頭先發現bb痾血..
但佢又食得走得
5知系米Dr.ma幫佢轉左新既抗生素
Dr.ma叫我留意佢有冇痾爛便.有就立刻call佢
但bb d便超令.今朝先睇到bb痾血尿
call番e院又話過左"陳"正time
系米因為轉左新既抗生素所以先甘?

aguiler 2011-4-27 12:32:35 PM

回復 1# 的帖子

有時有d尿尿顏色好似紅色,但都係正常架..
會唔會有搞錯到呀??
imkarenya 2011-4-27 12:33:35 PM

回復 1# 的帖子

唯有等到3pm再打過去問.....
ccychoy 2011-4-27 12:57:17 PM
原帖由 aguiler 於 2011-4-27 12:32 PM 發表
有時有d尿尿顏色好似紅色,但都係正常架..
會唔會有搞錯到呀??

5知牙...
系食左新既抗生素就系甘
甘耐都末試過紅色
ccychoy 2011-4-27 12:57:40 PM
原帖由 imkarenya 於 2011-4-27 12:33 PM 發表
唯有等到3pm再打過去問.....

系...好心急
raywong521 2011-4-27 01:01:07 PM
你有無聞下,有無血腥味啊?
ccychoy 2011-4-27 01:04:18 PM
原帖由 raywong521 於 2011-4-27 01:01 PM 發表
你有無聞下,有無血腥味啊?

我一向鼻5"聆"
我淨系feel好臭:068:
PILLOW.MA)) 2011-4-27 01:19:54 PM
係喎, 有D尿會深色到好似血咁
會唔會唔係血呀?

兔兔寶典搵到架
Normal urine may be white and creamy (with crystals), yellow or bright orange.      
suspect blood in the urine, pour some hydrogen peroxide on it and see if it bubbles.  
If it does, it is blood.

m1k1 2011-4-27 01:51:02 PM
你影低D尿跟住等陣去vet到比佢睇下啦
imkarenya 2011-4-27 02:03:07 PM
我睇緊"家有寶貝兔"!
佢話"胡蘿蔔素"會令小便至紅色/橙色.
尿中帶血很難用肉眼睇到, 帶血可能會呈現粉紅色
ccychoy 2011-4-27 02:04:54 PM
原帖由 PILLOW.MA 於 2011-4-27 01:19 PM 發表
係喎, 有D尿會深色到好似血咁
會唔會唔係血呀?

兔兔寶典搵到架
Normal urine may be white and creamy (with crystals), yellow or bright orange.      
suspect blood in the urine, pour some hydroge ...

有冇中文...
ccychoy 2011-4-27 02:05:23 PM
原帖由 m1k1 於 2011-4-27 01:51 PM 發表
你影低D尿跟住等陣去vet到比佢睇下啦

影左了~~
ccychoy 2011-4-27 02:06:24 PM
原帖由 imkarenya 於 2011-4-27 02:03 PM 發表
我睇緊"家有寶貝兔"!
佢話"胡蘿蔔素"會令小便至紅色/橙色.
尿中帶血很難用肉眼睇到, 帶血可能會呈現粉紅色

你有書....?
imkarenya 2011-4-27 02:09:10 PM

回復 13# 的帖子

係呀, 之前見有平買左
ccychoy 2011-4-27 02:17:11 PM
原帖由 imkarenya 於 2011-4-27 02:09 PM 發表
係呀, 之前見有平買左

我想買兔協果本 愛兔.愛回家

快速發帖