琴晚岩岩系荃灣Q-PXT'S買左2隻賓尼兔番屋企..
個到啲人話一個星期系要用一次沖涼粉..
但我上網CHECK. 有啲人話幫兔兔沖涼系會死的..
但有啲人就話一定要幫兔兔沖涼..>_<
甘即系點丫....迷惑中..:050:
小小夕 2011-6-4 07:58:34 PM
其實環境衛生做得好,.. 係唔洗沖涼 #^50^# #^50^# #^50^# #^50^#

買左兔兔   記得去做個身體檢查喔
aguiler 2011-6-4 08:06:47 PM
兔兔自己識沖涼架..唔洗買果d粉同佢沖,
一陣佢地自己清潔果時食番重衰呀..
買左兔兔番黎一定要body check呀~~
carbee 2011-6-4 08:25:06 PM
兔兔唔駛沖涼架,佢自己會清潔
如果佢地清潔唔到,你可以用濕毛巾幫佢地抹
FAFA)) 2011-6-4 09:04:31 PM
用水沖涼可能驚死兔...
用沖涼粉... 可能兔仔會食返...對身體唔好~
wm20472 2011-6-4 10:29:38 PM
兔兔全自己清潔身體, 不用沖涼
沖涼粉兔你食左會傷身
firen_freeze)) 2011-6-4 10:32:45 PM
O係台灣,夏天D主人會幫兔兔用暖水沖涼

但係香港獸醫好似唔建議幫兔兔沖涼,因為兔仔會驚會耳仔入水會體溫過低etc

好明顯ED野有得避,但我覺得其實沖涼冇必要,只要個籠乾淨,廁所用木粒,頻D掃CC,兔兔又識去廁所的話,兔兔基本上係冇臭味的。

MAX O係呢兩年幾只係沖過一次涼,原因係佢噴尿噴到成身都係(都唔明點解女仔都噴尿的).....

佢熱用水整濕佢耳背降溫已經OK
ccychoy 2011-6-4 10:45:55 PM
沖涼粉兔會食
同埋反而好易有皮膚病
ernie168 2011-6-4 11:54:22 PM
佢地幾大呢? 兩隻都係同性別嗎?
如果係一男一女,又一齊養,小心搞出兔命哦...
TINA 2011-6-5 11:42:23 AM
緊記,不要用水涼沖涼及用風筒風乾D毛呀,,,,
萬萬不能。
你兩隻一定係BB兔,佢地好擔小的,,,,
最好連粉也不好用,,,,
叫你買粉,係想你買多D野,,,,真係無益的,,
KARMAN100210)) 2011-6-5 11:47:56 AM
我個兩隻系3個月大的~
小小夕 2011-6-5 06:25:35 PM
出面買成日報大數嫁..    帶左佢地睇醫生做身體檢查未呀
KARMAN100210)) 2011-6-5 06:35:15 PM
已經約左聽日去了^^
小小夕 2011-6-5 06:49:19 PM
原帖由 KARMAN100210 於 2011-6-5 06:35 PM 發表
已經約左聽日去了^^

2隻baby賓尼 影多d相上黎比我地睇>"< 好可愛#^51^#
cordede 2011-6-6 05:23:12 AM
千祈唔好用沖涼粉呀~~
超級容易令兔兔患皮膚病~!

至於沖涼...真係可免則免,
雖然未必隻隻兔兔都咁細膽沖涼or吹毛會嚇死...
(寶寶就係例外...)
不過真係無謂搏~
我屋企就話好彩寶寶膽生毛...
但正如過馬路一樣, 紅燈過馬路未必一定比車撞死, 不過正常人都會盡量避免啦~
勤力d幫佢地梳下毛就ok ga喇~

快速發帖