菜可唔可以俾佢哋曰曰食?菜菜可否代替輔糧(乾糧)因為我發覺佢哋唔食乾糧仲精神d tim?仲有菜嘅莖部(即係最粗壯個部份)好唔好俾佢哋食?西蘭花食唔食得?除咗油麥菜,仲有邊類菜係香口d,又啱佢哋食?
sorry,好似好多問題.
wesky 2011-5-31 12:07:37 AM
西蘭花 鈣含量較一般蔬菜高, 兔兔可以食, 只要唔係日日食就ok

如果要戒糧, 每日要至少三種蔬菜先可以提供足夠營養喔 (包括多種維他命, 礦物質等)
wm20472 2011-5-31 12:11:56 AM
以我家的大細妹為例, 菜嘅莖部係唔食
最愛食油墨菜、唐生菜
若菜心新鮮都會食 (隔夜就唔食囉)
carbee 2011-5-31 12:22:14 AM
mimi淨係食唐生菜同羅馬生菜,有莖既唔食
西蘭花就真係要小心啦,因為除左營養之外
西蘭花特別難洗得乾淨,可以藏好多野係中間,而我地睇唔到,所以都係少食為妙
twpig 2011-5-31 12:51:37 PM
菜菜可以日日食,但唔可以每日食太多同埋唔好太濕.你要留意一下兔兔食後d大便會否比平時的濕.如有此情況的就要減少菜菜的數量或隔日才食一次.
winsmiko)) 2011-5-31 01:24:54 PM
青瓜呢? 我兔兔很愛係青瓜+橙!!!
devil77 2011-5-31 02:02:11 PM
嘩!!!食菜都有甘多學問,唔該晒大家.:021:
firen_freeze)) 2011-5-31 02:48:40 PM
原帖由 winsmiko 於 2011-5-31 01:24 PM 發表
青瓜呢? 我兔兔很愛係青瓜+橙!!!

青瓜我唔知呀,因為MAX唔鐘意食...
但係橙佢好鐘意食,不過個咀仔掂過橙皮(&椂柚皮)之後會勁痕,佢會勁R架,所以小心唔好俾佢食到...
ccychoy 2011-5-31 06:14:41 PM
菜心都ok
我bb好中e
shinningforce 2011-5-31 10:38:58 PM
緊係唔得啦... 兔糧咁多營養
yanyi:) 2011-6-1 12:12:42 PM
菜可以日日食~
但係唔可以太多又唔可以凍食又唔可以太濕~_~
西蘭花要小心洗得好乾淨先得..
呠呠就好鍾意食菜心同白菜~
Futagoza_Kaniza 2011-6-1 01:14:05 PM
原帖由 shinningforce 於 2011-5-31 10:38 PM 發表
緊係唔得啦... 兔糧咁多營養

兔糧唔係必需, 可以唔食嫁.
super4)) 2011-6-2 12:10:45 AM
機機仔主糧係草, 早晚一掜菜(12個鐘一轉), 菜通常油麥菜, 唐生菜, 菜心或旺菜(喜愛的先後次序), 以前俾佢試其他菜, 包括芥蘭, 莧菜, 通菜, 白菜, 都唔食, 攪到由我食埋:044: 至於生果俾佢食時, 一定要忍心及忍手, 佢會用好可愛, 好可憐的样來問你拗食, 我曾經因為俾太多啤梨佢食, 攪到肚柯, :077: , 所以俾生果(橙, 蘋果, 啤梨, 香蕉, 其他無比佢食, 亦唔咁俾佢試, 驚佢又肚柯, 要睇生)要少,大約一至兩隻手指尾頭大小. 可能隻隻兔仔生活,同飲食都不同, 但草就一定要食, 致於兔糧機機每日最多10+粒, 仲要佢係喺廁所柯尿先獎俾佢食:048:
carbee 2011-6-2 12:53:03 AM
MIMI之前都有食青瓜同蘋果架,不過係少量
有一排晚餐食沙律,一整好佢就會走埋黎搵我,
咁我就會係未落沙律醬之前比少少佢囉~
佢個為食樣真係衰到呢......haha,隻眼仲發光添架haha:078:
Hellhammer 2011-7-18 09:09:47 PM
獸醫話得
不過要多種類(1日3種or以上)

快速發帖