養左呀bee已經兩年幾啦,
亦都教識佢去廁所,
但系佢識去廁所之後都仲系成日特登屙尿系廁所出面:046:
一跳左上個廁所之後就屁股對住廁所外面屙:050:
次次話完佢之後都仲系繼續系出面屙尿\_/!
屙完之後仲醒目到避開d尿訓系冇尿既地方=_=
近排更系越黎越嚴重- -有人系屋企果時就成日屙系出面.
冇人系屋企就乖乖地屙系廁所到-,-
講極都吾聽:052: 點算好?
小小夕 2011-7-31 12:08:04 AM
原帖由 ﹏s!u凝. 於 2011-7-30 11:54 PM 發表
養左呀bee已經兩年幾啦,
亦都教識佢去廁所,
但系佢識去廁所之後都仲系成日特登屙尿系廁所出面:046:
一跳左上個廁所之後就屁股對住廁所外面屙:050:
次次話完佢之後都仲系繼續系出面屙尿\_/!
屙完之後仲醒目到避 ...

個廁所 3角形定長方形 ??定5角形

佢屙完出面  屙錯左  有冇搬返佢個屁股仔入去??
之前我隻兔成日屙唔岩位 我要佢係廁所罰一陣企嫁..

佢e加.  一鬧佢..佢會第1時間跳上廁所-_-
syt174698 2011-7-31 12:44:31 AM
可能係情緒,我兩隻兔都係咁,唯有用醋抺過晒D地方囉
﹏s!u凝. 2011-7-31 12:57:53 AM
原帖由 小小夕 於 2011-7-31 12:08 AM 發表

個廁所 3角形定長方形 ??定5角形

佢屙完出面  屙錯左  有冇搬返佢個屁股仔入去??
之前我隻兔成日屙唔岩位 我要佢係廁所罰一陣企嫁..

佢e加.  一鬧佢..佢會第1時間跳上廁所-_-

5角形-,-
佢次次未屙之前突個屁股出黎準備屙果時我就已經搬返佢個屁股入去- -
但系佢就趁我吾覺意/行開既時候就屙出黎:052:
﹏s!u凝. 2011-7-31 12:58:36 AM
原帖由 syt174698 於 2011-7-31 12:44 AM 發表
可能係情緒,我兩隻兔都係咁,唯有用醋抺過晒D地方囉

用醋抹過之後佢地仲有冇再屙?@@
christianlwy 2011-7-31 01:23:47 AM
可能拒想引你注意
有無每日同拒傾計?
同放拒出黎?
如果有可能拒吳夠安全感
所以整到周圍都系
又或者廁所吳arm拒用
小小夕 2011-7-31 02:05:36 AM
會唔會係個廁所唔岩佢用丫..   我之前換左廁所 佢唔中意用個個... 就亂屙-.-
kkklon 2011-7-31 03:45:57 AM
我之前都有呢個問題,真係要比D時間兔兔學習,次次兔兔去廁所(當你見到情況下)都要推一推屁股,等佢知道正確係要點去,兔兔就會識嫁啦#^65^#,可能佢想你同佢玩,同兔兔傾下計會好D嫁,讚下佢靚,錫下佢,兔兔會好開心#^9_003^#

Hitan)) 2011-7-31 10:09:25 PM
原帖由 christianlwy 於 2011-7-31 01:23 AM 發表
可能拒想引你注意
有無每日同拒傾計?
同放拒出黎?
如果有可能拒吳夠安全感
所以整到周圍都系
又或者廁所吳arm拒用

好贊成!
我相信識去廁所 + 絕咗育的兔兔突然之間唔係廁所尿尿一定有原因...
好似自己前排就發生類同的事...
一向家中小兔的籠門都長開...
而且佢夜晚同自己同床瞓時都識得跳落床返去籠內的廁所尿尿...
& then 再跳返上床瞓...
不過, 話說有日自己出夜街...
遲遲都冇番屋企陪佢...
& then 番到屋企後又冇理佢去咗沖涼
結果, 一出唻番入房見到佢
佢第一時間跳上床
係自己面前疴咗督尿 ~_~"
相信佢係嬲自己遲番
發脾氣專登的!!!
天才文仔 2011-8-1 11:42:31 AM
情緒其一啦,通常夏天都實會有一兩篤週圍痾的了,除非你屋企長keep 25度以下,否則....努力清籠吧.......
:050:
﹏s!u凝. 2011-8-1 01:12:20 PM
原帖由 christianlwy 於 2011-7-31 01:23 AM 發表
可能拒想引你注意
有無每日同拒傾計?
同放拒出黎?
如果有可能拒吳夠安全感
所以整到周圍都系
又或者廁所吳arm拒用

有放佢出黎啊~
同日同佢傾計都吾理我- -
之前個廁所3角形既佢都成日屙出黎,本身諗住系吾岩佢用,
就轉左個5角形既,諗住大d丫麻.
點知都仲系咁:046:
﹏s!u凝. 2011-8-1 01:13:06 PM
原帖由 小小夕 於 2011-7-31 02:05 AM 發表
會唔會係個廁所唔岩佢用丫..   我之前換左廁所 佢唔中意用個個... 就亂屙-.-

:054: 之前個3角形廁所佢都系咁,依家個5角形廁所佢又系咁:050:
﹏s!u凝. 2011-8-1 01:15:31 PM
原帖由 kkklon 於 2011-7-31 03:45 AM 發表
我之前都有呢個問題,真係要比D時間兔兔學習,次次兔兔去廁所(當你見到情況下)都要推一推屁股,等佢知道正確係要點去,兔兔就會識嫁啦#^65^#,可能佢想你同佢玩,同兔兔傾下計會好D嫁,讚下佢靚,錫下佢,兔兔會 ...

:050: 由開始教佢去廁所果時每次見到佢屁股向外我就沖埋去推返佢屁股入去--
但系佢特登嫁:052: 每次屁股向外我一叫佢佢就會自動自覺縮返入去- -
﹏s!u凝. 2011-8-1 01:17:36 PM
原帖由 Hitan 於 2011-7-31 10:09 PM 發表

好贊成!
我相信識去廁所 + 絕咗育的兔兔突然之間唔係廁所尿尿一定有原因...
好似自己前排就發生類同的事...
一向家中小兔的籠門都長開...
而且佢夜晚同自己同床瞓時都識得跳落床返去籠內的廁所 ...

:056: 佢識去廁所但系冇絕育...
而且吾止系個籠入面屙..出到黎廳果到都周圍屙周噴尿...
屋企人都吾太敢放佢出黎:043:
﹏s!u凝. 2011-8-1 01:18:36 PM
原帖由 天才文仔 於 2011-8-1 11:42 AM 發表
情緒其一啦,通常夏天都實會有一兩篤週圍痾的了,除非你屋企長keep 25度以下,否則....努力清籠吧.......
:050:

:042: 都吾知點解會咁:043:

快速發帖