不經不覺,都接阻返泥兩個月
教極都咬人,摸下見佢好乖,點知無端端又咬,抱下又咬
就算無理佢,路過都會無端端追人腳咬,我屋企人都怕阻佢,只要見到佢突然想追過泥,我媽媽都嚇到尖叫,佢就算唔咬都衝泥好似想嚇你

我真係好煩惱,但佢又好聰明,識得推廚房門同解開圍欄,只是教極都仲咬人 罵又罵過,佢一咬人就困返佢入籠了,仲有咩方法呢?
Hitan)) 2011-8-15 10:11:32 PM
輕力的咬還是大力咬到流血嗰隻?
y22f)) 2011-8-15 10:56:06 PM
咁又未試過流血,但都大力架,咬起我d皮,不過就有時細力有時大力,曰曰唔同:031:
Hitan)) 2011-8-15 11:29:15 PM
有兩種可能...
一係佢表示不滿, 因此大力咬...
第二种就是佢表示鐘意你, 需要你多啲注意佢, 因此細細力咬 <-- 雖然大多數兔兔表示鐘意都會係 lam lam... 但有少數兔都會用輕咬表示
y22f)) 2011-8-16 12:19:10 AM
下...細細力咬...我唔想佢禁樣表示鐘意我呀...:050:

好唔開心..今朝困佢入籠...夜晚見佢好慘禁...又放返佢出泥...咬地毯..咬圍欄..我都由得佢....過去摸下佢..同佢講(你要乖乖呀..)根住摸摸下又一啖咬落泥...:054:

又困返佢入籠...罰佢同時...其實我本人都好唔開心....:061:
鈉米 2011-8-16 12:56:22 AM
我個仔都好鐘意咬我腳架=.=`但真係唔知咩原因, 可能話我阻住佢掛...
kkklon 2011-8-16 01:37:21 AM
樓主隻兔兔好可愛#^9_003^#
隻眼藍色∼好靚呀!!!
唉。。我隻tiger豬都係咁,有時咬下,有時會lam下#^4_002^#
有次咬完我,係度跳兔仔舞。都唔知比咩反應#^4_002^#

Hitan)) 2011-8-16 01:52:58 AM
原帖由 y22f 於 2011-8-16 12:19 AM 發表
下...細細力咬...我唔想佢禁樣表示鐘意我呀...:050:

好唔開心..今朝困佢入籠...夜晚見佢好慘禁...又放返佢出泥...咬地毯..咬圍欄..我都由得佢....過去摸下佢..同佢講(你要乖乖呀..)根住摸摸下又一啖咬落泥...:05 ...

Ai ya... 你不能夠困佢係籠太耐唔理佢架...
兔仔一悶就更加鐘意咬野...
反而自由度高番小小...
再比多啲時間同佢玩 + 溝通...
佢先會嗲啲架...
最小一日同佢玩一至兩個鐘啦!
如果初時你驚比佢咬咪帶番對勞工手套囉...
慢慢佢習價咗就 OK 架勤
y22f)) 2011-8-16 02:07:43 AM
原帖由 kkklon 於 2011-8-16 01:37 AM 發表
樓主隻兔兔好可愛#^9_003^#
隻眼藍色∼好靚呀!!!
唉。。我隻tiger豬都係咁,有時咬下,有時會lam下#^4_002^#
有次咬完我,係度跳兔仔舞。都唔知比咩反應#^4_002^#

咁搞笑,咬完又跳舞
禁跟住tiger一齊跳啦XD
y22f)) 2011-8-16 02:22:45 AM
原帖由 Hitan 於 2011-8-16 01:52 AM 發表

Ai ya... 你不能夠困佢係籠太耐唔理佢架...
兔仔一悶就更加鐘意咬野...
反而自由度高番小小...
再比多啲時間同佢玩 + 溝通...
佢先會嗲啲架...
最小一日同佢玩一至兩個鐘啦!
如果初時你驚比 ...

我想知和兔兔可以玩什麼?我之前教佢,jump過鞋盒來追我手上食物吃,因為他太聰明,佢真係次次聽到我叫佢.佢就跳過鞋盒咬我手上的食物...教了兩天就怕他追人咬的情況嚴重,就停止和他玩,唯有送上毛公仔比佢,因為不知和兔兔玩什麼好,只是經過就摸摸他

y22f)) 2011-8-16 02:33:18 AM
仲有玩咩好呢?我買過果d木仔返來比佢咬..但佢都唔咬既...:051:

Riela)) 2011-8-16 12:17:07 PM
細力都係想吸引你注意
大力就多數係發脾氣或你阻到佢

玩具可以俾紙箱(eg: 買草個箱)
lenmui)) 2011-8-16 03:40:22 PM
我隻囡都鍾意咬我, 不過就唔係好大力
其實佢係咩都咬, 呢個係佢本性, 教都教唔到
尤其鍾意咬我條褲, 係咁追住人地個patpat咬
我都無咩計, 唯有佢扮晒野行埋黎既時候, 自己小心D
如果我無記錯, 你呢隻應該係兔協領養返黎既
絕左育應該無咁狼死架
會唔會佢仲未適應?
lenmui)) 2011-8-16 03:42:23 PM

回復 12# 的帖子

同意, 我果隻會抓到個箱支離破碎
佢十分歡喜
你仲可以係個箱到介個洞俾佢捐出捐入, 佢玩得仲開心
y22f)) 2011-8-16 03:50:50 PM
原帖由 lenmui 於 2011-8-16 03:40 PM 發表
我隻囡都鍾意咬我, 不過就唔係好大力
其實佢係咩都咬, 呢個係佢本性, 教都教唔到
尤其鍾意咬我條褲, 係咁追住人地個patpat咬
我都無咩計, 唯有佢扮晒野行埋黎既時候, 自己小心D
如果我無記錯, 你呢隻應該係兔協領 ...

紙箱佢又唔成曰咬啊,係領養^^,有一點佢真係好乖我又無教過佢 就係玩玩下會返入籠屎屎尿尿,從來唔會出來便便
只係咬人又真係令人煩惱,我係咪應該買多d玩具比佢喔:026:

快速發帖