呢幾張係我今日去到診所影ge
我發現係佢果度
只有報紙鋪底,同埋有d草有d糧咁
姑娘話佢應該有5-6個月大
仲話其實絕育前醫生同佢做左初步檢查
話佢冇咩野, 可以算healthy

但係親眼見到ge時候
d毛雖然未到打結咁誇張
但睇得出好亂下
應該因為係果度冇人同佢梳
同埋係條頸同個身之間ge毛毛有d稀疏
請問咁樣係咪正常ge呢?
其實佢都幾活潑
鐘意lam野 , 而且唔多見有大問題(eg 眼水鼻水)
但係基於毛ge問題
比我感覺唔太健康
可能因為有d瘦啦,摸落骨好突

感覺上e生都唔係好熟兔兔
因為見佢得5-6月大
但仍然比左條紅蘿蔔佢食...

但係點都好,佢始終都經過e生檢查仲做埋絕育
各位覺得我有冇需要再帶佢睇多一次醫生呢??

threefour 2012-2-27 08:07:34 PM 來自手機
因他是被遺棄,當然缺乏打理,而那診所每天也都處理很多棄狗或有病99(from hkdr),所以人手方面,他們都是有點缺乏的,但我相信他們已盡力做好!3344回家兩星期以後,待他們適應了,我也有帶他們到另一診所檢查,這樣放心點!
mickytsui 2012-2-27 08:21:00 PM
我覺得應該最好都自己帶多去CHECK一次.
多個安心都好.
不過佢好得意啊@@ LAM野個張相好得意咖姐真係
同埋瘦方面通常都係咖拉我諗??人手有時吾夠,有心都冇力...
只要你係個好主人,第時一定可以餵反包佢既支持你!!!!!!!
奶茶媽 2012-2-27 08:26:59 PM
threefour 發表於 2012-2-27 08:07 PM
因他是被遺棄,當然缺乏打理,而那診所每天也都處理很多棄狗或有病99(from hkdr),所以人手方面,他們都是 ...

SALLY真係好好! 雖然我唔係好敢同佢講野( 英文.... )
因為我今日係診所撞到sally, 佢黎睇狗仔
睇得出佢好有heart

奶茶媽 2012-2-27 08:30:19 PM
mickytsui 發表於 2012-2-27 08:21 PM
我覺得應該最好都自己帶多去CHECK一次.
多個安心都好.
不過佢好得意啊@@ LAM野個張相好得意咖姐真係

body check 都會架啦, 但只係我一路都擔心佢有d暗病
因為我以前都養過2次兔兔
但係2次都係買返黎冇耐就病死左..
所以我好擔心呢d野....
花芝媽 2012-2-27 09:26:30 PM
book 醫生睇多次 ~  你有冇叫佢地唔好比紅羅白呀   
奶茶媽 2012-2-27 09:35:09 PM
花芝媽 發表於 2012-2-27 09:26 PM
book 醫生睇多次 ~  你有冇叫佢地唔好比紅羅白呀

係wor, 你提醒左我! 打電話叫診所唔好比紅蘿蔔先!!
mickytsui 2012-2-27 09:56:04 PM
咁你之前買個兩隻有冇BODY CHECK啊?
我都就黎做兔奴,都擔心緊呢D T^T
奶茶媽 2012-2-27 10:01:55 PM
mickytsui 發表於 2012-2-27 09:56 PM
咁你之前買個兩隻有冇BODY CHECK啊?
我都就黎做兔奴,都擔心緊呢D T^T

連book都book唔切啦...買左1week就死左.......
一次係幾年前(2隻)
一次係小學(都係2隻)

果時真係好大打擊
mickytsui 2012-2-27 10:07:04 PM
997134 發表於 2012-2-27 10:01 PM
連book都book唔切啦...買左1week就死左.......
一次係幾年前(2隻)
一次係小學(都係2隻)

D商販真係好衰T^T咁對D兔兔!
奶茶媽 2012-2-27 10:16:01 PM
mickytsui 發表於 2012-2-27 10:07 PM
D商販真係好衰T^T咁對D兔兔!

只怪我果時唔識得睇兔兔ge病徵, 其實做主人ge唔多唔少都有d責任
所以我而家先咁緊張
mickytsui 2012-2-27 10:19:50 PM
997134 發表於 2012-2-27 10:16 PM
只怪我果時唔識得睇兔兔ge病徵, 其實做主人ge唔多唔少都有d責任
所以我而家先咁緊張 ...

失敗乃成功之母呀嘛 E加識多左野就吾會再咁多問題拉
希望呢隻兔兔係十分健康拉xD
奶茶媽 2012-2-27 10:27:08 PM
mickytsui 發表於 2012-2-27 10:19 PM
失敗乃成功之母呀嘛 E加識多左野就吾會再咁多問題拉
希望呢隻兔兔係十分健康拉xD ...

希望啦~ 盡快買齊野接佢
唔想佢係診所咁耐
始終多病貓狗
今曰仲見到佢同隻狗錫錫= =
我好驚大狗,  係戰戰兢兢下伸左隻手格開左佢地個鼻
隻狗好多鼻水....................
仲要有病....... 雖然唔知道狗病會唔會傳比兔
但係都好擔心, 都係唔好留太耐ge好...
而且醫生護士忙, 唔會有時間照顧佢
mickytsui 2012-2-27 10:30:55 PM
997134 發表於 2012-2-27 10:27 PM
希望啦~ 盡快買齊野接佢
唔想佢係診所咁耐
始終多病貓狗

-口-鍚鍚-_-"
咁樣快快脆脆接佢好D拉...
我都諗緊日日買D咁,如果吾係個日就重死我都似!
不過我都諗緊邊度間籠會平D-_-
奶茶媽 2012-2-27 10:37:48 PM
mickytsui 發表於 2012-2-27 10:30 PM
-口-鍚鍚-_-"
咁樣快快脆脆接佢好D拉...
我都諗緊日日買D咁,如果吾係個日就重死我都似!

如果你唔介意用2手ge可以上forum
好多人都會放籠

如果你唔想用2手ge
stationr (網店,但好似有門市) 同朦豬豬 (好似係網店) ,q兔廊 都好似唔貴
但有冇再平d ge我就唔知啦
畢竟我咩都未買= =

快速發帖