我隻賓尼兔仔耳仔發炎,耳仔裡面有膿,睇左幾次醫生,滴耳仔水同食口服藥都冇好轉。

醫生因此建議麻醉清膿同照X-RAY...原本都決定左跟住做...因為都冇其他辦法。

但擒日再睇醫生時,醫生幫兔仔清膿時撩到佢隻耳仔流血,成隻耳仔裡面都係血,番到屋企第二朝先止血。

唉...我對個醫生冇嘜信心...我想轉醫生...請問各朋友仔有冇兔仔有差不多CASE而醫好左家?
wesky 2011-7-31 09:33:38 PM
清膿係要清除壞死既組織,流血係好正常,但無止血就....
你去九龍城睇啦
crystal0202 2011-7-31 09:34:22 PM
你睇邊個醫生呀?建議你去九龍動物診所 Kowloon Veterinary Hospital
Dr. Betty or Dr. Yan or Dr.Ma
九龍九龍城啟德道24及26號地下
tel:23823300
茵茵杯 2011-7-31 09:41:56 PM
我去紅磡睇 Dr. Andrew... 之前兔仔細個都係睇佢好番。
清膿流血我都覺正常... 佢今次搵棉花棒撩都流血... 真係超無奈。

Dr. Betty or Dr. Yan or Dr.Ma 邊位好 D 呀?
syt174698 2011-7-31 09:47:20 PM
九龍城D醫生好似得番DR. BETTY同DR. MA,我兔兔兩個都睇過, 我個人覺得DR. MA比較親切,細心同埋詳細D, 佢哋好FULL BOOKING,你要預早約呀.
茵茵杯 2011-7-31 10:00:17 PM
多謝你地GEI意見呀~

兔仔耳仔發炎係唔係都可以開刀切除壞死組織家? 醫生話淨係試過狗同貓...兔仔未試過。
小小夕 2011-7-31 11:07:06 PM
搵返識醫兔仔既醫生....  比較有信心  dr.ma ><我睇開

小穎 2011-8-1 11:43:01 AM
9龍動物醫院,
我一直睇開。

我見過好多兔友都覺得呢間好,大受好評。
醫生細心而且專業,個個都在外國讀過證書先番黎,
之前絕育就睇裡面既dr.betty,
之後身體檢查就係dr.ma。
carbee 2011-8-1 02:17:05 PM
原帖由 茵茵杯 於 2011-7-31 10:00 PM 發表
多謝你地GEI意見呀~

兔仔耳仔發炎係唔係都可以開刀切除壞死組織家? 醫生話淨係試過狗同貓...兔仔未試過。

聽樓主咁講,好明顯呢位醫生唔係專醫兔兔~
都係搵個專業架啦,兔兔唔同貓狗,
唔係專門睇兔兔既話,會好危險,
以下係兔友們提供既兔兔診所(spca唔建議)
http://mini-house.info/thread-41-1-1.html

快速發帖