頭先幫施施梳毛時...佢一掙扎就跌左落地...之後發現佢第一隻手指嘅指甲同肉之間有血流出..
同埋第一隻手指好似吊吊FING咁...

我平時都發現兔兔兩隻手嘅第一隻手指係吊吊FING....唔似其他手拍咁有骨支撐...
請問大家D兔兔係咪都係第一隻手指係吊吊FING..唔似其他手拍咁有骨支撐??

好擔心係手指斷左呀..:056:

berki 2011-5-6 02:10:47 PM
@@ 止左血未????
不如你睇下佢斷左幾多
如果太入就快D去睇醫生

希望施施都係整到血管
唔係斷手指啦/口\

PS 岩岩睇過
我唔多覺佢地有骨連住-_-

小小夕 2011-5-6 02:31:37 PM
兔仔 手指第1節  係有少少斷左咁既feel= =  

依張係花生小朋友斷腳指照個陣既x光   同人類個d構做好唔同@@
你講既第1隻手指係邊隻?
我發現兔仔 每隻手指既第1節同第2節 係有感覺有少少斷左既感覺= =  之前唔知  又以為佢整親#^56^#

兔兔流血  會唔會反甲?  
斷骨你睇下佢d手指有冇唔尋常 凸起左    行路有冇唔平衡咁  唔同平時
個陣唔係花生d腳指樹起左同自己摸到佢好似斷左咁 
我都唔知佢斷骨 ..因為佢仲可以周圍跑同跳 我摸佢 佢冇痛痛既反應 #^5_002^#  
dr.ma都話  佢個樣原全唔似斷左wo

但都係睇醫生好d  當做多次body ck@@
照1次x光好似3百幾4百   我印象中 ..   忘記了

arkayhk)) 2011-5-6 02:41:16 PM

回復 1# 的帖子

你首先幫佢止左血先...可能反左甲..

新年果排我隻兔兔因為跳落地面,有隻指甲勾住電腦櫈d絨面搞到反甲勁流血...
佢一fing隻手d血飛晒出黎....
心痛死我...我真係攬住佢喊..
跟住我幫佢止左血,指甲吊住係度,兔兔自己咬甩左隻甲..

我擔心佢手指有事我第2日帶佢去睇e生.
因為事發已經係傍晚,e生關門...有個就做緊大手術...
e生睇完佢後話冇咩大礙,只係話可能唔會再生返指甲

指甲入d係連住血管,所以如果整到太入係會流血.
一定要幫佢止血同消毒呀,如果唔係發炎就麻煩

最好帶佢睇下醫生,當攞個安心
我上次睇診金230蚊,冇照x光
e生可能唔好意思,順便幫佢睇埋d牙仔...

szeszebaby)) 2011-5-6 02:46:34 PM
原帖由 berki 於 2011-5-6 02:10 PM 發表
@@ 止左血未????
不如你睇下佢斷左幾多
如果太入就快D去睇醫生

希望施施都係整到血管
唔係斷手指啦/口\

PS 岩岩睇過
我唔多覺佢地有骨連住-_-

頭先再睇睇..血就止左...
不過斷左的指甲成隻唔見左...:056:
個傷口就得返D肉...又唔係好摸到有骨...
szeszebaby)) 2011-5-6 02:51:37 PM
原帖由 小小夕 於 2011-5-6 02:31 PM 發表
兔仔 手指第1節  係有少少斷左咁既feel= =  

依張係花生小朋友斷腳指照個陣既x光   同人類個d構 ...

第一隻手係指..右手左面數起第一隻手指...
佢而家行得跳得...好似冇事咁..
斷左果隻指甲成隻冇左...:052:

咁斷左骨有咩要跟進? 要做手術? 好返未呀?
小小夕 2011-5-6 02:51:49 PM
原帖由 szeszebaby 於 2011-5-6 02:46 PM 發表

頭先再睇睇..血就止左...
不過斷左的指甲成隻唔見左...:056:
個傷口就得返D肉...又唔係好摸到有骨...

佢似斷左甲喔    
個陣斷骨我都冇幫佢消毒  因為係我個妹見證意外發生   
到我返到屋企佢已經停左流血 ..  加上兔爸話佢地口水有消毒..我冇搞佢地
我仲要過左2日先幫到佢睇醫生 ..

