品種 : 賓尼兔
年齡 : 不詳
外觀 : 身體啡,面中間一間白色
性格 : 很乖巧
動物來源: 被棄養於公園,由朋友通知我暫養
聯絡方法 : EMAIL:[email protected]

miss.sunday 2011-4-21 12:28:22 PM
原帖由 miss.sunday 於 2011-4-21 12:09 PM 發表
品種 : 賓尼兔
年齡 : 不詳
外觀 : 身體啡,面中間一間白色
性格 : 很乖巧
動物來源: 被棄養於公園,由朋友通知我暫養
聯絡方法 : EMAIL:[email protected]

這兔子被我取了名字:咖啡,14/4 晚上在大埔富亨公園被我放狗的朋友發現,棄養的人將牠放在草堆中,連籠子也沒有,任由牠自生自滅,放狗的朋友知道附近浪狗及蛇,立即通知人幫忙,我是這樣帶牠回家暫養的。我知道兔子不宜洗澡,但沒有辦法牠在草堆中亂跑,身上很多草及有點樹葉,又有泥沙,所以唯有濕洗,之後吹乾毛,現在很乾淨了。
剛回家時全身抖震,一天後還拒食,第3天開始適應了一點,第4天的晚上願意趁無人時出籠,回來第5天的晚上終於讓我抱抱了,請問有人願意照顧牠嗎?我希望找照顧牠一生的好主人,牠今次幸運被人發現,我們在草堆中等了很久才看到牠出現,因為那裡有樹和很多灌木叢,還記得我男朋友當晚從後捉牠時的絕望嘶叫,我平生第一次聽到兔子大聲嘶叫,牠大概以為自己將死吧!我真的不希望牠再被違棄。
aguiler 2011-4-21 12:30:05 PM
已pm了...
希望樓主可以交比我~
波丸媽 2011-4-21 12:51:22 PM
原帖由 aguiler 於 2011-4-21 12:30 PM 發表
已pm了...
希望樓主可以交比我~

e....但正賢/正楠媽你已經有2隻啦喎,而且佢地仲細,你再養多一隻可以嗎?
aguiler 2011-4-21 12:58:23 PM
正楠同兔爸住的..
我只係同正賢住..
平時係去兔爸家先見到正楠的,
正賢而家病緊,
病好左之後就會帶佢去絕育,
如果真係接左咖啡,佢地會住兩個不同的籠,
會將間房間開兩邊比佢地..
經濟方面更加唔係問題..
miss.sunday 2011-4-21 01:03:11 PM
原帖由 波丸媽 於 2011-4-21 12:51 PM 發表

e....但正賢/正楠媽你已經有2隻啦喎,而且佢地仲細,你再養多一隻可以嗎?

多謝你的提點^^
但你可以應付多一隻嗎?
miss.sunday 2011-4-21 01:04:05 PM
原帖由 aguiler 於 2011-4-21 12:30 PM 發表
已pm了...
希望樓主可以交比我~

多謝你的提點^^
但你可以應付多一隻嗎?
miss.sunday 2011-4-21 01:09:45 PM
原帖由 aguiler 於 2011-4-21 12:58 PM 發表
正楠同兔爸住的..
我只係同正賢住..
正賢而家病緊,

請問可以家訪嗎?會否不便?我很高興你有養兔經驗,因為牠有適當的照顧。
波丸媽 2011-4-21 01:15:54 PM
原帖由 aguiler 於 2011-4-21 12:58 PM 發表
正楠同兔爸住的..
我只係同正賢住..
正賢而家病緊,

好開心你考慮清楚了,
希望正賢早日康復!
aguiler 2011-4-21 01:18:07 PM

回復 8# 的帖子

家訪會有少許唔方便..
因為爸媽不太高興...
但如果你之後想見下咖啡,
我都可以帶佢出黎比你見下..
大家食個飯都ok呀..^^
同埋我都會post相上黎..
呢度d兔友都知我成日影兔兔相post上黎的...xd
aguiler 2011-4-21 01:20:04 PM

回復 9# 的帖子

而家間唔中就喂佢食一次草粉,
希望佢可以快d好番..
真係好擔心佢..
噚晚重喊左出黎..一定嚇死正賢了..
而家keep住同姑娘有電話聯絡講番正賢d情況..
希望正賢唔會對隻藥敏感啦..
smallsuishan 2011-4-21 02:17:57 PM
我想講既係...

我地唔係阻止或者反對任何一個人去領養兔兔
而係 養多一隻兔兔唔係想像中咁簡單

有冇聽過 有D野用錢都買唔到
就係「HEART」同關心
我相信任何一個人都會偏心
其實兔兔係會Feel到...

可能你係度見到好多成功既例子
覺得兩隻兔兔一齊住係一件好開心既事
但係 你有冇聽過失敗既例子?
即係D兔兔永遠都接受唔到其他兔兔既存在
E.g. 佢會跑去個隻兔兔籠前面小便 會咬佢

唔怕同你分享一件事
我之前都有諗過 領養兔兔番屋企係一件好事
1來有多隻兔陪Hill仔 2來可以幫到被遺棄既兔兔
點知 當我帶左個隻兔兔番屋企之後
個隻兔非常攻擊性 咬Hill仔D毛 日日如是
兔兔未黎之前 Hill仔係好乖既兔兔 點知因為呢隻兔兔搞到Hill仔好唔開心 仲變得好攻擊性

最後 因為咁我將帶兔兔俾番佢前主人
Hill仔用左好耐好耐時間先番番原本咁樣!~
坦白講 我真係好後悔好後悔
因為我既一個衝動 令到Hill仔唔開心

你諗清楚.....
你可能覺得係幫左隻被遺棄既兔兔
但係 可能弄巧反拙.. 仲令到你隻兔兔更加唔開心

所以...........

請 停一停 諗一諗

BTW 希望miss.sunday 你幫兔兔搵新主人都可以留意多少少
多謝你為兔兔既付出

miss.sunday 2011-4-21 02:49:39 PM
原帖由 smallsuishan 於 2011-4-21 02:17 PM 發表
我想講既係...

我地唔係阻止或者反對任何一個人去領養兔兔
而係 養多一隻兔兔唔係想像中咁簡單

有冇聽過 有D野用錢都買唔到
就係「HEART」同關心
我相信任何一個人都會偏心
其實兔兔係會Feel到..可能 ...

多謝你的意見!如果準備領養的朋友看到會有幫助呢!
hh0 2011-4-21 04:53:34 PM
hill媽既經驗好值得分享.
養多一隻兔兔的確唔係想像中咁簡單
領養之前一定要有晒心理凖備
時間, 金錢, 愛心既分配,
要有最壞既打算!!!
全部諗得惦既咪去馬lor,
睇你同兔兔有無緣份了
beatrice1229 2011-4-21 04:57:01 PM
早前我都有收到一隻被遺棄既兔兔~好好彩可能搵到一個好主人~
欣賞樓主既愛心!但佢而家有無野食同帶去睇醫生?
祝福佢可以簡到好主人!

快速發帖