事因係咁,,
我因為去左女行,我張楷楷俾左我麻麻照顧,
我岩岩番到黎見到楷佢d毛冇得好勁,佢仲r到'酸'埋 :050:
仲有d白色一塊塊細細塊,唔知咩黎,
我2經book左6號睇vet嫁喇,:050:
都唔知我呀麻俾左d咩佢食,唉,
有冇朋友既兔兔之前都有r個情況呀.?
你地大約睇左幾多錢??
:050: 好驚楷楷有事呀
inkalaam 2011-5-3 02:47:36 PM
快d去睇醫生喇!!
如果再嚴重d就book急診即睇啦!!:059:
katy)) 2011-5-3 02:47:57 PM
聽落以係皮膚病 (白色細細塊=皮屑),詳情都係等醫生睇啦~
妳麻麻家有冇其他兔仔/動物? 楷楷係新兔黎??

ps::熱得滯都會焗到兔地生癬ga

瞳;))) 2011-5-3 02:50:26 PM
inkalaam :我book左la,我覺得都好嚴重下

katy: 冇呀,係呀,佢之前之前都冇事嫁,/_\唉:050:
          你地知唔知大約要幾多錢呀
個心好痛:050:
phoebe)) 2011-5-3 02:51:53 PM
see doctor quickly,希望佢無事
PILLOW.MA)) 2011-5-3 02:56:10 PM
聽你咁講似皮膚病
係咪你麻麻度好熱?
快D睇醫生就冇事架喇
瞳;))) 2011-5-3 02:58:43 PM
唔會丫.
因為係云石地,我冇拎個龍去麻到.楷楷日日自由走,同埋我呀麻個到都好通fung呀.
carbee 2011-5-3 03:01:53 PM
你有冇檢查過佢D皮膚?會唔會有蚤咬呀?
katy)) 2011-5-3 03:04:05 PM
你可以到"兔兔醫療費"果度睇下.. 隨口問問, 妳帶佢去邊間睇 @@"
楷楷係新兔, 順便做埋BODY CHECK吧
希望楷楷快D好返吧^^

比個REF妳︰
雖然唔知楷楷咩事,但若果係金錢癣會傳染人的,安全起見摸完兔兔要洗手,同埋將佢D用品消毒... 另外家中有其他兔有分開佢地喔!

新兔好多時候已經喺兔場/寵物店惹了一些病, 又或者係打交整親.. 到回家一段時間才顯現出黎.

小穎 2011-5-3 03:05:54 PM
白色一塊塊,無毛得好勁,係咁R。
以上徵兆都係皮膚出問題既徵兆。

呢幾日摸完佢一定要洗手,未洗手唔好掂自己既眼耳口鼻;
皮膚病會傳染俾人類的,有過幾單個案係小朋友掂完有病既兔兔再摸自己既傷口,
結果細菌感染�發炎。

所以請小心,盡快盡快睇醫生,屋企多隻兔既就隔離左佢先。
瞳;))) 2011-5-3 03:09:49 PM
2個月嫁喇都.唔算新兔掛-.-'
CARBE.楷楷白色,我又見唔到有黑色一粒粒,應該唔會有
THX你地呀
快d到6號la:050:
katy)) 2011-5-3 04:22:54 PM
楷楷幾歲??? [我覺得喺寵物店帶返黎就係新兔, 因為多數係BB~ :p]
瞳;))) 2011-5-3 04:46:24 PM
6個月喇,唔bb喇.不過我經常當佢仲bb:057:
katy)) 2011-5-3 04:54:36 PM
我兔兔就黎2歲... 我都係當佢BB XDDD... 成日同佢講BB話 (?)
瞳;))) 2011-5-3 05:06:34 PM
係呀,同埋當佢bb甘抱之後佢d眼神就會好無奈旦係又會變左好痴身><很bb:057:
不過佢依加有事..見到佢甘.好陰公,會細細聲同佢講野係咁摸佢,:050:

快速發帖