.
小小夕 2011-3-8 09:30:34 PM
我記得木糠  佢有分幾種  有d係唔可以比兔兔用  
有d係可以比..  但9成唔係勁平個d木糠   ...

其實 用尿片 /  紙粒都ok        ((我想知紙粒係米都一日換一次??  
我用緊尿片   ...
因為買左3個月份量既尿片   前個排換左拉底盤籠  唔想哂:051:
所以剪左佢用左放係廁所用:055:
CAROL)) 2011-3-9 11:16:31 AM
其實我有爬文睇下點養先買至兔兔返黎,不過好多文章都話要落木糠,連兔協都係咁講,
所以有D疑惑信邊個好呢? 咪上黎問下大家有養開兔仔既朋友羅.

沈日返屋企我剷起晒所有木糠喇!改墊牧草見兔兔即時好開心咁跳下跳下咁,好似好鐘意就咁墊牧草羅,
同埋兔兔識得用廁所尿尿. 多謝咁多位指教:002:

另外想問點樣整頭象嫁,我想用我隻兔仔做頭像啊!
月愛貓貓兔 2011-3-9 03:21:56 PM
可以去論譠使用教學及求助區
cordede 2011-3-9 05:35:32 PM
原帖由 CAROL 於 2011-3-9 11:16 AM 發表
其實我有爬文睇下點養先買至兔兔返黎,不過好多文章都話要落木糠,連兔協都係咁講,
所以有D疑惑信邊個好呢? 咪上黎問下大家有養開兔仔既朋友羅.

沈日返屋企我剷起晒所有木糠喇!改墊牧草見兔兔即時好開心咁跳下跳下 ...

你就好啦∼你隻兔兔鍾意踩d草....
我隻仔唔鍾意ga..><
死都要爪開d草先坐:047:
sonic 2011-3-9 10:00:09 PM

回復 10# 的帖子

其實係咪一定要用墊材架??

因為我初時用木糠, 兔兔好唔鍾意, 跟住改用木粒, 佢又咬,
驚佢會食落肚, 所以只墊係廁所內,
之後改用VETBED, 點知又比佢分屍左,:043:
依家用毛巾, 不過成日比佢摌起左, :059:
所以都無用墊材, 依家佢好似好享受TIM~, 仲成日中槍咁訓死左......:040:
cordede 2011-3-9 10:11:52 PM
原帖由 sonic 於 2011-3-9 10:00 PM 發表
其實係咪一定要用墊材架??

因為我初時用木糠, 兔兔好唔鍾意, 跟住改用木粒, 佢又咬,
驚佢會食落肚, 所以只墊係廁所內,
之後改用VETBED, 點知又比佢分屍左,:043:
依家用毛巾, 不過成日比佢摌起左, :059 ...

我有問過醫生,其實無墊材真係好易生腳瘡
唔用毛巾可能因為佢覺得熱
你試下買比bb爬個d abc軟墊...個d應該無咁熱同埋兔兔都剷唔起∼
不過係唔知兔兔會唔會咬....
Futagoza_Kaniza 2011-3-10 12:36:40 AM
用毛巾既唔好處係, 如果兔兔賴左尿尿, 而條毛巾又唔夠吸既, 反浸返上嚟
兔兔隻腳咪會dirty囉.
sallykit 2011-3-10 01:03:15 AM

回復 13# 的帖子

我用尿片∼都幾啱佢:053:
小小夕 2011-3-10 01:24:20 AM
我用有拉盤既籠  靜係食野個個位無位放毛巾   因為方便屎屎掉落去..
其他位有毛巾比佢 zzzzzz / 扮雞休息

:021:

快速發帖