1P 幣
急!!!!!我家隻肥b第3日唔食糧喇!!靜係食草同飲水!
第1日發現既時候放佢出黎個陣佢柯左d紅色既液體出黎不過好淺色同埋只食平時俾佢既糧既一半分量
第2日冇再發現佢有柯紅色既液體,但就開始唔食糧同飲水飲得好密~
第3日...3日佢都有食草同飲水就係唔食糧~
有冇知佢咩事>??????
lenmui)) 2011-7-7 04:45:18 PM
唔食糧無所謂, 最緊要有食草
依太多糧對佢個肝、腎都唔好
可能之前食太多, 兔兔知道自己營養過剩咪食少D lor
最緊要睇實佢有食草就Ok了
放心
kayee1231 2011-7-7 04:51:25 PM

回復 2# 的帖子

真?但佢3日冇食糧喇喔,.,,而且食草量有d唔正常有時1日食哂寵裹面既草~有時食d~(以佢依3日黎講)因為平時每日都會食哂d草~
lenmui)) 2011-7-7 05:48:14 PM
佢幾大呀?
佢D便敘有無時大時細? 或者好濕?
lenmui)) 2011-7-7 05:49:33 PM
有時天氣熱都會食少左, 你有冇開風扇俾佢?
呢幾日好熱, 我2隻都飲好多水
小小夕 2011-7-7 07:21:01 PM
飲水飲得密都係大問題黎 ...    飲得太多都唔好
糧其實有d兔兔唔食添..   都唔係大問題
你比邊隻糧佢食???

同埋依幾日都會超熱 ..............................

佢d便便點既樣呀??    睇便便正唔正常..  
如果比較古怪.. 擔心既去睇一睇醫生比較好
wm20472 2011-7-7 11:33:57 PM
若果便便正常, 你可以放心
唔食糧, 係唔係包糧變了味, 佢唔鍾意食呀?
carbee 2011-7-8 12:47:26 AM
其實如果飲水同食草量冇變都冇問題
糧唔食仲好,多食冇益~
kkklon 2011-7-8 01:49:47 AM
如果飲水太多真係唔好呀!!如果係成兔,,用一樽水為例,,每日分三次,如果時間許可,可以分多幾次,,兔兔唔識控制欴水,,所以要教兔兔~食糧就早晚一匙(外賣匙)就可以,要再留意兔兔,有冇柯'盲腸便'...如果有就要減少分量,比主人見到'盲腸便'就係兔兔太多營養~
我隻豬豬之前就係飲得太多水,就腸炎呀!!!!!D屎屎一開始就有小小濕,有D棕色液體,,如果主人係擔心就快D同兔兔睇醫生LA~會放心好多#^65^#
希望兔兔快D好返啦#^9_003^#

firen_freeze)) 2011-7-8 07:18:04 PM
飲咁多水,佢一定係太熱啦....

都係果句,佢便便大小、氣味,同肚仔腸鳴音正常就唔駛咁擔心....

其實夏天應該俾D野佢消暑,例如屋企人食西瓜應該留返件皮俾佢....(不過要兔兔成年先食得)

快速發帖