話說絕育後 ..  芝麻中意食草粉..  仲緊張到想扯走碌針筒
但芝生一索到陣味就走#^3_002^#  可能唔中意香蕉平果味...

仲有佢比左包藥(益生菌)1/2落落水到.. 芝麻都會飲下既..  但花生好似無飲過咁#^34^#
=  = 點算...

Hitan)) 2011-7-26 11:37:07 PM
我個隻又係唔飲... 但都 ok 可接受草粉... 於是將半包益生菌倒入草粉中溝埋... haha, 終於食咗
christianlwy 2011-7-26 11:40:56 PM
我兔兔超愛水果味的oxbow草粉.
mix 草粉係最容易令拒地放入口的
草粉吳好開甘水. 似糊仔甘最好
小小夕 2011-7-26 11:46:48 PM

回復 2# 的帖子

甘我下次將半包溝落去芝麻D草粉到先=3=

回復 3# 的帖子
花生一索到陣味就走.. 係甘後退#^40^#   
糊仔 都係咁樣#^36^#
可能唔中意隻味
Hitan)) 2011-7-27 12:45:51 AM
HaHa... 我第一次餵佢食草粉嘅時侯都係咁縮開...
追咗佢好耐, 終於用咗三個鐘先餵到 5 ml ~_~"
不過後唻可能不停追住佢跑 + 不停喺佢耳邊煩佢...
我諗佢最後可能係比我煩到決定屈服...
呢個就係我第一次餵草粉既經歷 :025:
Hitan)) 2011-7-27 12:53:18 AM
... & then 記得自己第一次比佢食益生菌...
又係倒咗半包落水...
結果, 衰野寧願渴死都唔飲!!!!
見佢不只十次走過去水樽度
但最後都係聞兩聞, 決定唔飲!
最後我驚佢渴死, 倒咗碗清水攞埋去...
點知即刻飲晒 ~_~"

所以最終, 頭一次既半包益生菌完全係浪費咗 ~_~"
因為聽人講, 開咗水擺得太耐會變臭
更加唔會食喎
小小夕 2011-7-27 12:58:18 AM

回復 5# 的帖子

好啦好啦 唔好再追我.. 我食啦我食喇..  比你煩死 XDD
小小夕 2011-7-27 01:10:59 AM
原帖由 Hitan 於 2011-7-27 12:53 AM 發表
... & then 記得自己第一次比佢食益生菌...
又係倒咗半包落水...
結果, 衰野寧願渴死都唔飲!!!!
見佢不只十次走過去水樽度
但最後都係聞兩聞, 決定唔飲!
最後我驚佢渴死, 倒咗碗清水攞埋去.. ...

係嫁..  甘下次唔倒落清水都係=.=
因為我都覺陣味係怪怪地

PILLOW.MA)) 2011-7-27 08:48:00 AM
我餵益菌用針筒架@@
FORCE FEED MAKE SURE係食哂嘛
不過其實我餵果時又唔洗FORCE
因為佢會追住食XD
係有隻唔知消炎定止痛佢唔鍾意食
我就餵草粉果時餵餵下變左果隻藥坤佢食
所以好快餵完

同埋第2日如果佢地肯食返草同菜就可以唔餵草粉, 剩係餵藥架嘛?
我剩係佢返屋企果晚餵左佢食草粉咋
jinjin 2011-7-27 12:11:00 PM
如果佢食菜菜就可以加入菜菜度,MonMon要食藥所以醫生開埋益生菌話食左會開胃D怕食左藥會唔開胃喎,第一日加入菜度佢都唔係好食架走頭架,我用手一條條餵到口邊佢至肯食,好耐至食哂碗菜,但係第二日個大食妹已經自己走出黎食加左益生菌既菜啦,你都可以試下加入菜菜度呀:053:
wanga113 2011-7-27 12:21:11 PM
我屋企個兩隻對於藥係O反抗! 有時草粉我會整成草粉黎俾佢地食,如果想佢地飲多D水就溝多D水.. 至於益生菌,我個兩隻連乾既佢地自己都會食哂!
winter)) 2011-7-27 01:37:40 PM
樓主

我睇過d po 話 兔兔 唔好食白菜 白色個部份 只可食葉

因為有 d 兔兔 話 食左 白色部份 肚仔會有氣

如果兔兔 唔會放屁 就會谷住係肚仔到  咁樣唔好ga
elyse)) 2011-7-27 03:20:33 PM
原帖由 winter 於 2011-7-27 01:37 PM 發表
樓主

我睇過d po 話 兔兔 唔好食白菜 白色個部份 只可食葉

因為有 d 兔兔 話 食左 白色部份 肚仔會有氣

如果兔兔 唔會放屁 就會谷住係肚仔到  咁樣唔好ga

:026: 邊個PO講嫁!!!!係米個別兔仔咋,我都想睇下......
我平時都會比白菜,仲會逼佢食埋D莖
不過白菜真係好難洗乾淨,有沙的....
carbee 2011-7-27 03:49:08 PM
我果時都係將益生菌溝埋入草粉度餵mimi食咋~
依家餵肝藥同三寶都係溝入草粉,
落少d水整成老泥丸比佢食,
mimi一聽到我整草粉就會係我腳邊轉轉轉~(等食)
PILLOW.MA)) 2011-7-27 04:05:59 PM

回復 13# 的帖子

我都睇過果個POST呀
話白菜莖食左會有氣頂住個肚仔唔舒服
所以我都剩係比綠色既部分佢食
白色自己食返.......

快速發帖