...
菇菇繼上2星期因為生虱睇完醫生之後..
醫生都話佢好健康.. 一路相安無事..

點知尋日放工返到屋企..見到佢d草冇郁過..
加上我一掂佢就係咁咕我...仲要係持續咁咕我..一走埋佢度佢就極速跑到好遠..
跟住就成晚observe佢的情況.. 發現一粒屎都冇all..一條草都唔食..
菜同糧都唔要.........
但係又唔係冇精神..仲好鬼惡死...咕到我都怕佐佢
我屋企又冇草粉.. 之前未試過咁的情況睇醫生所以屋企冇草粉看門口

跟住好擔心....結果今朝一早起身見到佢都係咁..唔食唔飲唔痀..
所以就一早帶佐佢去睇醫生..
睇完.. 醫生話菇菇個肚好空..胃都扁佐....因為成日都冇食野..
唔係腸有gas..又唔係腸塞.. 但係就係佢唔肯食野...
跟住即刻俾佐草粉菇菇食...仲幫佢打佐d 止痛,幫助腸蠕動的針..再打多支皮下水..驚佢dehydration..
唉..

今日下晝要好努力咁餵佢食草粉...希望佢快d好返....T_T
唔好嚇我啦

crystal0202 2011-8-9 02:11:03 PM
你睇邊個醫生?
快D好返呀!
sillypeko 2011-8-9 02:19:27 PM
原帖由 rnrni 於 2011-8-9 01:41 PM 發表
...
菇菇繼上2星期因為生虱睇完醫生之後..
醫生都話佢好健康.. 一路相安無事..

點知尋日放工返到屋企..見到佢d草冇郁過..
加上我一掂佢就係咁咕我...仲要係持續咁咕我..一走埋佢度佢就極速跑到好遠..
跟住就成 ...

加油, 多d照顧佢呀 ~ 兔兔唔食野好大件事 ~ 小心d
rnrni 2011-8-9 02:55:38 PM
我睇在港島的Dr.Hugh ~
因為太急了..都book唔到Dr betty ..
crystal0202 2011-8-9 04:56:08 PM
如果再5得,都係睇返BETTY 穩陣
Amberbee 2011-8-9 10:26:08 PM
不能再等。。。。兔兔不吃東西8小時已經是極為危險。。。。。。。
Hitan)) 2011-8-9 11:28:05 PM
咦, 你又冇做過啲乜激嬲佢或令佢覺得自己好慘? 譬如說是罰佢?
我個隻曾經有一次因為喺我張床尿尿而比我罰唔準再上床玩...
於是佢便發脾氣 or 鬧氣...
實行絕食抗議...
初時我同你同一反應帶佢睇醫生
結果都冇用...
因為都係佢唔肯食...
& then 我驚死...
怕佢因為成日食同一款草食到悶...
於是又買勁多唔同牌子 & 唔同款式的草 (e.g. oat hay, botanic grass...)
希望佢會貪新鮮食...
點知都係唔食... 或最多食幾條就罷食...
如是者過咗三日...
完全冇佢乎...
結果我投行...
決定比番佢上床...
點知佢一上床玩完就自動自覺走去開餐!!!!
原來衰仔絕食抗議!!!
所以事後得知小兔係十分小氣, 記仇, & 固執的小動物...
可以用自己命仔同你鬧氣...
唔知你會唔會係同一個 problem 呢?
christianlwy 2011-8-10 12:18:04 AM
原帖由 Hitan 於 2011-8-9 11:28 PM 發表
咦, 你又冇做過啲乜激嬲佢或令佢覺得自己好慘? 譬如說是罰佢?
我個隻曾經有一次因為喺我張床尿尿而比我罰唔準再上床玩...
於是佢便發脾氣 or 鬧氣...
實行絕食抗議...
初時我同你同一反應帶佢睇醫生 ...

我yenii 有試過
平時我兩隻兔兔夜晚都系自己個籠
我起身就放拒地系大籠
果日我吳打開籠對門
之前果日無比拒夜晚出黎同我訓
d糧放系拒個口前面都吳食
仲推開
我以為拒病
足左拒入房畏草粉 吳彩我
我同拒頃左陣 錫下拒 之後就食糧 仲要我比草粉好有性格
rnrni 2011-8-10 02:56:28 PM
唉..到今日..菇菇都係唔肯食野...係好間中..先見佢咬1條草 ...
我就繼續努力餵草粉...
好似冇咩成效咁..
屎屎係有...不過真係好少..同好細粒.....
唔知點算好..

另外就係..佢繼續係對我咕咕叫.. 一行埋去..都未掂佢已經叫定先..仲幾大聲tim..
搞到我次次想抱佢餵草粉都要一輪追逐..

