我岩岩開左個post
唔知點解冇左~
而家開多次~~

我係hkdr打算領養一隻兔兔
但係領養之前
有好多疑惑

呢隻bunny仔仔唔知有冇5個月
連介左奶未都唔知......
因為係比人棄養的
但係staff就同我講佢已經絕左育.....
由於佢地係講英文
而我ge英文又有限= =
只可以初步了解到佢係baby and "healthy"
但我又擔心可能會有d暗病佢地唔知...

我知道領養又唔洗$又絕埋育已經好好
但我只想要一隻健康的bunny
所以呢個係我最大ge考慮.....

可唔可以比d意見我???

wm20472 2012-2-26 03:45:43 PM
首先你要對個個機構認識多少, 誠信是否OK
接收兔仔時, check清楚兔仔的健康, 反應是否正常
如何為之健康的兔仔, 你可以到兔兔寶典看
奶茶媽 2012-2-26 03:49:52 PM
wm20472 發表於 2012-2-26 03:45 PM
首先你要對個個機構認識多少, 誠信是否OK
接收兔仔時, check清楚兔仔的健康, 反應是否正常
如何為之健康的 ...

我睇過點樣去分兔兔健唔健康,
但係我對呢個機構真係唔係好清楚
所以就希望大家比d意見我/_____\

暫時都仲未有機會見兔兔, 因為佢都未比到個確實的reply我...
花芝媽 2012-2-26 04:11:56 PM
最好當然見到兔兔真身先啦..  外表睇到有冇眼屎呀 皮膚好唔好  有冇鼻水...   
去街外買兔你都係要帶佢睇醫生.... 醫生費走唔甩大多數   你E加領養左都會帶一帶...
同埋5個月  好似無甘快絕到育嫁WO ...     女仔比較麻煩  睇唔到係米真係絕左育 ...  

奶茶媽 2012-2-26 04:19:55 PM
花芝媽 發表於 2012-2-26 04:11 PM
最好當然見到兔兔真身先啦..  外表睇到有冇眼屎呀 皮膚好唔好  有冇鼻水...   
去街外買兔你都係要帶佢睇 ...

咁佢係男仔黎ge, 我都已經預左睇e生架啦
咁當然健康為上先啦,
其實會唔會係因為佢太細, 見唔到蛋蛋
所以d staff以為佢絕左育?
同埋鼻水係咪姐係綠綠地污糟左咁??

可惜我對hkdr真係毫無認識
而家都幾迷惘
花芝媽 2012-2-26 05:54:09 PM
997134 發表於 2012-2-26 04:19 PM
咁佢係男仔黎ge, 我都已經預左睇e生架啦
咁當然健康為上先啦,
其實會唔會係因為佢太細, 見唔到蛋蛋

男仔好似可以比女仔早少少絕嫁  但5個月又好似太細 ...  男仔都好D   會易睇有冇絕過...  佢會唔會比你見兔仔真身?
小黑與我 2012-2-26 05:58:46 PM 來自手機
隻兔仔好似幾細隻喎。。我都有一隻賓尼兔大概五六個月大,
比呢隻大好多(不過佢係超大食嘅,哈哈)
仔仔五個月應該都睇到蛋蛋架喇!
你可唔可以上去呢個機構度睇下兔兔真身先架?
奶茶媽 2012-2-26 06:04:19 PM
花芝媽 發表於 2012-2-26 05:54 PM
男仔好似可以比女仔早少少絕嫁  但5個月又好似太細 ...  男仔都好D   會易睇有冇絕過...  佢會唔會比你見 ...

呢隻我就係點睇都唔似有5個月, 佢只係講佢係"baby"
但我睇應該得2-3個月....
奶茶媽 2012-2-26 06:06:42 PM
小黑與我 發表於 2012-2-26 05:58 PM
隻兔仔好似幾細隻喎。。我都有一隻賓尼兔大概五六個月大,
比呢隻大好多(不過佢係超大食嘅,哈哈)
仔仔五 ...

我諗唔會唔得ge, 但係佢未有reply囉.......
唉, 真身我一定會睇左先決定要唔要
但係
佢話兔兔已經絕左育
但係佢點睇最多都係得3個月
點樣絕呀....仲要係男仔...........
小黑與我 2012-2-26 06:08:54 PM 來自手機
997134 發表於 2012-2-26 06:06 PM
我諗唔會唔得ge, 但係佢未有reply囉.......
唉, 真身我一定會睇左先決定要唔要
但係

男仔可能因為佢未發育好,佢地就以為佢絕左育=_=
不過隻兔兔幾可愛啊~
奶茶媽 2012-2-26 06:20:02 PM
小黑與我 發表於 2012-2-26 06:08 PM
男仔可能因為佢未發育好,佢地就以為佢絕左育=_=
不過隻兔兔幾可愛啊~

如果真係咁我諗我會領養hkrs 果隻兔兔
雖然已經好大隻
但係兔兔太細好易死..........
小黑與我 2012-2-26 06:47:24 PM
997134 發表於 2012-2-26 06:20 PM
如果真係咁我諗我會領養hkrs 果隻兔兔
雖然已經好大隻
但係兔兔太細好易死..........  ...

如果有兩至三個月都ok嘅。。
我隻小黑都係兩個月多少少,戒左奶個寵物店先俾我帶佢走架,
不過呢隻兔兔唔知俾人遺棄左幾耐。。
奶茶媽 2012-2-26 07:13:59 PM
小黑與我 發表於 2012-2-26 06:47 PM
如果有兩至三個月都ok嘅。。
我隻小黑都係兩個月多少少,戒左奶個寵物店先俾我帶佢走架,
不過呢隻兔兔唔 ...

我send左好多個email 比果個staff
仲問埋而家隻兔係邊
我問左好多好多好多問題
佢就咁send左個診所地址比我就算數= =
feel到佢已經比我問到好唔耐煩

我都send左e mail比診所
諗住聽日如果佢話ok 我後日去睇兔兔
奶茶媽 2012-2-26 08:02:53 PM

個staff reply左我啦!!!!!
You are right about the testicles not showing before 5-6 months and they were still inside when he was desexed

有冇人講我知點解= =
姐係指兔兔係開肚絕育定係指兔兔個蛋蛋而家仲係入面?
threefour 2012-2-27 09:43:56 AM 來自手機
[Query] INSERT INTO forum_post SET `fid`='71',`tid`='21266',`first`='0',`author`='threefour',`authorid`='hkdr 係一個百分百為狗狗服務嘅機構,每一位員工或義工都是百分百投入的!她幾名主要人員都是西人,所以e-mail需以英文溝通!我之前也在它哪兒領養我家一對bunny,他們也給了我獸醫診所電話,我先致電診所安排見一對bunny,過程中沒有抱抱,只觀察(因他們在診所剛接受了絕育),見完若果喜歡,可以再e-mail比hkdr安排領養,若果他們認為你適合,便會回e-mail比你安排接收呢!領養不收任何費用(包括絕育費),不過我都選擇了付絕育費,兩兔都只收了$1000(pick up 兔子時在診所付),若果你有能力的話,也請多多支持,因為你只要有留意hkdr sally blog的話,你便可以理解她那份真心,可以便盡一點點呢!他們一向只有領養狗隻,但意外地接收了小兔,他們也是盡力幫忙!若果你還是太擔心,倒不如在hkrs選吧,我相信hkrs在兔子知識上還是會好一點!  

快速發帖