我個仔仔而家都6個月啦~
最近呢排成日都趴係個籠邊(望住個女)
咩野食都唔係好有興趣~食2啖就行開~
究竟點先可以令佢食返多d野啊~

ps:佢d屎屎開始細粒~係唔係應該即刻帶佢去睇e生呢?

尋晚睇左DR.GERRY啦~
GERRY幫佢做完檢查話D腸正常.牙仔都正常~
可能係因為發情期有女女係格離會太興奮唔肯食野~
買左包草粉返屋企~但喂佢食草粉仲難過登天~
係咁掙扎..而家連A草都唔肯食~
尋晚到而家都剩係食左D糧同埋3條油麥菜葉...
我究竟可以點算好~好擔心啊:022:

小穎 2011-4-27 04:36:37 PM

回復 1# 的帖子

我估佢應該係心情唔好,
見到前面有兔女都唔埋得身。

我估你最好唔好俾兔仔見到隻兔女住,
之後再俾d菜菜,對佢黎講好食既野佢;
等佢食下野。

令佢心情好番少少既時候再迫佢食草;餵下佢食,安撫下佢啦;餵得佢食得幾多就幾多。

真係唔掂既,你可以打去診所果d地方問下;佢地營業時間都好好人,會答你問題。

我有個朋友佢養左隻兔,好大啦都有6年;佢就會俾隻公仔隻兔兔洩慾:044: 。

不過最好的--就是快d絕育啦!兔仔兔女一起的話一定是旦要有邊絕育先得嫁。
鈉米 2011-4-27 04:54:15 PM
原帖由 小穎 於 2011-4-27 04:36 PM 發表
我估佢應該係心情唔好,
見到前面有兔女都唔埋得身。

我估你最好唔好俾兔仔見到隻兔女住,
之後再俾d菜菜,對佢黎講好食既野佢;
等佢食下野。

令佢心情好番少少既時候再迫佢食草;餵下佢食,安撫下佢啦; ...

我本身都打算唔俾佢地見到架/__\
但最尾就係變成2個都唔食野-.-`
個仔仲有個零星期就去絕育架啦~不過而家真係唔知做到d咩~
好苦惱啊~~~:022:
wesky 2011-4-27 05:26:39 PM
食草量大大減少?便便數量如何?
如兔兔無胃口,便便數量變細且數量大減,可能係腸郁得慢,腸停前期
aguiler 2011-4-27 05:40:25 PM
喂住草粉先啦...
好過捱到瘦嘛~
瘦左又要做手術,都幾辛苦架><
Futagoza_Kaniza 2011-4-27 06:44:50 PM
原帖由 aguiler 於 2011-4-27 05:40 PM 發表
喂住草粉先啦...
好過捱到瘦嘛~
瘦左又要做手術,都幾辛苦架>

唔係樣樣都餵草粉就岩嫁. 如果腸塞都餵草粉會死嫁.
Futagoza_Kaniza 2011-4-27 06:46:04 PM
佢成日扒已經係比訊息你, 佢肚仔痛而家唔舒服唔想食野.
而且屎屎細粒左可能係開始腸停,
早D帶去睇醫生先啦.
鈉米 2011-4-27 06:46:51 PM
原帖由 wesky 於 2011-4-27 05:26 PM 發表
食草量大大減少?便便數量如何?
如兔兔無胃口,便便數量變細且數量大減,可能係腸郁得慢,腸停前期

我bk佢聽日睇e生先啦都係~_~好驚驚~
wanga113 2011-4-27 06:58:38 PM
不如你試下餵佢食草/菜阿! 有時兔兔要人哄
yanyi:) 2011-4-27 10:41:31 PM
多d陪佢傾下計按摩下肚仔可能會好d!
希望佢平安無事啦!
鈉米 2011-4-28 12:21:56 AM
原帖由 yanyi 於 2011-4-27 10:41 PM 發表
多d陪佢傾下計按摩下肚仔可能會好d!
希望佢平安無事啦!

佢而家對住我隻手都係咁un~我一行埋去佢就企起身~好恐怖-.-
imkarenya 2011-4-28 12:31:44 AM
原帖由 鈉米 於 2011-4-28 12:21 AM 發表

佢而家對住我隻手都係咁un~我一行埋去佢就企起身~好恐怖-.-

我個隻都會...
摸佢兩摸, 佢就會開始嗅我隻手...
佢會俾佢un幾下 = =''
見到佢咁精神, 我都開心既...
鈉米 2011-4-29 09:46:42 AM
有無兔友有咁既遭遇? 求分享~

快速發帖