1P 幣
我想問Q-P_T買信唔信得個?
happyyuki 2012-3-21 10:25:21 PM
我隻兔兔都係2月中係QPET買的.
我果隻買既時候係4個月大既賓尼兔!!*
佢話佢地D 兔兔會3-4個月大先賣*

但我買完之後既一星期, 我返去買野
我見到佢賣緊一隻好細既兔兔, (真係好細隻!!!) 俾一對COUPLE
我問店員, 佢好細細聲話我知隻兔兔得2個月大

我自己覺得買太細既BB 唔係咁好*
而我果隻兔兔好好彩到而家都聰明健康好可愛

我既建議係QPET既用品一律很貴,
我連兔兔買成SET所需物品(籠, 廁所, 水樽, 紙砂, 草, 糧, 剪甲鉗, 梳等等), 買左1600蚊
仲很豬地聽左售貨員講, 買左磨牙石既沖涼粉

所以你買之前可以先睇下有冇合眼緣既兔兔
睇中邊隻既, 多D去探下果隻兔兔, 睇下佢平時既生活同動靜,
真係決定買之前, 入鋪頭同店員傾下計, 問 下可唔可以睇睇隻兔兔, 了解下兔兔
睇真D 佢有冇病, 望住佢諗清楚可唔可以照顧佢一生一世!

希望幫到你, 多D上野呢到學野 (我養左個幾月, 日日都用幾個鍾睇呢個FORUM)
初初養, 真係好多問題要上黎搵答案, 唔係咩都會嚇餐死, 哈哈!
一齊俾心機做兔兔的亞四主人

tom1996731 2012-3-21 10:29:17 PM
我想買隻貓貓兔
好得2個月大......都唔知買唔買好
tom1996731 2012-3-21 10:30:53 PM
你有冇同佢去BODY CHECK呀
奶茶媽 2012-3-21 10:51:25 PM 來自手機
最緊要睇下鼻仔有冇污糟,有冇眼屎眼水,patpat有冇污糟
tom1996731 2012-3-21 10:59:31 PM
OK....THX.....咁你有冇同佢去BODY CHECK呀
happyyuki 2012-3-21 11:12:48 PM
會呀, 我準備月尾同兔兔BOOK BODY CHECK*
事關我隻兔兔係街買, 唔係領養, 我打去兔協問過,
佢"高度懷疑" 我隻兔兔話4個月大, 其實得2個月大
(佢話好多寵身店都係咁,仲話未見過街到有4個月大兔兔賣...
雖然我解釋過佢真係應該唔係BB....)

總之佢地話太細個唔好出街住, 所以我頭一個月都唔敢點"攪"佢!
(我都驚佢會唔會真係仲係BB, 但係佢明明就大大隻!)
呢個月主力希望佢食得訓得痾得玩得* 快高長大先
月尾, 如無意外佢都5/6個月大, (同埋等天氣涼果幾日) 同佢去BODY CHECK
順便可以請教下DR 佢係唔係真係其實好細個
IF NOT, 我就可以上兔協上護理班*
貓仔兔 2012-3-21 11:14:40 PM 來自手機
恭喜你呀,又多一個兔奴喇睇日西兔兔寶典未呀?刨日西先好呀,因為兔兔比較多細節野要留意,要照顧佢一生一世,生老病死,千祈唔好養養下唔養呀...,我同樓上一樣,係咁睇睇睇,希望可以做個稱職奴隸...睇埋愛健康嗰part,都好有幫助架!
tom1996731 2012-3-21 11:41:14 PM
如果我個日買左...個日同佢BODY CHECK會唔會好D?_?
happyyuki 2012-3-21 11:50:36 PM
如果你即買即CHECK, 你連佢平時便便點樣, 食幾多草, 尿尿咩色, 咩性格, 飲唔飲水
跑跳有冇問題, 好多好多野你都唔了解*
直接去CHECK係可以幫到你ENSURE隻兔兔果刻健康

但我個人覺得* 就我黎講, 兔兔返黎好多佢個人既野要主人你自己慢慢觀察的
反正BODY CHECK, 緊係袋定D野問醫生啦, 抵D丫MA
靜妍媽 2012-3-22 03:37:38 AM
Q-P_就唔知,但紅蘿蔔就真係唔好,果日我去買天竺鼠糧比我發現左有個sales好high咁推住架車,帶住兩個男人,一個小朋友去掃貨,我8卦睇下架車有咩啦~有一包試食裝的草,一包日本糧,好在包草都係momi草。後來我想知個sales點呃果家人就留耐左陣。
佢竟然話:好喇~我地而家揀完草,就要去下一站,梳!!
佢點左果家人買左兩把梳,洗耳水,沖涼粉,磨牙石,木瓜。
佢又話:要佢乖啲就買零食啦~食完就乖乖乖好聽話=口=
佢地又揀左幾包,最後除左買果啲野,重買左個最貴嘅籠,$8xx呀~
真係好過份囉~全部都係bb兔黎架咋~咁養法實冇命啦~
但係聽聞紅蘿蔔,q-p_,寵物便x,同龍貓樂x都係同一個集團,所以先會有果張所謂pet dollar,,同埋行開金魚街就知佢地啲售貨員會幾間野輪住周圍走~
比我實去兔協or spca領養
Dylan 2012-3-22 11:56:07 AM
我起龍貓樂 x 睇 toto 一見到 bB 就 佢個 $ 牌明明寫住 $4xx 個店長話比佢我抱我開心到 一見我 我話中意之後
佢就叫我買咗一 jar 野有梳個兔籠 $9xx 草架食物碗水樽厠所大包草同兔糧重有一堆無用既野沖涼款水果粒止痾水兔毛膏磨牙石埋單果時問佢 toto 幾 $ 佢就話啊呢隻價錢會貴 d 啊要 $550 嫁吓我中意邊個就邊個貴 d 嫁佢不過你如果你買 xx 兔用品 toto 就會有 9 折沒計 toto 攬住我想要返屋企計埋要成 $2xxx
其實 d 兔店同用品製造商真係好無良製埋 d 用品害 toto
唔好買 d 手掌禁大既 toto 幼兔未介奶又唔多食草嫁無奶就會抵抗力差又易病嫁喇
我覺得幼兔起天氣暖既時候出世會無禁易病所以我起夏天去睇兔嫁
你最 5 點之後去睇兔因為兔兔係晝伏夜出既等佢地訓醒之後先睇到兔地精唔精靈嫁

Dylan 2012-3-22 12:04:44 PM
其實 d 兔店會餓兔嫁餓到 d 兔兔皮包骨敢因為唔想兔兔禁快大兔兔一大咗 d 就無人會買最會被棄置起兔協門口嫁喇
樓主其實你考唔考慮領養呀
tom1996731 2012-3-22 05:43:43 PM
thx~~咁多位

快速發帖