另外唔知係咪佢有邊度痛.. >_<
試過聽到佢有一兩聲的大力磨牙聲...
但又唔知邊度痛.. 咁即係止痛藥食佐效用都不大..

我印象中都冇罸過佢激嬲佢..
係前日我放工返黎即刻開門俾佢出黎玩...果陣就發現佢係咁咕我同發現成朝d草都o係度冇咩食過..

我見人地餵草粉..都會慢慢見到成效..(如兔兔慢慢有返胃口)..
但係我隻兔兔就好似唔係咁...
而家唔知點好..
我尋晚打去vet度問返..兔兔仲係唔肯食野..
姑娘同我講.."朝早先睇完醫生, 兔兔要預佐湊佢幾日先會慢慢好~俾d耐性"

跟住我就再觀察下..
但係到今日都係咁...

我係咪應該即刻book Dr.Betty睇..
rnrni 2011-8-10 04:58:36 PM
Book佐聽朝11:00 睇Dr.Ma.
打去果陣姑娘話今日佢地full 佐..建議我今日可以帶兔兔去屋企附近睇醫生
仲俾佐電話我~原來果個電話就係我尋日睇的Dr.Hugh ~~
不過我話因為我尋日睇佐~觀察佐一日~見兔兔都仲係咁唔食野唔飲水.屎屎都係餵完草粉先有幾粒.所以想去佢地度睇~
姑娘就幫我約佐11:00..
希望菇菇今晚乖乖地...

hgod 2011-8-10 11:48:08 PM
菇菇肯食嘢未?

另外草粉其實唔係令兔兔有番胃口, 而係要兔兔條腸有食物响度, 條腸仲識蠕動, 可以捱到睇醫生, 因為如果兔兔唔食嘢條腸冇食物, 佢地條腸就會減慢蠕動, 最後仲會停, 而呢個過程唔會超過24hrs, 所以一發現兔兔唔食嘢就要留心
rnrni 2011-8-11 12:07:28 AM
菇菇今日下晝同夜晚..叫做肯食幾條草..真係幾條咁大把....
仲要係我逐條放埋佢口邊先食~ 仲要係揀d 超幼的草先肯食........
新鮮菜都係食佐3條ja..   
好少..
但總好過尋日..一d都唔食ge..
但依然唔飲水...只係今日下午見佢主動去飲佐一次...其餘都係我同針筒少少咁餵佢飲..

唉..
尋晚返完overnight .今日都冇咩點訓過..全日都係睇住佢~
係咪叫做有d進展?.. 係咪一定係好慢好慢咁先會肯食返野??
佢開始肯食下草..咁我聽日仲要唔要去睇Dr Ma?
因為佢似乎係當我拎second opinion 咁去睇.~~會唔會唔再點好詳細咁檢查?
因為佢問佐Dr Hugh果邊拎d 病歷ar~
hgod 2011-8-11 12:14:30 AM
原帖由 rnrni 於 2011-8-11 12:07 AM 發表
菇菇今日下晝同夜晚..叫做肯食幾條草..真係幾條咁大把....
仲要係我逐條放埋佢口邊先食~ 仲要係揀d 超幼的草先肯食........
新鮮菜都係食佐3條ja..   
好少..
但總好過尋日..一d都唔食ge..
但依然唔飲水...只係 ...

梗係要同佢去睇, 放心喇,Dr Ma 好 nice 嫁, 同埋睇得出佢係好鍾意兔仔, 佢唔會唔詳細檢查
hgod 2011-8-11 04:51:10 PM
睇完Dr Ma 未呀? 佢點講呀?
rnrni 2011-8-11 05:01:08 PM
睇佐啦~~
Dr Ma 真係好nice &好細心..  
果度d 姑娘都好好ar~
唔怪得果度真係好多好多人睇.

Dr Ma由頭到腳幫兔兔檢查~ 逐part解釋~
佢話今次兔兔主要係腸慢..小腸郁得慢~ 盲腸冇問題
可能哩2日努力餵菇菇食草粉, 佢話兔兔個胃有食物~去返正常size
不過就要預around一個星期等兔兔慢慢復原食返野
除此之外~兔兔都冇咩其他問題
可能係因為太熱 + 換緊毛~令兔兔冇佐胃口食野..

聽佢咁講完.. 個心都舒服佐d.. 起碼佢比起早2日有進步..
Dr Ma 叫我可以繼續食Dr Hugh開果d藥 (改佐少少dosage)  除佐抗生素,
再開多2隻幫助腸蠕動的藥俾兔兔~~

希望菇菇快d 有返胃口食野啦~
好彩哩幾日我都放假..可以全職照顧je..

快速發帖