冇做手術丫  dr.ma話佢唔咬佢唔搞佢  佢會自己生返d組織出黎   如果佢搞搞震會要cut左佢#^56^#
((咬佢既意思 係話兔兔覺唔舒服 覺痛  會去搞佢咬))
格左2星期定唔知1星期再返去比醫生睇
跟住醫生因為見佢無咩事   唔洗照多次x光    但佢腳指下面生左舊唔知咩
醫生話佢會自己甩出黎   如果無甩出黎先幫佢整

到e加粒野甩左 但腳指仲係會有少少樹起左 ..#^56^#

szeszebaby)) 2011-5-6 02:54:01 PM
原帖由 arkayhk 於 2011-5-6 02:41 PM 發表
你首先幫佢止左血先...可能反左甲..

新年果排我隻兔兔因為跳落地面,有隻指甲勾住電腦櫈d絨面搞到反甲勁流血...
佢一fing隻手d血飛晒出黎....
心痛死我...我真係攬住佢喊..
跟住我幫佢止左血,指甲吊住係度 ...

我諗施施都係反左甲..
你果隻反甲點醫治? 而家有冇生返隻甲出黎?
睇醫生係咪只係俾D消毒藥水兔兔搽?
arkayhk)) 2011-5-6 03:00:14 PM

回復 8# 的帖子

當日我隻兔兔已經自己咬甩左隻甲,我就用乾淨的紙巾幫佢禁住止血,好快就停左流血.
我驚會發炎,用消毒藥水溝希左幫佢搽手仔,好彩佢冇乜黏傷口.
(佢個樣睇落唔太痛,仲鎮定過我...:024: )

e生幫佢check完連消毒藥水都冇俾我呀,但check過話冇問題,只係未必會生返隻甲,但問題唔太大.

而家都冇生返甲出黎呀
小小夕 2011-5-6 03:02:55 PM
原帖由 arkayhk 於 2011-5-6 03:00 PM 發表
當日我隻兔兔已經自己咬甩左隻甲,我就用乾淨的紙巾幫佢禁住止血,好快就停左流血.

e生幫佢check完連消毒藥水 ...

兔兔真係好勁 >口<  可能整親表現痛痛 兔奴會唔開心 所以忍住
無左隻甲  係邊個位    係會得返d肉#^56^# ??
szeszebaby)) 2011-5-6 03:03:54 PM
原帖由 arkayhk 於 2011-5-6 03:00 PM 發表

e生幫佢check完連消毒藥水 ...

你兔兔情況好似我施施...
冇生返隻甲問題應該不大...但好似有D缺憾咁...:061:
小小夕 2011-5-6 03:06:01 PM
原帖由 szeszebaby 於 2011-5-6 03:03 PM 發表

冇生返隻甲問題應該不大...但好似有D缺憾咁...:061:

剪指甲變剪少左隻 #^5_002^# ....
arkayhk)) 2011-5-7 12:32:15 AM
原帖由 小小夕 於 2011-5-6 03:02 PM 發表

兔兔真係好勁 >口<  可能整親表現痛痛 兔奴會唔開心 所以忍住
無左隻甲  係邊個位    係會得返d肉#^56^# ??

係呀兔兔好勁,佢見住我喊,佢個樣反而好似想表達"車,喊咩姐咁小事"..
跟住就咬甩左隻甲俾我睇....

係佢左手手仔右2手指有左隻指甲..
而家見到果隻手指有舊甲既小小,中間有紅色點..
但唔會再生返甲啦...
佢成日郁影唔到相
arkayhk)) 2011-5-7 12:36:54 AM
原帖由 szeszebaby 於 2011-5-6 03:03 PM 發表

係呀,始終冇左隻指甲,但其實都係我同佢一個經歷..
初頭見佢隻甲吊住..我都未咁驚..
佢一FING隻手,D血飛黎我副眼鏡..我就真係好驚咁喊..
因為好驚佢流血不止..

當時都未俾得切反應佢,只係攬實佢咁大喊..

最搞笑係第2日睇E生..我果排又整親腳拎拐杖..
我帶住兔兔見E生,E生話..兔兔陪我整親腳..果然物似主人形
arkayhk)) 2011-5-7 12:37:38 AM
原帖由 小小夕 於 2011-5-6 03:06 PM 發表

剪指甲變剪少左隻 #^5_002^# ....

係呀,向好方面諗就咁啦...不過唔會再俾佢整到..!!真係好心痛..

快速發帖