1P 幣
BB得3個月大,係唔係唔可以放佢出黎架?
我就咁放紙砂在底俾佢踩,怕唔怕架?因為q-pet教我可以直接俾佢踩上去....
好驚照顧得佢唔好呀佢咁細個...
小小夕 2011-5-13 02:10:35 AM
原帖由 jessiesze 於 2011-5-13 01:46 AM 發表
BB得3個月大,係唔係唔可以放佢出黎架?
我就咁放紙砂在底俾佢踩,怕唔怕架?因為q-pet教我可以直接俾佢踩上去....
好驚照顧得佢唔好呀佢咁細個...

點解唔可以放佢出黎丫#^39^#    ,, 兔仔最中意人放佢出黎玩.,
但係要保持比佢玩既地方要安全..
最好地下整d abc軟膠        佢地一跑步   地板線既話   會撞親   一陣撞腫鼻仔就大獲

佢地好中意探險...  愈黑 愈暗  佢地好中意捐入去嫁#^34^#
唔好睇少3個月既兔仔  佢地都跳好勁#^30^#

紙沙我唔識丫.. 唔知咩黎 未用過#^37^#

你張相兔仔食緊草草??  定糧..   #^40^#
我見到你係名冊個張大相.. 係米糧黎嫁..  d糧好似好多wo !
唔好比甘多佢食丫 #^73^#  早晚一茶匙嫁咋

hgod 2011-5-13 11:13:54 AM
你啲紙砂係硬身一粒粒定係軟身一塊塊?
如果係軟身一塊塊的話當然可以鋪滿籠底, 好似我用緊carefxxxh咁, 我會先(西)下啲塵, 再响三隻角同廁所位放草粒, 紙粒再鋪滿底盤同廁所
但有啲係硬身一粒粒, 好似草粒同貓砂咁, 呢啲咁硬的就唔好俾兔兔直接踩上去.
hgod 2011-5-13 11:33:40 AM
兔兔一定要放出黎跑下, 你如果驚佢唔適應, 可以先買個圍欄 (建議如果有位最好買大啲, 4呎x 4呎嗰隻, 如果真係冇地方就買3呎x 3呎), 等佢熟習左再圍半間屋, 最後可以俾佢全屋跑.

不過你放佢出黎前應該收起哂所有危險的物品, 例如電線, 尖的嘢, 化學品, 清潔液等等, 同埋你屋企有冇裝窗花? 如果冇記得裝番, 我嗰時接個囡番黎前直頭搵人將露台的鐵枝全部整走, 裝番一塊塊玻璃.

而且最好地下鋪滿軟的墊俾兔兔, 因為佢地如果長期踩硬的地會生腳瘡
katy)) 2011-5-13 11:42:13 AM
兔兔先黎你到幾日.. 你等佢熟習下個環境再放佢出黎貢下啦~

另外唔洗成屋舖紙砂, 只需放喺廁所就可以. (點解唔好舖, 因為令兔仔唔舒適, 唔識去廁所)

如果兔仔未識去廁所,可以舖住尿片先. 最好就係唔用尿片 (呢個就難D) 一見佢想VV / 便便抱佢去廁所. 去錯左地方就紙巾抺走D尿, 然後放張紙巾喺廁所度.
hgod 2011-5-13 11:58:47 AM
原帖由 katy 於 2011-5-13 11:42 AM 發表
兔兔先黎你到幾日.. 你等佢熟習下個環境再放佢出黎貢下啦~

另外唔洗成屋舖紙砂, 只需放喺廁所就可以. (點解唔好舖, 因為令兔仔唔舒適, 唔識去廁所)

如果兔仔未識去廁所,可以舖住尿片先. 最好就係唔用尿 ...

其實兔兔多數會响固定地方去廁所(除非佢未識去廁所另計), 唔會因為底盤鋪左紙粒而唔識去廁所, 而鋪紙粒係唔想佢响籠時腳仔接觸膠底盤而有腳瘡
carbee 2011-5-13 12:37:36 PM

回復 6# 的帖子

照道理膠板應該冇問題,又唔係鐵網
同埋除左擺有尿尿既紙巾入廁所外,記得係有尿尿既地方用醋抹抹辟味
hgod 2011-5-13 12:42:54 PM
原帖由 carbee 於 2011-5-13 12:37 PM 發表
照道理膠板應該冇問題,又唔係鐵網
同埋除左擺有尿尿既紙巾入廁所外,記得係有尿尿既地方用醋抹抹辟味

其實硬的地板同膠板都會, 當然鐵網一定一定一定唔可以用
carbee 2011-5-13 01:23:05 PM
哦~咁樣~~~
好彩mimi咁多年都冇乜野,
上次bodycheck,dr.ma淨係話佢左腳有少少枕
小穎 2011-5-13 02:15:38 PM
幾大都放得出黎玩嫁@@
話說大家的兔子都叫bb-_-(無言)。
其實無咩問題,因為我都係咁,持續左一年佢隻腳仔都無事。
總之唔好剪佢腳毛就得。
ccychoy 2011-5-13 07:13:46 PM
買左番尼夠一week就放得
jessiesze)) 2011-5-14 10:38:56 PM
唔該晒大家呀,因為未買到廁所......咁即係我係咪唔洗舖紙砂(粒狀)在底,由得佢在膠面行呀?

食物方面,我就係用左bb個奶粉匙.....hehe...因為果個sales叫我落一層喎,不過bb佢就食草多過食糧,正唔正常架?佢d糧真係3日落一次都可能有剩呀,但草就朝朝加俾佢。

同埋佢曰日都好多便便...不過係硬粒,又正唔正常呢?

我今日去左買部bb車的風扇仔俾佢吹,因為怕無人在家時佢會好熱....

唔好意思呀咁長氣,因為我新手唔係好識,又好驚照顧得佢唔好....
jessiesze)) 2011-5-14 10:39:38 PM

回復 10# 的帖子

bb呢個名係我仔仔幫佢改的....hehe
carbee 2011-5-14 10:59:12 PM
如果未買到廁所,你可以用住尿墊先!其實廁所好多地方都有得買,不過記得唔好買鐵網底!
食物方面,一層咪好多?其實早晚各一匙已經好足夠(外賣匙)少d冇所謂
我都買左入電芯既小扇比兔兔,等我返工都有得涼,仲特登買充電電芯添,話哂都環保麻,不過一般三個鐘就玩完,依家仲搵緊馬力再低d既,希望時間可以拉長d
有咩問題就問啦!好多人都可以幫到你架!

小小夕 2011-5-15 03:18:09 AM
兔仔最緊要有便便..  愈多愈好 哈哈  硬身係正常既   哈哈
我地依到有個兔兔寶典多D上去睇   一係用搜尋     睇多D XDD

快速發帖