相信養上幾個月左右的兔媽�爸應該都會開始了解自己兔子的習性。
所謂習性,即是說家中兔子的日常活動時間;
今日看著我bb”準時”睡覺的模樣,我忽然就有感而發起來了:051: 。

想看看大家兔子的習性(即是例行時間表)相不相同;大家的兔子是一隻懶睡兔,
還是一隻早睡早起兔@@還是一隻為大胃兔呢(不停吃野)。

先用我的兔兔作例子好--

首先約早上10時正放出來,之後給予早糧(約一茶匙)。
之後吃完早糧的她就會到處跑跑蹦跳∼∼
直到11時正-12時正的時候,她就會突然鬼隱,
其實是到她的睡覺時間。

在那個時候她通常會在的地點(她的睡床)--沙發”拿”,我媽床下面。

直到4點鐘,佢先會再出黎活動。
4點鐘時,她會出來吃草,吃飽肚子後(大概半小時),再去午休。

那時就會在我房間的鋼琴下出現-_-。
之後一直在這兒躺著(沒睡啊,眼張得好大,而且你一走過去她還會望你),躺至晚上8點,
再出來客廳的餐桌旁再躺---(我躺!

躺至10時餵食,再入籠--

基本上,這是兔兔日日的作息習慣,由於天天如是,她媽媽我本人已經記熟了-_-。

不知道大家兔子的生活作息習慣是怎麼呢@@?可不可以分享一下:014:
小小夕 2011-7-17 02:28:59 PM
早上見到有人出黎 ..  2隻野就馬上企到好高  伸直條腰去叫你比野食佢 ..
未分籠前..   準備比糧個陣(係廚房)   花生係會不停追住芝麻屁股 (我都唔知點解)

依加分左籠 當然唔會XD   ((芝麻我會保護你>  <))
圍欄有時有分2個地方   每人1個..  有時1個入籠 1個係出面..
雖然都係訓教嫁喇#^31^#

1點幾比新草  會係到食食食...  係籠食完  出返圍欄開始訓教...   
芝麻一定癡住花生個籠黎訓..  日日都係個個位...      
訓左陣佢2個又會去食草.. 之後又開始訓...

7~8點    有人返黎 又食糧   食下新草...  跟住係到咬下圍欄叫你望下佢

到左12點開始   ((我全屋人都係夜訓))  我有時4點幾先開始訓一.一

之後佢係出面又訓過   又食下草..   我就得閒去幫芝麻個籠執便便..

見無乜草   又比新草      ..  跟住到我訓個陣  .. 佢地就食食食食#^39^#

有時仲會搞搞震  咬下圍欄     逃跑左出籠外面  ..   
但次次都好大聲  成日比人發現  ..   
所以我落完床 又會起返身 .. 2~3次到一.一  佢地先乖乖地

chercher422 2011-7-17 03:31:46 PM
奶茶一朝早7:00鐘見到我媽咪起身就會咬籠問佢攞野食(不過唔會放佢出黎), 等我8點起身就會放佢出行一行, 玩一陣, 幫佢換曬D草, 我返工之前佢就會乖乖返入籠開始不停食草~食草~再食草#^5_002^#

到中午1點放工再放佢出黎, 佢就會行去D枱底/chair底開始佢慢長既睡眠.....#^8_002^#

到晚上8點~佢就會入返籠食下草~再訓過.....直到10點半正式訓醒~就開始周屋走下, 跑下, 洗下身, 同最鐘意就係留意住我地幾時開門入房(想偷偷地上床玩),  黎個時候我就會幫佢清潔個籠~~

到12點半佢就會再返入籠食草~我就CLOSE個籠門去訓~~#^51^#
yanyi:) 2011-7-17 11:27:57 PM
6.00丫叔清籠~呠呠就食第一餐~
7.15我番學.呠呠就有塊餅餅食黎做送別禮xd
(如果邊日唔記得俾餅佢食.佢會發脾氣!!!)
跟住哩段時間就係訓訓訓同訓....
18.00就食夜晚果餐~
19.00就有菜菜食~
之後就係當我一行過個籠..
就飛埋個籠門口度要我摸佢xd
出籠行既時間就日日唔定.睇下我幾時得閒啦~_~
carbee 2011-7-18 01:27:09 PM
早上7點幾兔爸起身,mimi會纏住佢要比早餐~
跟住兔爸8點出門前要比幾粒糧佢,如果唔係會唔比佢出門口~
10點我起身,佢會係床邊望住,我行出去都叫吓佢~
到我搞得自己七七八八就開始洗廁所,執籠,加草,加水,餵藥~
(mimi好乖,佢知我幫佢做野,唔會阻我,但佢一聽到我整草粉就會係腳邊轉轉轉hehe)
11點出門前幫佢整冰種,風扇,通常佢會自動係檯底瞓~
之後應該會瞓吓又入籠食吓草咁,直至7點返屋企佢都係檯底瞓~
返到屋企會加舊草,迫佢食埋~
夜晚11點又要整草粉食藥,加草,加水~
如果夜d我都未餵佢,佢會跑入房轉兩轉,目的係提我餵佢~
到我瞓應該12-1點,如果佢搵我就有蒲公英食,唔搵就閂燈瞓覺~~:055:

快速發帖