製作桂花糕+桂花糖食譜

桂花糖

材料: 片糖 1片
          水     1碗
          桂花乾 4g

做法: 水煲滾加片糖煮溶, 加入桂花乾, 用中火煮至糖杰身即可.

桂花糕

材料 : 桂花糖 1湯匙
           魚膠粉 50g
           水    700g
           糖    150g

做法 : 1. 水加桂花糖煮滾。
           2. 糖和魚膠粉混合後,倒入(1)中不停攪拌至完全溶化 。
           3. 冷卻後倒入模中,放入雪櫃2小時,便成。

Maggie)) 2011-8-1 10:31:54 AM
我想問,桂花係唔係菊花?

如果無桂花,唔知可唔可以用其他東西代替?:054:
Futagoza_Kaniza 2011-8-2 11:06:00 PM
桂花係賣蛋糕材料專門店有售.
油麻地二德惠也有, 可以上網check地址, 佢有分店的
**補充, 如果唔想整桂花糖, 可買現成的**

bbandwingki 2011-8-6 07:49:34 PM
如果我想整比我嫲嫲食但佢有糖尿病咁應該點做呀.....:050:
Futagoza_Kaniza 2011-8-8 02:13:59 AM
原帖由 bbandwingki 於 2011-8-6 07:49 PM 發表
如果我想整比我嫲嫲食但佢有糖尿病咁應該點做呀.....:050:

我唸改用代糖應該OK掛. 未試過, 唔敢肯定答你.
不過我搵到個網站係教整糖尿病人既食譜.
你去睇下, 有教整甜品嫁.
http://www.diabetes-hk.org/b5_recipe-main.asp

快速發帖